Logomain

Kontroll nélkül a főváros építészete?

By Kovács Dániel 2011. január 18. 15:54

szerk at hg dot hu

Budapest 2011-es költségvetési koncepciója megszüntetné a Fővárosi Tervtanácsot és az építészeti nívódíjat. Nincs rá pénz.

Nem jut pénz a Fővárosi Tervtanácsra Budapest 2011-es költségvetési koncepciójában, amelyet január 12-i rendkívüli ülésén tárgyalt és fogadott el a Fővárosi Közgyűlés. Ez azt jelenti, hogy a főváros elveszítheti az egyetlen eszközt, amellyel befolyásolhatta a területén megvalósuló építészeti beruházások színvonalát. Az előzetes kontroll mellett az utólagos elismerésről is lemondana a városvezetés: lenullázták a Budapesti Építészeti Nívódíj költségvetését is.

Tervtanacs20130603-19838-1vcwban.gallery

2010-ben Tervtanács elé került fővárosi beruházások: a Nyugati átépítése, a Szépművészeti bővítése, a Bécsi utcai Új Városközpont.

Nem igyekezett színesre festeni Tarlós István a főváros 2011-es költségvetési koncepcióját a közgyűlést követő sajtótájékoztatón, inkább leszögezte: mindenhol megszorításokra lesz szükség, amik „mindenkinek fájni fognak”. Az intézkedések a főváros építészettel és városfejlesztéssel kapcsolatos tevékenységeit is érzékenyen érintik. A Főépítészi iroda tavalyi, 63 millió forintot meghaladó költségvetését a tervezet 57 millióra csökkenti, és ügykörét (az Önkormányzati törvény 8. paragrafusában megfogalmazottakhoz híven) kizárólag a kötelező feladatok ellátására, azaz a Fővárosi Szabályozási Kerettervek készítésére és felügyeletére szűkíti. Minden más ügyet, amely „terjedelemben és színvonalban meghaladja a jogszabályban előírtakat”, illetve „önként vállalt feladat, amelyre nincs érvényes szerződés”, a koncepció lenulláz. Így nem jutna pénz 2011-ben az eddig a Főépítészi iroda által felügyelt fővárosi tervtanácsra, a Városrehabilitációs Programra, a Városfejlesztési Koncepció felülvizsgálatára, illetve Budapest Főváros Integrált Városfejlesztési Stratégiájának felülvizsgálatára (ezekre tavaly 31, 1 milliót irányoztak elő), sem a Budapest Építészeti Nívódíja pályázatra (ez a felsőoktatási intézményeknek jutatott támogatással együtt tavaly 11,454 milliót emésztett fel).

A koncepció szerint idén megszűnik a Studio Metropolitana városkutató műhely, amely többek közt a Metropoly Fórum, a Köz-Tér és az Urbitális Majális programsorozatok szervezője. Emellett „érvényes szerződés híján” törlik a Duna Partraszállás nemzetközi tervpályázatot is, amelyet a budapesti Duna-partok rendezési koncepciójára írt volna ki a főváros az Építészek Nemzetközi Szövetségével (UIA) közösen, hazai partnerekként a Magyar Építőművészek Szövetségével, a Magyar Építész Kamarával (MÉK) és a Magyar Mérnök Kamarával. A magyar EU-elnökség egyik fő attrakciójának szánt, a Duna-stratégiához is kapcsolódó Partraszállás előkészítésére tavaly 147,5 millió forintot szántak; értesüléseink szerint az előkészítő munka lezárult, csak a szintézis és a pályázati kiírás elkészítése hiányzik. A több éve előkészített ötletpályázat a partok közös koncepció alapján történő rendezésére gyűjtött volna nemzetközi elképzeléseket, hasonlóan a 2006-ban lezajlott Budapest Szíve pályázathoz, amely megalapozta a Belváros Új Főutcájának elkészültét, illetve a kiskörút jelenleg is zajló rekonstrukcióját. A MÉK elnöke, Noll Tamás lapunknak a pályázat lehetőségét a nemrég lezárult, magyar sikert is hozó maribori EKF-pályázatokéhoz hasonlította, amelyekre a világ minden tájáról több száz terv érkezett – így sikeresen hívta fel a figyelmet a szlovén város problémáira és lehetőségeire.

A fő probléma a költségvetési koncepcióval, hogy csak kiadáscsökkentés történik, mindennemű költség-haszon elemzés nélkül – mondta lapunknak Beleznay Éva, Budapest tavaly januárban leköszönt megbízott főépítésze. „Ma a fővárosnak az épített környezet tekintetében a tervtanácson túl semmilyen beleszólása nincs az építéshatósági folyamatokba” – húzta alá az intézmény fontosságát Beleznay, aki szerint a koncepció nem ad lehetőséget a városfejlesztési projektek előkészítésére sem. „Nincsenek meg azok a pár tízmilliós összegek, amik a másfél-két év múlva esedékes feladatok előkészítéséhez kellenének – így minden csúszni fog.”

Jelenleg országos kormányrendelet dönt arról, hogy mely építészeti projektek kerülnek a Központi Építészeti és Műszaki Tervtanács, illetve a Fővárosi Tervtanács elé. A fajsúlyosabb budapesti beruházások a Központi Tervtanácsnak jutnak, de ezekben az esetekben általában a két szerv közös ülést rendez – ilyen volt tavaly például a Szépművészeti Múzeum bővítése vagy a Bécsi utcai Új Városközpont. A Fővárosi Tervtanácsban jelenleg szakmai delegáltak (az építészkamara, a Magyar Építészek Szövetsége, az egyetemek szakemberei) képviselik a fővárosi szempontokat, a budapesti főépítész vezetésével. Bár a szakmában vitatott a tervtanácsok jelentősége és haszna, erről Finta Sándor, aki a Kortárs Építészeti Központ képviselőjeként a Központi Tervtanács tagja, lapunknak azt mondta: sok olyan példát látott, amikor az egyes, szubjektív ítéletekből összekovácsolódó tervtanácsi vélemény hatására a tervek építészeti minősége kifejezetten javult, ráadásul a fórumon sokszor lehetőség nyílik közvetlenül a beruházóval egyeztetni.

A Schneller István által alapított Budapesti Építészeti Nívódíjat, amely a főváros legmagasabb építészeti elismerése, utoljára 2009-ben, Beleznay Éva idején osztották ki. A tavaly év végén esedékes díjosztás elmaradását több tényező indokolhatja a volt főépítész szerint: az önkormányzati választások mellett a Nívódíjjal nem foglalkozott különösebben a Főépítészi Iroda sem.

A tervezett intézkedésekről szerettük volna megkérdezni a Főépítészi Iroda megbízott irodavezetőjét, Pongrácz Katalint is, de érdeklődésünkre a sajtóirodától azt a választ kaptuk: kérdéseinkre a költségvetés megszavazását követően kaphatunk választ, „hiszen a koncepcióban szereplő számok egyelőre tervezett, és nem végleges adatok”. A koncepció elfogadása után egyébként maga a főpolgármester is jelezte, hogy a pontos számok majd a költségvetési vitában dőlnek el.

építészet, budapest, beleznay éva, finta sándor, magyarország, 2011, noll tamás, tarlós istván, tervtanács, fővárosi tervtanács, budapesti építészeti nívódíj Icon_print

2010-ben Tervtanács elé került fővárosi beruházások: a Nyugati átépítése, a Szépművészeti bővítése, a Bécsi utcai Új Városközpont

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317