Logomain

Helló, Andrássy-negyed!

By Kovács Dániel 2011. február 16. 15:32

szerk at hg dot hu

003_-_a_regnum_marianum_templom_a_harmincas_evekben20130603-19838-1mdzupl.gallery

A Regnum Marianum templom a harmincas években

Fortepan_1439620130603-19838-1wukmw2.gallery

Kádár János integet a Felvonulási téren, a Sztálin-szobor talapzatából kialakított tribünön

Fortepan_1422720130603-19838-7x616k.gallery

Május elsejei ünnepség a Felvonulási téren

Fortepan_1407220130603-19838-cji0tg.gallery

Május elsejei ünnepség a Felvonulási téren

Felvonulasi_index20130603-19838-dwnzri.gallery

felvonulási tér index

Február 15-én nagyszabású kulturális beruházás tervei kerültek napvilágra. Kérdések, válaszok, további kérdések.

10-15 éves fejlesztés keretében komplett múzeumi negyed épülhet az Ötvenhatosok terére, jelentette be Szőcs Géza kulturális államtitkár tette február 15-én a Szépművészeti Múzeumban, Baán László főigazgató társaságában, akinek négy éve előkészített bővítési programját hetekkel azelőtt fújta le az illetékes minisztérium. A hír meglepetésként érkezett, ugyanis különösebb előkészítő munka nem előzte meg – ezt az államtitkár is elismerte, mondván: a projekt részleteit 2011 végéig dolgozzák ki.

Kádár János integet a Sztálin-szobor pódiummá alakított talapzatáról. Kép: Fortepan

A sajtótájékoztatón beharangozott koncepció fő eleme a budai vártól a Hősök teréig húzódó kulturális tengely kiépítése, benne az új épületegyüttessel az Ötvenhatosok terén (amelyet 2006-os átkeresztelése ellenére ma is Felvonulási tér néven ismer mindenki). A helyszínt a minisztérium neves építészek közreműködésével választotta ki, akik közül azonban csak egyet, Finta Józsefet nevesítettek a sajtótájékoztatón. A teljes koncepció a tervek szerint 2011 végére készül el, a tervpályázatok és építkezések pedig csak ezután indulhatnak, így komolyabb avatóünnepségektől 2014 előtt nem kell tartani.

Mi kerül a Felvonulási térre?

Ezt még egyelőre senki sem tudja; az ideköltöző intézményeket később választják ki. A Szépművészeti Múzeum jogosan számíthat kárpótlásra, csak az a kérdés, milyen formában. Egyes kritikusok szerint már a most lefújt bővítés funkciói is elfértek volna az épület meglévő tereiben. Ideiglenes kiállításokkal nyilvánvalóan meg lehetne tölteni egy kétszer ekkora épületet is, ahhoz azonban jelentős büdzsé-növelésre is szükség lenne.

A sajtótájékoztatón felmerült nevek között régi ismerősként üdvözölhetjük a Néprajzi Múzeumot, amelyet már kormányok hada akart kiköltöztetni az egykori Kúria Kossuth téri, múzeumi célokra valóban nehezen hasznosítható épületéből. A másik nagy név a Nemzeti Galéria, amelynek kiköltöztetése az egykori királyi palotából már a Fidesz Budapest-programjában is felmerült. Bár erről nem esett szó, a földrajzi átrendeződés várhatóan intézményi átrendeződést, így a Néprajzi és a Nemzeti Galéria funkciójának, gyűjtőkörének, nevének újragondolását is hozza majd magával. Szőcs Géza a Közlekedési Múzeumot is a lehetséges beköltözők közt említette, talán a PeCsa bontása esetén fedél nélkül maradó repüléstörténeti gyűjteményre gondolva.

Május elsejei ünnepség a Felvonulási téren. Kép: Fortepan

Az Andrássy-negyed lakói között merült fel egy új fotográfiai múzeum is. Kétségtelen, hogy a kevés, valóban világhírűvé vált magyar között nagy számban vannak fotográfusok, és a művészeti ágnak nincs reprezentatív országos kiállítóhelye. Azt azonban nem tudni, megkezdődött-e már az intézmény létrehozása, vannak-e a szervezésre, irányításra kiszemelt szakemberek – szakmai lobbi nélkül ugyanis nehéz lesz az alapoktól felépíteni egy teljesen új kulturális intézményt.

Amitől megszabadulunk

Az államtitkár bejelentése alapján az új múzeumi negyedbe költöző intézmények helyére kormányzati szervek költöznek – az általuk addig használt, felszabaduló épületeket pedig eladnák. Példaként Szőcs Géza két második világháború utáni irodaházat hozott fel, amelyek lebontása ellen biztosan nem tiltakoznak a városvédők. A korábban a környezetvédelmi tárca által használt Fő utcai épület tényleg nem nevezhető értékesnek, az Egészségügyi Minisztérium Arany János utcai otthona azonban a belvárosi irodaházak kifejezetten színvonalas, izgalmas példája. Megkockáztatjuk, hogy akár műemléki védelemre is méltó lenne – bár az államtitkár szerint „nem bír műemléki értékkel”.

Személyes vágyálmok

A sajtótájékoztatón ismertetett fejlesztési célok közé bekerült néhány bevallottan az államtitkár személyes preferenciái közül is. Az egyik ilyen a 2006-ban felavatott ötvenhatos emlékmű elbontása. Ez a gondolat, bár Szőcs Géza személyes véleménye összecseng a város főpolgármesteréével, semmiképp sem tekinthető megalapozottnak. Az emlékművet pályázat segítségével független zsűri választotta ki, és szorosan kötődik a helyszínhez, az egykori Sztálin-szobor helyéhez (az államtitkár tudomásával ellentétben a Regnum Marianum templom nem itt állt, hanem körülbelül 200 méterrel arrébb). Az i-ypszilon csoport tervei alapján készült emlékmű egyébként nemzetközi elismerésben is részesült.

Ugyancsak a megalapozatlan tervek közé sorolhatjuk a Regnum Marianumként emlegetett Magyarok Nagyasszonya templom újjáépítését. Mint közismert, a Rákosi utasítására lebontott templom jogutódja a rendszerváltás után felépült a zuglói Zoborhegy téren. A helyszínen természetesen a jelenleginél méltóbb emlékhely is elképzelhető, a teljes templom újjáépítése azonban nem indokolt, emellett művészettörténetileg is megkérdőjelezhető.

Bár újjáépítése nem merül fel, a templomnál egy építészetileg sokkal értékesebb ház is állt egykor a téren. A Dózsa György út és az Ajtósi Dürer sor sarkánál álló Városligeti Színház remek, szecessziós épületét a Vágó-testvérek tervezték, és a templommal egyidőben, 1952-ben bontották el.

Május elsejei ünnepség a Felvonulási téren. Kép: Fortepan

Az Ötvenhatosok terének igazi, máig felfedezetlen érdekessége abban rejlik, hogy különböző korok és kormányzatok miként használták reprezentációs célokra a közteret. A templom és a színház helyét a második világháború után parádé-placc foglalta el, amelyet idővel szobrokkal ékesítettek. Ezt egészítette volna ki a nyolcvanas években az új Nemzeti Színház (amely aztán a rendszerváltást követően is majdnem ide került; utoljára Siklós Mária tervezte erre a helyszínre). Az 1989 után a Szoborparkba kerülő emlékművek helyeit újabbak foglalták el, inkább kevesebb, mint több sikerrel. A tér ebben az értelemben önmaga – sajnos kiaknázatlan – emlékműve, a 20. századi magyar történelem elveszett emlékparkja.

A bejelentés következményei

Bár gazdasági modellről még nem esett szó, a nagyszabású kulturális negyed megvalósítása vélhetően a szféra más területein hoz majd megszorításokat. A Szépművészeti Múzeum négy-öt évig még biztosan a jelenlegi állapotában működik, de nem várható pénz a szükséges felújításokra sem – így sem a történelmi terek felújítását pártolók, sem a földalatti bővítés mellett kardoskodók sem érezhetik magukat győztesnek. Egy biztos: lejárati kocka nem „fenyegeti” többé a Hősök terét. Ha költözik, a Néprajzi sem teheti hamar, hiszen csak tavaly szeptemberben adták át az uniós forrásokból elkészült, felújított belső terek egy részét – a pályázati előírásoknak megfelelően azokat évekig ebben a funkciójukban kell üzemeltetni.

A bejelentéssel biztosan bukik a Kormányzati Negyed helyére elképzelt múzeumi negyed terve, kettőt ebből ugyanis még Budapest sem bír el. Komoly lehetőségekkel kecsegteti viszont az Andrássy-negyed a sugárút környékén jelenleg működő intézményeket, így a Kogart Házat és a mellé tervezett aranymúzeumot, az Iparművészeti két, keleti művészetekkel foglalkozó fiókmúzeumát, és nem utolsósorban a Műcsarnokot. Utóbbinak mindenképp bővítésre lenne szüksége, ha valóra válnak a frissen kinevezett igazgató, Gulyás Gábor ambíciózus tervei a nemzetközi művészeti vásárról, a Budapest Biennáléról.

műcsarnok, múzeum, budapest, köztér, terv, szépművészeti múzeum, baán lászló, ötvenhatosok tere, néprajzi múzeum, múzeumi negyed, nemzeti galéria, szőcs géza, kulturális negyed Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317