Logomain

Bálnák és óriáspolipok költöznek az állatkerti Nagysziklába

By Ongrádi Melinda 2011. január 25. 10:54

szerk at hg dot hu

Nagyszikla_alaprajz20130603-19838-1iiea08.gallery

A Nagyszikla alapozási rendszere

Nagyszikla_koncepcio_220130603-19838-2iku9j.gallery

A Nagyszikla felújításának koncepciója

Nagyszikla_kivulrol20130603-19838-sgivf3.gallery

A Nagyszikla kívülről

Nagyszikla_belso_120130603-19838-rb04up.gallery

A Nagyszikla belső tere a víztározóval

Nagyszikla_belso_220130603-19838-1ux3d2e.gallery

A Nagyszikla különleges hangulatú belső tere

Nagyszikla_belso_latvanyterv_120130603-19838-1kiqps5.gallery

A leendő múzeumtér látványterve

Nagyszikla_cikkindito20130603-19838-1h2zvcl.gallery

Kint és bent: a megújult Nagyszikla

Nagyszikla_oriasok_csarnoka20130603-19838-b12bg7.gallery

Óriások csarnoka a Nagysziklában

Nagyszikla_galerianyito20130603-19838-19gff2q.gallery

A Nagyszikla leendő belső terei; kép © Kis Péter Építészműterme

Nagyszikla_galeria_1_ok20130603-19838-83nepw.gallery

A Nagyszikla labirintusszerű belső tere a felújítás előtt; kép © Kis Péter Építészműterme

Nagyszikla_galeria_320130603-19838-rm58lm.gallery

A Nagyszikla labirintusszerű belső tere a felújítás előtt; kép © Kis Péter Építészműterme

Nagyszikla_galeria_120130603-19838-1exz6bm.gallery

A leendő Felfedezők terme; kép © Kis Péter Építészműterme

Nagyszikla_galeria_420130603-19838-1cfvdea.gallery

A leendő felfedezők terme; kép © Kis Péter Építészműterme

Nagyszikla_galeria_520130603-19838-12fpzdp.gallery

A leendő Felfedezők terme; kép © Kis Péter Építészműterme

Nagyszikla_galeria_620130603-19838-8pl8pd.gallery

A leendő múzeum; kép © Fővárosi Állat- és Növénykert

Uniós pénzből valósul meg a százéves álom: interaktív múzeum nyílik az egyedülálló műemlék létesítményben.

Közel százéves az az álom, amelynek jegyében természettudományi kiállítótérré alakulna át egyik legkülönlegesebb műemlékünk, az állatkerti Nagyszikla belseje – annak idején az 1. világháború kitörése hiúsította meg, most azonban uniós támogatás igénybevételével, a Fővárosi Állat- és Növénykert évek óta zajló korszerűsítésének keretében végre valóra válhat. Közép-Európában egyedülálló, az élet fejlődését és sokszínűségét bemutató, interaktív múzeum jöhet létre, amely kihasználja majd az épület különleges szerkezeti adottságait és egyedülálló hangulatát. A fejlesztés a Varázshegy projekt része, amely 895 millió forintos támogatással, az intézmény 135 milliós és a Fővárosi Önkormányzat 200 milliós önrészével összesen több mint 1,2 milliárd forint értékben valósulhat meg. A részletekről Szabon Mártát, az intézmény munkatársát, a projekt egyik vezetőjét és a leendő kiállítás kurátorát faggattuk.

Az állatkerti Nagyszikla már önmagában figyelemreméltó építmény. Az első állatkert, ahol felvetődött a műszikla építésének gondolata, a zürichi volt: bár az itt tervezett létesítmény végül nem készült el, azonban ez inspirálta a Karl Hagenbeck vezette hamburgi állatkertben felépített műsziklát, amelyet aztán számos állatkert lemásolt. A mienkhez hasonló méretű állatkerti műszikla ugyanakkor csak Párizsban található, a Vincennes állatkertben.

Az 1866-ban megnyitott pesti intézmény 1907-ben került a főváros tulajdonába. Ekkor az intézmény népszerűségét növelendő átfogó megújulás vette kezdetét, amelynek irányítására bizottságot neveztek ki. A mesterséges domborzati elem építését 1909-ben határozták el és kezdték meg. Az akkoriban csak „A” hegy névvel illetett műszikla igazi mérnöki műremek: három éven át folyamatosan 150-220 ember építette, ebből csak ötven a zsaluzással foglalkozott. A vasbeton tartószerkezetre és az abból kinyúló, szintén vasbeton és acélkonzolokra került a portlandcement rabicszerkezet, a habarcsba a jobb formálhatóság érdekében disznószőrt is kevertek. A szerkezetre kívülről finomszemcsés beton került. Az építkezést anno az egész ország figyelemmel kísérte, az imitált természeti elem kivitelezésében a Magyar Királyi Földtani Intézet nyújtott segítséget, és ahhoz az erdélyi Egyeskő csúcsa adta a mintát.

A felépült szikla feladata egyrészt az állatok élethű környezetben való bemutatása, másrészt a már akkor kicsinek számító alapterület optikai növelése, a bejárható útvonal hosszabbra nyújtása volt. Megépültekor a város legmagasabb, a nagyközönség által is bejárható mesterséges építménye volt – két csúcsa 20, illetve 34 méter magas. A balesetek elkerülésére azonban hamarosan lezárták a sziklasétányokat, és az állatok is jobban szerettek a sziklafennsík helyett a park (ízletes) növényei között kószálni. A szerkezet kupolájában víztározót is kialakítottak, ezt azonban soha nem használták.
Az Állatkert megújulását felügyelő bizottság tagja volt Dr. Lendl Adolf, a tudományos program felelőse: az ő nevéhez fűződik az elképzelés, hogy a Nagyszikla belsejében (az akkor még egyáltalán nem létező) Természettudományi Múzeumot kell létrehozni – az első világháború azonban meghiúsította a nagyvonalú terveket.

Épült egy másik sziklahegy is, eredetileg ez volt a B hegy, mai nevén Kisszikla, amelynek belsejében megépültétől egészen a 80-as évekig mozi üzemelt. Fénykorában, a 60-as években sorra tartották benne a természetfilm-vetítéseket, ismeretterjesztő előadásokat. A Kisszikla felújítása után a helyén előadó- és rendezvényterek, illetve gyorsétterem létesült: az átalakítás számos tanulsággal szolgált a Nagyszikla felújításához is. A Nagysziklában viszont története során kiállítótér helyett üzemelt korcsolyapálya, lovarda pónilovaknak, szénaraktár és lomtár is, egy kisebb része, az Oroszlánbarlang pedig 80 évig volt látogatható. Szolgált továbbá filmforgatás vagy éppen félig illegális kiállítás színteréül is.

„Az Állatkertben immár másfél évtizede, több lépésben zajlanak a rekonstrukciós munkálatok” tájékoztat Szabon Márta. „1996-tól, az első ütemben az akkor legrosszabb állapotban lévő épületek felújítása történt meg (például Kisszikla, Pálmaház, Elefántház); 2006-2008. között pedig, a második ütemben felújították a Nagyszikla szerkezetét és külső betonkérgét.

A harmadik ütemben, szintén a Varázshegy projekt részeként, 2010-ben elkészült az eredeti, Kós Károly és Zrumeczky Dezső-féle tervek alapján, a 2. világháborúban, a Nyugati pályaudvar közelsége miatt különösen intenzív szőnyegbombázásokban megsérült és emiatt lebontott Zsiráfház és Bölényház.”

A tervek szerint 2012 elejére elkészül a Nagyszikla belsejében egy egyedülálló hangulatú kiállítótér, amelynek köszönhetően közel 3000 négyzetméternyi plusz térrel bővül az egyébként meglehetősen szűkös (mindössze 10 hektárnyi területtel rendelkező) Állatkert. A létesítmény terveit az intézmény rekonstrukciójában a 90-es évek óta részt vevő Kis Péter Építészműterme készítette, tavaly decemberben pedig az ünnepélyes alapkőletétel is megtörtént, amelynek során 5,5 méteres mélységben egy számos dokumentumot tartalmazó „időkapszulát” is elhelyeztek. A kiállítás tematikája az élet fejlődésének, gazdagságának és az élővilág különlegességeinek bemutatása lesz. „Állatok is helyet kapnak majd a kiállításban, bár a korlátozott megvilágítás miatt ezek főleg barlangi, éjszakai életet élő vagy kisebb élőhelyet igénylő fajok lesznek majd. Ennek köszönhetően nagyobb tér marad az interaktív, játékos feladatoknak, ismeretterjesztő installációknak, szimulátoroknak. A Nagyszikla különleges szerkezete is fontos szerephez jut majd: eredetileg ugyanis fa alátámasztó szerkezettel tervezték a létesítményt, ennek köszönhető, hogy a végül megépült rengeteg betonoszlop között a belső térben mintha egy hatalmas bálna belsejében járnánk” – meséli Szabon Márta. „A parabolacsarnokban, a bordaszerű tartóoszlopok között mutatják be a természetből ellesett szerkezeteket, mérnöki megoldásokat, az élőlények vázszerkezetével való párhuzamokat, illetve óriási élőlények csontvázait, modelljeit (például óriáspolipok makettjeit).” A kiállítás három szintre, összesen 17 kiállítótérre tagozódik, a hatalmas csarnoktól a szobányi helyiségig.

A Nagyszikla belsejében csak két bevilágítóaknán jut be természetes fény. Az építészek szerint „ahogy a víz bejut és átjárja egy mészkőhegy belsejét, úgy kívánjuk a műszikla belsejébe a természetes fényt bejuttatni és végigvezetni (víznyelő-fénynyelő, cseppkő-fénycsepp). Így a műszikla belseje – a különleges fényviszonyok hatásaként – teliholdas kerteket imitál…” A mesterséges megvilágítás mindenhol pontszerű lesz majd; sok esetben tompa, éjszakai fényt, esetleg UV-fényt használnak, erősebb fényforrást csak kivételes esetekben alkalmaznak.

Az Állatkert rekonstrukciójának vezérfonala, hogy a lehető legnagyobb területet visszaadják a látogatóknak és az állatoknak. A 60-as, 70-es években az egyes épületekbe telepített irodák így visszakerülnek a nem látogatható gazdasági udvarba, visszaadva a teret az állatgyűjteményeknek és a látogatóknak. A Nagyszikla felújításával párhuzamosan zajlik a Főkapu-épület látogatóközponttá alakítása (az itt létesített büfétér-kiállítótér-mosdó egységet a Liget látogatói is használhatják majd), a kert növényállományának fejlesztése (az invazív fajok visszaszorítása és a botanikai gyűjtemény gazdagítása), illetve készülnek a kiviteli tervek a Széchenyi-fürdő meleg vize hőenergiájának hasznosítására, amellyel az Állatkert nagy hőenergia-igényű létesítményeinek fűtését részben megújuló energiával oldanák meg. 2012-re befejeződhetnek az Állatkert megújulásának eme utolsó lépései, a Nagyszikla belsejének hasznosításával a kert az utolsó tartalék területét is birtokba veszik. „Ezzel kihoztuk a maximumot a rendelkezésre álló területből - az pedig egyelőre csak dédelgetett álom, hogy a Vidámpark esetleges átköltöztetésével, amelynek gondolata időről időre felmerül, további 5 hektárnyi területtel gazdagodhatna az intézmény.”

magazin, budapest, természettudományi múzeum, kulturális épület, állatkert, fővárosi állat- és növénykert, kiállítótér, nagyszikla, nagyszikla rekonstrukciója, kis péter építészműterme Icon_print

A Nagyszikla alapozási rendszere

A Nagyszikla felújításának koncepciója

A Nagyszikla kívülről

A Nagyszikla belső tere a víztározóval

A Nagyszikla különleges hangulatú belső tere

A leendő múzeumtér látványterve

Kint és bent: a megújult Nagyszikla

Óriások csarnoka a Nagysziklában

A Nagyszikla leendő belső terei; kép © Kis Péter Építészműterme

A Nagyszikla labirintusszerű belső tere a felújítás előtt; kép © Kis Péter Építészműterme

A Nagyszikla labirintusszerű belső tere a felújítás előtt; kép © Kis Péter Építészműterme

A leendő Felfedezők terme; kép © Kis Péter Építészműterme

A leendő felfedezők terme; kép © Kis Péter Építészműterme

A leendő Felfedezők terme; kép © Kis Péter Építészműterme

A leendő múzeum; kép © Fővárosi Állat- és Növénykert

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317