Logomain

Elkészült Gehry legújabb koncertterme

By Kovács Dániel 2011. január 26. 09:58

szerk at hg dot hu

Az Egyesült Államok egyik legismertebb klasszikus zenei műhelye, a New World Symphony otthona Miami Beach-en áll.

Január 25-én nyitott meg Frank Gehry legújabb épülete, az Egyesült Államok egyik legismertebb klasszikus zenei műhelye, a New World Symphony otthona Miami Beach területén. A 81 éves építész és az intézmény 66 éves alapítója és vezetője, Michael Thomas között régi az ismeretség: Gehry annak idején bébiszitterkedett a Thomas-családnál.

A New World Symphony építése

A nehezen leírható épület a kritikusok szerint inkább Gehry korábbi, nyolcvanas évekbeli munkáit idézi. Tömege leginkább egy méretes fehér dobozra emlékeztet, amelyből néhány ponton előtörnek az építész jellegzetes, tört vonalakkal és ívelt felületekkel meghatározott formái. A homlokzat egy része vetítések számára is alkalmas felület: itt a megnyitó alkalmával egy speciálisan erre az alkalomra készített videó-munka volt látható. A belsőben számos kisebb terem mellett egy 756 fős, elsősorban klasszikus zenei koncertekre kiképzett nagyterem kapott helyet. A koncertterem kifejezetten hasonlít a szintén Gehry tervezte Walt Disney Concert Hall-ra, de méretében annak csak egyharmada.

Az épületet körbeölelő park, a SoundScape a holland West 8 tájépítész-iroda tervei alapján készült, elsősorban azzal a céllal, hogy csökkentse a zajszennyezést, illetve hogy kellemes, árnyékos környezetet biztosítson az érkezőknek.

A New World Symphony, túl azon, hogy új színfoltot jelent Miami kulturális életében, a Lincoln Road környékének újjáélesztését megcélzó, 15 éve zajló munka újabb mérföldköve. Ennek részeként épült fel a parkolót és lakóházat ötvöző 1111 Lincoln Road toronyépülete, amelynek tervezői, a svájci Herzog & de Meuron a város művészeti múzeumának bővítésén is dolgoznak.

építészet, frank gehry, koncertterem, egyesült államok, miami, 2011, kortárs építészet, miami beach Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317