Logomain

Londoni otthon: minimalista design, maximális komfort

By Kovács Dániel 2011. március 9. 11:35

szerk at hg dot hu

Galeria20130603-19838-19pkl68.gallery

Groves Natcheva Architects: Zog House, London

Zog_house_jamesbrittain_10_low20130603-19838-17hnwee.gallery

Groves Natcheva Architects: Zog House, London. Fotó © James Brittain

Zog_house_jamesbrittain_08_low20130603-19838-15p26ev.gallery

Groves Natcheva Architects: Zog House, London. Fotó © James Brittain

Zog_house_jamesbrittain_13_low20130603-19838-f7q871.gallery

Groves Natcheva Architects: Zog House, London. Fotó © James Brittain

Zog_house_jamesbrittain_26_low20130603-19838-jvdsna.gallery

Groves Natcheva Architects: Zog House, London. Fotó © James Brittain

Zog_house_jamesbrittain_14_low20130603-19838-kk6pdb.gallery

Groves Natcheva Architects: Zog House, London. Fotó © James Brittain

Zog_house_jamesbrittain_18_low20130603-19838-1hw4uk1.gallery

Groves Natcheva Architects: Zog House, London. Fotó © James Brittain

Nyugat-Európában nem ritka, hogy a családi házak beruházói is versenyeztetik az építészeket - ahogy itt is történt.

Nyugat-Európában ma már az sem ritka, hogy a családi házak beruházói is versenyeztetik az építészeket. A londoni Zog House tulajdonosa, Gus Zogolovitch 2005-ben versenytárgyaláson választotta ki majdani otthona építészeit, a Groves Natcheva Architects irodáját. A feladat nem volt egyszerű: a környék sűrűn beépült (nemegyszer túlméretezett) családi házakkal, a telek valamivel az utca szintje alatt fekszik, ráadásul a Solidspace nevű cégének élén környezetbarát, fenntartható lakások építésével foglalkozó tulajdonos elvárásainak is eleget kellett tenni.

Az építészek végül két, kubusos tömeget alakítottak ki, összesen öt félszinttel, amelyeket lépcsőház köt össze. A ház nagy ablaknyílásaival, arányosan tagolt homlokzatával, fehérre vakolt felületeivel a korai modern építészet hatását mutatja. Tömegalakítása maximálisan alkalmazkodik a környező, alapvetően viktoriánus beépítéshez, ugyanakkor markáns utcai képet ad. 

A 176 négyzetméteres otthon magja az előregyártott agyag-betonváz, a német Kastell terméke, amelynek helyszíni összeállításához mindössze három hétre volt szükség. A beton és az agyag szokatlan kombinációja hőszabályozó képességgel bír; a szabadon hagyott betonfelületek esztétikai elemként jelennek meg az épületbelsőben, ahol a padlón tölgy- és linóleumburkolat gazdagítja az összképet.

Az alkalmazott környezetbarát megoldások közül említésre méltóak a napkollektorok, az összegyűjtött, tisztított esővízzel működő vécék, mosógép és öntözés, a víztakarékos csapok, a szellőztetési rendszer és a Nagy-Britanniában még mindig ritkaságszámba menő, háromrétegű ablakok.

Az épületet négytagú család lakja, amelynek igényeire elegáns és praktikus válasz az egymástól elkülönített félszintekre helyezett konyha-ebédlő, a nappali, a dolgozó, valamint a hálók és fürdőszobák együttese. Az elrendezés egyszerre erősíti a közösség élményét, miközben lehetőséget nyújt az elvonulásra is.

építészet, nagy-britannia, london, lakóház, európa, családi ház, kortárs építészet, groves natcheva architects Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317