Logomain

Fémdobozban lakni, avagy építkezzünk konténerből 1.

By Breiner Fanni 2011. február 3. 11:34

szerk at hg dot hu

Platoon_kunsthalle20130603-19838-113vhqo.gallery

Platoon, Kunsthalle - Kép © Flickr

Kvistgaard20130603-19838-1i4l5nr.gallery

Kvistgaard - Kép © Tegnestuen Vandkunsten

Con_house20130603-19838-1771j5z.gallery

Weekend House - Kép © Jure Kotnik

Kapszulatorony_120130603-19838-j7czb9.gallery

Nagakin Capsule Tower

Crou_kontenerhazak20130603-19838-1b6m4zq.gallery

Crou Students' Housing

Keetwonen_amszterdam20130603-19838-1u2jqac.gallery

Keetwonen diákszálló Amszterdam konténer

Kontener_indexre20130603-19838-1iqhxaa.gallery

konténer indexre 1

Magától értetődő ötletnek tűnik lakásként felhasználni az előre gyártott fémdobozokat - de reális-e az ötlet? Előnyök és hátrányok.

Először az 1980-as években tűntek fel az építészeti célra átalakított konténerek – eleinte csak kisebb, ideiglenesen felállított stúdiókat, műhelyeket, munkaállomásokat rendeztek be bennük. Kedvező áruk miatt hamarosan lakásokat kezdtek építeni belőlük, ami azóta is kedvelt megoldás a kisebb költségvetésből építkezni vágyók körében. A konténerépítészet vagy a vízi és légi közlekedés által használt fémkonténerekből, vagy kifejezetten erre a célra szánt moduláris elemekből építkezik. Népszerűsége az ipar által felhasznált tulajdonságaiból ered: egy konténer tonnák százaira lett tervezve, így szinte akármit elbír, falainak erős, acél alapanyaga pedig tökéletesen ellenáll mind a mechanikai, mind a kémiai hatásoknak.

A Jure Kotnik által tervezett hétvégi ház (kép © ConHouse)

Ezek az építőelemek konstrukciójuknak köszönhetően könnyedén kombinálhatóak a térben, kiválóan sorolhatók egymás mellé és fölé is, mindezek mellett pedig áruk is kedvező: használt konténereket 1200$-tól (kb. 250 000 Ft) lehet vásárolni. Az előre gyártott elemek könnyedén a helyszínre szállíthatók, gyakorlatilag akármilyen szállításra tervezett közlekedési eszközzel. Hátrányuk viszont, hogy kiegészítő szerkezetek nélkül rossz hőszigetelők, és megmunkálásuk is szakértő kezeket igényel. Paulinyi Gergely DLA, a Mérték Stúdió műteremvezetője a kapszulaterekről írta doktori értekezését 2010-ben, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem doktori képzésén. A témával foglalkozó kétrészes "minisorozatunk" első részében őt kérdeztük a konténerépítészet mikéntjéről és hazai kilátásairól.

hg.hu: Nemzetközi viszonylatban mennyire trend konténerek felhasználásával építkezni? Mostanában elég sok példa felbukkan a nemzetközi építészeti honlapokon, valóban kezd esetleg divatos lenni?

Paulinyi Gergely: A konténerépítészet csak egy vékony szelete a modulelvű és az előregyártást előnyben részesítő építészeti felfogásnak, és mint ilyen, nem a közelmúltban létrejött építészeti irányzat. Egyik első példájaként a Kurokawa által 1971-ben tervezett Nagakin toronyházat lehetne említeni, amely a házgyári rendszerek előre gyárthatóságát ötvözte a művészi tömegalakítással. Bár ez a projekt kudarccal végződött, szemléletmódjában számtalan kísérletező építésznek mutatott utat, akik a későbbiekben igazi, közúton szállítható konténereket mint építőkockákat kezdtek átalakítani és egymáshoz kapcsolni. Az ilyen típusú térképzés ma már oly kiérlelt megoldásokat eredményez, mint az amszterdami Keetwonen diákszálló, a Servo utólagosan a homlokzathoz illeszthető konténerekből építkező Lobby Ports projektje, vagy a Jure Kotnik által tervezett hétvégi ház, tehát kimondható, hogy a konténerépítészet egyre jelentősebb hídfőállásokat hoz létre a kortárs építészetben.

Az amszterdami Keetwonen diákszálló (kép © haraldwalker, flickr.com)

A speciálisan lakófunkcióra szánt modulelemekből, épített konténerekből álló együttesek talán még inkább közkedveltek a kortárs építészetben. Ilyen típusú épületek leginkább a skandináv és a németalföldi régióban találhatóak meg. Kiemelendő ezek közül Dánia, ahol az előre gyártott épületeknek talán a legnagyobb hagyománya van. Új és kigondolt telepítés a Kvistgardi lakóegyüttesek (Tegnestuen Vandkunsten), ahol a jól variálható modulelemekből élhető és szerethető telepítést hoztak létre.

A Kvistgardi lakóegyüttesek (Kép © Tegnestuen Vandkunsten)

hg.hu: Magyarországon mennyire népszerű és ismert ez a megoldás? Van rá érdeklődés?

Paulinyi Gergely: A konténerek iroda-, lakó-, szaniter- és raktárfunkciókkal való építőipari felhasználása hazánkban is régóta elterjedt, ellenben a nem eredeti rendeltetésük szerinti felhasználás jóval újabb keletű dolog Magyarországon. A konténer mint a korlátok közé zárt szabadság művészeti allegóriája, számos művészeti eseménynek szolgáltatott témát, mint például a Sporaarchitects 2007-es dizájnkonténere, ahol a konténer az egyéni kreativitás befogadó közegeként jelent meg. A közelmúltból megemlíthetjük a pécsi Breuer Marcel szobor díjnyertes tervét, amelyben a konténer az építész "visszaimportálásának" metaforája, de mindenképpen említésre méltó a konténerekből összeállított II. kerületi óvoda, valamint a napokban átadott bölcsőde is.

hg.hu: Milyen olyan alkalmazások vannak, amikor kifejezetten ideális (pl. katasztrófák után), és mennyire elterjedt, hogy valóban ezekből építkeznek?

Paulinyi Gergely: Azt gondolom, hogy a gyors, hatékony, saját ideiglenességét vállaltan hirdető építéstechnológia mindenhol kedvező fogadtatásra számíthat - egészen addig, míg a hely adottságaival bevallottan nem foglalkozó szerepköre indokolhatóvá teszi jelenlétét. A közeljövő lelombozó klímaadatait szemlélve valószínűsíthetjük, hogy az emberiség olyan humanitárius katasztrófák előtt áll, amelynek során országrészek néptelenedhetnek el, átstrukturálva egy adott ország teljes gazdaságát és populációs eloszlását. Mivel ezek a folyamatok gyorsan és kíméletlenül mennek majd végbe, a probléma orvosolásához talán a konténerépítészet nyújthat ezeken a katasztrófa sújtotta területeken majd kellően gyorsan adaptálható megoldást. Ezenfelül akár szezonjellegű hétvégi házként is kialakítható időszakos turisztikai pontok közelében, de időszaki kiállítások, vásárok standjai is lehetnek konténerekből.

hg.hu: Mennyi időre nyújt segítséget ilyen esetekben, mennyire időtálló?

Paulinyi Gergely: Véleményem szerint érdemes szétválasztani a hasznosságukat, a tartósság szempontjából vett időtállóságukat az építészeti időtállóságtól. Mivel a konténerépítészet alapja a mobilitás és a tetszőleges helyszínre való adaptálhatóság, ezek a struktúrák formai kötöttségeik miatt jobbára nélkülöznek bárminemű nexust a környezetükkel. Egy hagyományos értelemben vett épület a településszerkezet alapelemeként működik, a saját környezetéből építkező konvex és konkáv terek sorozata, amely feltétel a konténerépítészet esetében csak ritkán teljesülhet. A konténer alapú rendszerek, legyenek bármilyen furmányos építészeti ötletekkel is felruházva, csak otthagyott tárgyak maradnak, tehát bár időben tartósnak mondhatók, építészeti értékük gyorsan évül.

hg.hu: Mik az esetleges előnyei és hátrányai?

Paulinyi Gergely: A konténerépítészet előnye a nagyfokú előre gyártás, modularitás, gyors kivitelezhetőség, költséghatékonyság, helyszínfüggetlenség, valamint a kis ökológiai lábnyom. Hátrányai a limitált komfort, a kulturális beágyazottság, ezáltal az időtállóság hiánya, az építészeti önkifejezés korlátai (sok eszköz csupán applikáció, rátett díszítőelem maradhat).

hg.hu: Hogyan lehet lakhatásra alkalmassá tenni?

Paulinyi Gergely: Szerintem különbséget kell tenni az általános szállítmányozási konténerek építészeti célú alkalmazása és a gyárilag lakhatás céljára fejlesztett termékek között. Míg előbbi estben a szigetelés és a nyílászárók utólagos elhelyezése csak nehézkesen és nagy szakértelmet igényelve oldható meg, addig az utóbbi esetben ezek megoldása nem vet fel komolyabb problémát, mint egy szendvicspaneles, vagy trapézlemezes burkolat esetében. Ez esetben már nem szó szerint konténerekből felépített házakra kell gondolni, hanem konténer méretű (azaz közúton szállítható), előre gyártott modulelemekből álló házakra.

hg.hu: Itthon lehet engedélyeztetni ezeket az épületeket állandó lakhatásra?

Paulinyi Gergely: Kész rendszerek állnak rendelkezésre, nemzetközi és itthoni megépült példák igazolják, hogy engedélyezhetőek.

Konténerekből készült extrém lakásokról itt olvashatunk.

Sorozatunk következő, pénteken megjelenő részében néhány tetszetős példán mutatjuk be a műfajban rejlő lehetőségeket!

paulinyi gergely, lakóház, konténerépítészet, konténer, mérték stúdió Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317