Logomain

84 év után újra eredeti pompájában a komáromi iskola főbejárata

By Séllei Lilla 2011. március 10. 16:40

szerk at hg dot hu

Egy város szíve a főtere. Komárom vezetői is így gondolják ezt, ezért döntöttek úgy, hogy megújítják belvárosukat.

Több mint 840 millió forint uniós támogatással szépül Komárom belvárosa. Terei, épületei új arculatot, funkciókat kapnak. Kizöldül és új burkolatot kapa Jókai és a Szabadság tér, újjáéled a két teret összekötő Mártírok útja, a Polgármesteri Hivatal melletti épületben felpezsdülhet a közösségi élet. A mai napon a teljes körűen akadálymentesített és 1927-es, eredeti főbejáratát visszanyerő Petőfi Sándor Általános Iskolát adták át. A várhatóan jövő őszre teljesen elkészülő beruházás felélénkíti a város kulturális és gazdasági életét.

Komarom_iskola_1_50020130603-19838-1nx0mf8.gallery

Egy város szíve a főtere. Komárom vezetői is így gondolják ezt, ezért döntöttek úgy, hogy megújítják belvárosukat. A több száz éves erődrendszerről és a 2006-ban átadott Erzsébet hídról híres Duna parti település önkormányzata először lakossági felmérést végzett, majd 2009 novemberében a helyi vállalkozók igényeit is feltérképezte.

Az eredmények megegyeztek az önkormányzat törekvéseivel, így nem is késlekedtek tovább, uniós forrásokra pályáztak a megvalósításhoz. Munkájukat siker koronázta, hiszen igen jelentős összeget, 840 502 499 forintot nyertek.

A beruházás célja a két főtér egységesítése és ezáltal egy vonzó, esztétikus városközpont kialakítása. A fejlesztés több részből áll, ezek egyike a ma átadott Petőfi Sándor Általános Iskola megújítása.

A Szabadság térre nyíló iskolát 1926-27-ben építették neobarokk stílusban az átellenben lévő Városházához hasonlóan. 1998-ban felújították ugyan, de az akadálymentesítésre, illetve a főbejárat rekonstrukciójára csak most került sor. Az épületbe liftet szereltek be, ami segíti a kerekesszékkel vagy nehezen közlekedőket. A folyosókon emellett eltérő színű burkolat és irányító táblák is vezetik a gyengén látókat. A halláskárosultaknak pedig a kihelyezett indukciós erősítők könnyítik meg a tájékozódását. Az iskola építészeti értékeinek megőrzése érdekében visszaállították a 84 évvel ezelőtt készült, kétszárnyú bejáratot, ami így méltó dísze lesz a megújult térnek. A fejlesztéseket követően egy új iskolatörténeti kiállítás nyílik a felújított aulában, hozzájárulva ezzel a lokálpatriotizmus és a helyi identitástudat megerősödéséhez.

A beruházás során a Szabadság térre új burkolat és növények kerülnek hamarosan, a régi páfrányfenyőket pedig ládákba ültették át. A város másik jelentős közterülete, a Jókai tér sem marad ki a fejlesztésből, és megújul a Jókai mozi is. Előbbi új zöld felületekkel, térburkolattal és szökőkúttal gazdagodik, míg a moziban új kiszolgáló helyiségeket és büfét alakítanak ki a gazdaságos működtetés elérésére.

A város rehabilitációja nem lenne teljes a két főteret összekötő Mártírok útjának átépítése nélkül. A fejlesztés során kicserélik az elavult csatorna-és vízvezetékeket, valamint korszerűsítik az üzletsort és a környezetét is. Az út lakóépületei közötti

tömbbelsőkben teraszokat alakítanak ki, aminek köszönhetően egy sétáló utca születik. Új járdákon és esztétikus lámpaoszlopok alatt sétálhatnak hamarosan a helyiek és turisták.

Az Arany János utca Szabadsági téri szakasza végre egy szintbe kerül majd a térrel, valamint átalakítják az „Arany 17”-et is. Utóbbi épület a Polgármesteri Hivatal szomszédságában áll és igazi, többfunkciós közösségi térré alakul. A munkálatok során hőszigetelik és kicserélik a nyílászárókat a költségkímélő üzemeltetés érdekében. A megújult intézményt a jövőben a civil szervezetek használhatják, de lesz lakosságszolgálat is, valamint emeletén egy rendezvény és konferenciateremet hoznak létre. Az új létesítmény számos kulturális programnak adhat otthont, ami nemcsak a várost, de az egész térséget is vonzóvá teheti az idelátogatók számára.

A beruházás eredményeképpen közvetlenül 5 új munkahely jön létre, de növekvő turizmusra, végső soron pedig felélénkülő gazdasági életre is számítanak a városvezetők. Nem elhanyagolható továbbá az sem, hogy a fejlesztés „teremti meg az alapját egy jól prosperáló, sikeres, gazdag városnak, amely hosszú távon képes lesz megtartani népességét, és megfékezni az elöregedési folyamatot” – írja pályázatában az
önkormányzat.

A projekt a Közép-dunántúli Operatív Program keretében a VÁTI Magyar Regionális Fejlesztési és Urbanisztikai Nonprofit Kft., mint közreműködő szervezet segítségével valósulhat meg.

felújítás, homlokzat, építészet, iskola, komárom Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317