Logomain

Vízpartok új élete 3. - Amszterdam bohém dokknegyede

By Breiner Fanni 2011. február 15. 14:24

szerk at hg dot hu

5820130603-19838-om5yoh.gallery

Oostelijk Havengebied - Kép © West8

Img_518820130603-19838-10py7tr.gallery

Java-Eiland

Img_521520130603-19838-1hdfb6w.gallery

Office Buildings, Eastern Docklands

Img_522720130603-19838-1qrqpnw.gallery

Office Buildings, Rietlanden

Img_525020130603-19838-1372l5y.gallery

Scheepstimmermanstraat, Borneo-Sporenburg

145920130603-19838-15sl04c.gallery

Python Bridge, Borneo-Eiland - Kép © West8

Amszterdam_index_120130603-19838-5q2uly.gallery

amszterdam index 1

Amszterdam_index_320130603-19838-9e6n6s.gallery

amszterdam index 3

Hogyan vált a gyarmatosítók báziskikötőjéből csatornákkal szabdalt lakónegyed? Ezúttal holland vízpartokra kalandoztunk.

Vízparti városok fejlesztését bemutató sorozatunk legújabb része az Amszterdam központjától néhány percre elhelyezkedő Eastern Docklands (Keleti Dokknegyed) kiépülését mutatja be. A terület a 19. század végén épült mesterséges szigetek létrehozásával. A kezdetekben hatalmas hajóforgalom kiindulópontja volt Kelet-Hollandia, Nyugat-India, Afrika és Amerika partjai felé.

A század közepére kiépült vasúti vonalaknak köszönhetően Európa számos nagyvárosával is közvetlen összeköttetésben állt, és Amszterdam központi pályaudvara is néhány percnyire van innen.

Valójában a kikötő a kezdetektől fogva kissé előnytelen területen helyezkedett el – az Amszterdam nyugati részén néhány évvel később kiépült csatorna egy közvetlen, a nagyobb hajóknak is kedvezőbb kapcsolatot biztosított az Északi-tengerrel. Mindenesetre a két kikötő zavartalanul üzemelt a 2. világháború befejeztéig. Azután azonban elkezdődött a Keleti Dokknegyed kiüresedése – az emberek többnyire inkább repülővel utaztak, a kereskedelmi forgalmat a város nyugati végébe költöztették. Néhány évvel később az elhagyatott kikötő a városból kiköltözött művészek, a fővárosban ideiglenesen letelepedők lakhelyévé vált. Az 1980-as években döntött úgy a városi vezetés, hogy hasznosítja az elhagyatottan álló területet. A szigetcsoportra lakóépületek építését tervezték, ezzel otthont adva mintegy 18 000 új lakónak. Ennyi embernek azonban kizárólag úgy lehetett elég lakást létrehozni, ha a beépítettséget a megszokottnál jóval sűrűbbre emelik (100 lakás jut egyetlen hektárra). Ennek eredményeként a megszokott holland sorházak rendszerét helyenként néhány hatalmas, több száz lakásos lakóépület töri meg.

KNSM-eiland

Elsőként Jo Coenent bízták meg a KNSM (Királyi Gőzhajózási Társaság által használt kikötők) beépítésének terveivel. Coenen más európai tervezőket is segítségül hívott, így láthatjuk többek között a szigeten a német származású Hans Kolhoff és Christian Rapp munkáját: a számos üzletnek, és még több lakásnak otthont adó Piraeus-t, a belga Bruno Albert körudvaros épületét, a Barcelona-t, valamint a sziget déli oldalának lezárásaként a svájci Roger Diener épületegyüttesét.

Java-eiland

A KNSM-szigettől teljes mértékben különbözik a sziget másik, Sjoerd Soeters által tervezett oldala, a Java-sziget. Soeters szintén egy modern, korszerű városrészt álmodott meg, de mindvégig szem előtt tartotta az Amszterdamban megszokott utcaképet. Négy merőleges csatornával osztotta fel a sziget területét. A kis csatornák mindegyikén egyedi rajzolatú gyalogoshidak ívelnek át, a sziget nyugati csúcsánál pedig egy jóval nagyobb híd, a Jan Schaeffersbrug vezeti át az autósforgalmat. A Java-sziget egyediségét főként a lakóházak sokszínűsége határozza meg: itt a KNSM-szigettől eltérően a nagy lakóépületek helyét az alacsonyabb, intenzív beépítésű sorházak veszik át. A szomszédosan elhelyezkedő lakások teljesen különböző stílust mutatnak, viszont mivel formájuk, magasságuk, hangulatuk azonos, egymás mellett mégis egységes arculatot adnak a kis utcáknak.

Borneo-Sporenburg

Félve, hogy a Keleti Dokknegyed sűrű beépítettsége elriasztja a kisgyermekes családokat, ezt a részt a többinél jóval szellősebben, kevésbé sűrűn építették be. A tervek elkészítésével Adriaan Geuze-t és a WEST 8 irodát bízták meg. Itt is többnyire a megszokott többszintes sorházakkal találjuk szemben magunkat, kisebb belső udvarokkal, vagy sok helyen tetőkertekkel, ezzel is kedvezve a családoknak.  A környék érdekessége a sziget keleti részén lévő terület: az itt végighúzódó csatorna partjára a jómódú tulajdonosok neves építészirodákat (többek között MVRDV, INBO, FARO) felkérve terveztethették meg házaikat, aminek eredményeképp egy nagyon sokszínű, vidám utcakép tárul elénk. 

Oostelijke Handelskade

A negyed többi részétől eltérően itt a sziget mentén régi raktárépületek húzódnak végig. Többségüket ma is raktárként tartják fent, néhányukat azonban irodákként, lakásként, szállodákként használják. A szigetet a várossal összekötő hídhoz közel található a Lloyd Hotel, amely a régi időkben a Kelet-Európából Afrikába utazók szálláshelye volt, ma azonban a negyed legelegánsabb luxuslakosztályait találhatjuk itt. Szintén a közelben található a dán 3x Nielsen építésziroda tervei alapján készült Muziekgebouw aan 't IJ, mely számos hangversenynek, zenei eseménynek ad otthont.

A Keleti Dokknegyed igazi átváltozáson ment keresztül, míg kikötőből mára a város egyik legnépszerűbb lakónegyedévé alakult, tele kulturális és szórakozási lehetőségekkel. Mindezt úgy, hogy közben számos meghatározó épületet és szerkezetet sikerült megtartani, néhol új funkciókkal ellátni, ezzel hosszú időre megtartva a sziget meghatározó hangulatát.

amszterdam, magazin, mvrdv, európa, west8, vízparti fejlesztés, 3xnielsen, inbo, faro, eastern docklands, keleti-dokknegyed Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317