Logomain

Vízpartok új élete 4. - Dokkbelváros Hamburgban

By Breiner Fanni 2011. február 20. 11:19

szerk at hg dot hu

Untitled-220130603-19838-l4cyfj.gallery

Hamburg Theater - Kép © ASAA

62964765_773da9754620130603-19838-fuibt3.gallery

Elbphilharmonie

42_393_img20130603-19838-1nv3gc4.gallery

Magdeburg Hafen; Houseing - Kép © LAN Architects

Hamburg_hafencity_120130603-19838-12sebto.gallery

Hamburg Hafencity

Hamburg_hafencity_makett20130603-19838-1oypqg8.gallery

A hamburgi Hafencity makettje

Hamburg_hafencity_220130603-19838-qbcvan.gallery

Hamburg Hafencity híd

Hafencity_masterplan20130603-19838-roqepb.gallery

Hamburg Hafencity

Neue_hamburger_terassen_120130603-19838-t0f23d.gallery

Neue Hamburger Terassen

Kikötőben létesül az új városközpont: Európa legnagyobb vízparti projektje folyik a német Hanza-városban.

Európai vízparti fejlesztéseket bemutató túránk következő állomása Németországban található: az ország második legnagyobb városában, Hamburgban nemhogy egy új negyedet, hanem egyenesen az új belvárost hozták létre a kikötőnegyedben. Az új belváros gondolata az 1990-es évek elején született meg, tíz évvel később pedig, 2000-ben a város vezetése engedélyt adott HafenCity megvalósítására.

A 2. világháborút követően a várost csaknem teljesen újjá kellett építeni, ekkor számos modern épületet emeltek a belvárosban, majd később, a hetvenes évek környékén egyre inkább a kikötőterület fejlesztésére fordult a figyelem. Az 1990-es években, a Fal és a Vasfüggöny leomlása után Hamburg szerepe drámaian megváltozott az európai országok körében: az addigi Nyugat-Európa leginkább keletre eső városa hirtelen a kontinens központjába került, jelentősége Európa fejlődésével együtt nőtt.

Az Észak-Európával és a Balti-tengerrel való összeköttetés szintén nagyban hozzájárult a kikötő egyre növekvő jelentőségéhez. A folyamat hatalmas erővel segítette Hamburg fejlődését, a városvezetés azóta is különleges figyelemmel és támogatással kíséri a partszakasz kiépülését. A HafenCity jelenleg Európa legnagyobb vízpartfejlesztési projektje, 157 hektárnyi területen épül folyamatosan, irodaházakkal, lakóépületekkel, kereskedelmi egységekkel, kulturális létesítményekkel.

A tervek szerint végleges elkészültekor körülbelül 12 000 embernek adna otthont és közel 45 000 munkahelyet teremtene Hamburg lakosainak. A terület egészén megfigyelhető a vízpart bevonása a városi életbe. Ami a többi hasonló városfejlesztéstől megkülönbözteti a projektet, az a pezsgő élet és az innovatív fejlesztési folyamatok, valamint a kiemelkedő építészeti alkotások. A városrészt tizenkét negyedre osztották, építésüket időben egymás után ütemezve. A fejlesztések folyamatosan zajlanak, befejezésük időpontja egyelőre nem egyértelmű, de nagyjából 2020-2025 tájékán várható.

Magdeburger Hafen

A terület keleti részén fekvő negyed nemrég készült el. A HafenCity központjában elhelyezkedő terület kialakítása az egyik legmarkánsabb képviselője a kikötőnegyedben létrejövő beruházásoknak. A program során a legnagyobb hangsúly egy olyan épületkomplexum megtervezésén volt, amelyben irodaház, lakások, és egy üzleteknek is otthont adó és designcenter kapna otthont, három különálló koncepció szerint. A projekt kiindulópontja a közterek és a sétálóutcák tiszta és rendszerezett megszerkesztése volt, ami egyszerű, könnyű átjárhatóságot teremt a különböző funkciójú épületrészek, illetve a közelben elhelyezkedő közterek, parkok között. A három különböző épület hangulata más és más, homlokzata eltérő, mégis összhangban állnak egymással és a környező vízpartokkal is: mindhárom épületrész a funkciójának megfelelő profilt alakított ki a hozzá tartozó folyóparti területen. Az épületrészek mindegyikénél fontos szerepet játszanak a felhasznált építő- és burkolóanyagok: egységes arculatot mutatnak, ezzel együtt megfelelnek mindegyik felhasználási igénynek.

A francia LAN Architecture által tervezett lakótömb kőborítású homlokzatára egymásra helyezett falemezeket tettek, ezek elcsúsztatásával védhetőek az erkélyek és lodzsák, és a fény- és hangszigetelésen kívül jelentős tényezőt jelentenek a zajszigetelésben is. Az ott lakóknak a lakások mindegyikéből tökéletes a rálátása a vízpartra.

A „Designport” elnevezésű épület a földszinten számos konferencia és kiállítás lebonyolítására ad majd lehetőséget, az emeleteken pedig korszerű irodák és stúdiók kapnak helyet. A homlokzat kőborítását áttört fa- és acélárnyékolók egészítik ki, így védik a helyiségeket a napsugárzástól, ugyanakkor meghagyják a szemet gyönyörködtető vízparti kilátást is.

A projekt megvalósításánál különleges figyelmet kapnak a környezettudatos építészeti megoldások: az épületek mindegyikében hibrid szellőztetőrendszerek kialakítását tervezik, amelyek a napenergia felhasználásával működtetik a légkondicionáló, illetve fűtőrendszereket.   

Hamburg Theater

A 3800 férőhelyes hamburgi színház tervei a francia Axel Schoenert Architectes Associes és a SAM együttműködéseként jöttek létre. A mólók és a kikötő hangulata inspirálta hajótestet formázó épület átadása után várhatóan az Elba északi partjának egyik meghatározó elemévé válik. A szomszédságában elhelyezkedő „Lion King Tent” kontrasztos ellenpontot alkot vele, a két színházépület mintegy hívogató kapuként tárul a jövőben az Elba folyón a városba érkező vendégek felé.

Elbphilharmonie koncertcsarnok

A kikötőnegyed talán legnagyobb látványossága lesz a Herzog&de Meuron tervezőpáros által alkotott koncertcsarnok a régi Kaispeicher „A” raktárépület kiegészítésével, annak tetejére építve. Az épületben konferencia-központ, wellnessközpont, egy hatalmas piaccsarnok, szórakozóhelyek, és természetesen koncerttermek kapnak helyet. A raktárépület eredeti formája és hangulata megmarad, a tetején elhelyezkedő építmény nagy üvegfelületeivel és modern formájával teszi az épületet a terület fókuszpontjává. A lakók nagy várakozással tekintenek az új központ elkészülte elé – a munkálatok valószínűleg 2012-re fejeződnek be.

magazin, kikötő, hamburg, európa, hafencity, vízparti fejlesztés, herzog&de meuron, lan architects, axel schoenert architectes associes, sam Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317