Logomain

Miniatűr operaházat ihletett Jimi Hendrix

By Ongrádi Melinda 2011. január 24. 19:00

szerk at hg dot hu

Mini_opera_120130603-19838-whkudh.gallery

Mini Operaház_1_500

Mini_opera_220130603-19838-enhje6.gallery

Mini Operaház_2_500

Mini_opera_320130603-19838-1hf215v.gallery

Mini Operaház_3_500

Mini_opera_420130603-19838-fcavst.gallery

Mini Operaház_4_500

A müncheni zsebopera kristályszilánk formája nem öncélú: a hangokkal való különleges bánásmód miatt kapta.

Igaz, csak ideiglenes építményt – a COOP HIMMELB(L)AU kristályforma létesítménye, a Bajor Állami Opera „kihelyezett” részlege a Müncheni Operafesztiválra épült, és 300 fő befogadására alkalmas. A mobil alumíniumszerkezet a Pavilion 21 elnevezést kapta, és a kedvező akusztikai tulajdonságok elérésére, a felület megnövelésére kapta a különleges, piramisokból álló formát.

Wolf D. Prix, a tervezőiroda művészeti vezetője szerint, bár a pavilon egyike a legkisebb projektjüknek, azonban egyben az egyik legizgalmasabb feladat is, amelyen valaha is dolgoztak. A mobilitás és az akusztikai követelmények ellentmondanak egymásnak –előbbihez ugyanis könnyű szerkezetek kellenek, míg utóbbinál inkább a nehéz szerkezetek a kedvezőek.

Szerencsére a tervezőiroda rutinosnak nevezhető e téren: jelenleg három operaházon, illetve koncerttermen dolgoznak (ezek Spanyolországban, Dániában és Kínában épülnek). Így jól ismerik azt a megoldást, hogy a határolófalak különféle szögekben való megdöntésével és a megnövelt falfelülettel befolyásolni lehet a hangtechnikai tulajdonságokat. A belső térben egyszerre alkalmaztak perforált hangelnyelő és tömör felületű, a hanghullámokat szétszóró paneleket, illetve hangvisszaverő padlószerkezetet. A miniatűr operaház tervezésekor a másik fontos akusztikai szempont az volt, hogy meg kellett akadályozni a külvilág zajának beszűrődését a belső térbe. A létesítményt az építészek úgy helyezték el a Marstallplatzon, hogy a kristályszilánk formájú dudorok egy része egyfajta tükörként visszaveri, míg más részük elnyeli a forgalom keltette zajt.

Napjainkban meglehetősen ritka, hogy egy közteret vagy középületet „hangtudatos” megközelítéssel tervezzenek: a müncheni pavilon esetében azonban a tervezők igyekeztek az ismertetett fogásokkal az épület környezetében egyfajta csendzónát létrehozni. Az épület azonban saját maga is megfagyott zenének (az építészetre sokszor használt szinonima) számít, tervezésekor ugyanis a digitális technikák adta lehetőségeket felhasználva zenei motívumokat vettek alapul: Jimi Hendrix "Purple Haze" című dala "…'Scuse me while I kiss sky…" sorának hangfrekvenciáit elemezve, majd a kapott grafikonokat a 3D-s tervezőprogrammal összekötve alakultak ki a kristályszerkezet pontos formái.

A miniopera belső tere 21 méterszer 17 méter alapterületű, belmagassága 6 és 8 méter között váltakozik. A létesítmény a fesztivál alatt számos eseménynek adott otthont, jógakurzustól diszkón át a kísérleti zenés színházig. Az épület előtt leterített vörös gumiszőnyegen minden látogató úgy érezhette magát, akárcsak a filmsztárok a legendás vörös szőnyegen. A programok egyik nem titkolt célja az volt, hogy a fiatalokhoz is közelebb hozza a klasszikus operát, amelyet a szomszédos, klasszicista operaház testesít meg. Nem csoda, ha a pavilon építészetével szemben is követelmény volt a kortárs, friss megjelenés.

A tervek szerint az ideiglenes építményt München után más helyszíneken is felállítják majd: Londonból és Párizsból is érkeztek rá megkeresések.

építészet, operaház, münchen, német építészet, akusztika, pavilion 21, miniatűr operaház, müncheni operafesztivál, bajor állami opera, opera Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317