Logomain

Ne ítélj elsőre! Védett házak a 12. kerületben

By Káldi Emese 2011. január 7. 09:45

szerk at hg dot hu

13_ker_villamos20130603-19838-1jzvhka.gallery

A Zalai út és a Zugligeti út kereszteződésénél álló virágos bódéja

13vendeglo20130603-19838-gai221.gallery

A parkfenntartók épülete a Városmajorban

13majorka120130603-19838-47stv0.gallery

Vendéglővé alakított trafóház a Városmajor oldalában, a Majorka

13majorka220130603-19838-1ochycv.gallery

Vendéglővé alakított trafóház a Városmajor oldalában, a Majorka

13_ker_index20130603-19838-1hjxq11.gallery

Vendéglővé alakított trafóház a Városmajor oldalában, a Majorka index

Olykor meglepő épületekről derül ki, hogy egy-egy környék építészeti örökségének védett emlékei.

A MOME hallgatóinak egészen biztosan fel sem tűnik, hogy a Zugligeti úton, szemben az egyetem főépületével, fontos várostörténeti emlék található. Nem csoda, hiszen a szóban forgó helyszín bizony alig észrevehető, bár nagy valószínűséggel néhány szerelmes iparművész-tanonc mégis egészen jól ismeri…

Vendéglővé alakított trafóház a Városmajor szélén. Kép: hg.hu

Cikksorozatunkban olyan budapesti épületeket mutatunk be, elsőként a XII. kerületből, amelyekről küllemük alapján talán senki nem gondolná, hogy védettséget élveznek, netán műemlékek. A tanulság: nem szabad elhamarkodottan ítélnünk!

A Zalai út sarkán álló virágosbódé első ránézésre éppolyan, mint a többi – aprócska épület, teleaggatva szép és mérsékelten szép virágokkal, kaspókkal, ajándéktárgyakkal. Maga az építmény tavasszal és nyaranta alig látszik ki az aktuálisan nyíló, változatos színű virágtenger alól. A kis, acélvázas házikót jobban szemügyre véve pedig kiderül: igényes kivitelű, régi – és felújított – darabról van szó, mely valamikor az erre kanyargó villamosvonal egyik megállójaként működött. Itt ácsorogtak egészen 1977. január 17-ig a zugligeti 58-as villamosra várakozók 81 éven át. Ez a vonal volt ugyanis a legrégebbi budai villamosjárat, mely a millennium évében indult útjára a Vígszínház elől. Onnan döcögött el egészen a zugligeti végállomásig, hétvégenként kirándulni vágyó tömegeket szállítva a budai hegyekbe.

1900. június 4-én, pünkösd vasárnapjának estéjén éppen ennek a megállónak a közelében történt az első és sokáig az egyik legsúlyosabb villamosbaleset a fővárosban. A zugligeti végállomás lejtős pályájáról ugyanis elszabadult egy vezető nélküli, a hazafelé tartó kirándulókkal zsúfolásig megtelt villamos – valaki a nagy tülekedésben kioldotta a kéziféket. A járaton utazók egy darabig nevetgélve élvezték a száguldást, arra senki sem gondolt, hogy baj lehet. A Zalai útnál aztán a sebesen rohanó villamos kisiklott, éppen abban a szerencsétlen pillanatban, amikor egy asszony kiugrott a vagonból. A felborult szerelvény a menekülő asszonyt és további négy utast temetett maga alá.

A helyi védettségű valamikori villamosmegálló biztosan szemtanúja volt ennek a tragédiának, s még ki tudja, mi mindennek az elmúlt 114 év alatt. Sorstársai, azaz a villamosvonal többi megállója nagyjából eltűntek az évek során, csak egy megállóval feljebb, a közért melletti – mit ad isten – szintén virágüzlet elhelyezkedése és tömege sejteti, hogy valaha ott is megállt az 58-as. S ha már arra sétálunk: két régi villamoskocsit és a zugligeti végállomás épületét is megtaláljuk innen nem messze, a Libegő alsó állomásánál.

Szintén helyi védelem alatt áll a Városmajorban megbújó kissé megroggyant épület, mely a park kertészetének telephelyeként működik. Persze a Kós Károly-féle általános iskola árnyékában nehéz érvényesülni, még akkor is, ha egyébként a park szélén, rögtön az 1911-ben felépült iskola tőszomszédságában álló földszintes házikó a múltja alapján akár komolyabb babérkora is törhetne.

Esténként hangos zene, vidám énekszó szűrődött ki innen a 19. században . A Remetéhez címzett vendégfogadó – na jó, kocsma – közkedvelt mulatóhely volt akkor, amikor még nem messze innen, a Városmajori park végében húzódott a szabad királyi város, Buda határa. Olyannyira szerette a mulatni vágyó közönség a Remetét, hogy még az omnibuszjáratok is megálltak itt. Sőt, állítólag jelentős történelmi helyszín is volt a fogadó öreg épülete: 1849 májusának elején Görgey Artúr itt rendezte be a főhadiszállását – igaz, nem hosszú időre. Hogy, hogy nem, valahogy kitudódott a tábornok szálláshelye, s Hentzi a budai vár egyik bástyájáról alig egy héttel a beköltözés után ágyútűz alá vette a rejtekhelyet. Állítólag egy vincellér volt az áruló, akit a haditörvényszék halálra ítélt tettéért. Görgey pedig messzebbre húzódott: először a Laszlovszky-majorba (Zugligeti út – Szarvas Gábor utca találkozásánál), majd a svábhegyi híres Óra-villába költözött, ahonnan távcsövekkel tudta figyelni, hogy mi történik a Várban és a városban.

Nem szokatlan dolog, hogy egy műemlék épületet a magántőke ment meg az enyészettől, és az sem példa nélküli, hogy egy trafóház funkciót váltson. Többszörösen is szerencsésen kapcsolódott össze ez a két dolog a Városmajori park átellenes oldalán, az apró áramátalakító épületénél. Tizenöt évvel ezelőtt csak egy leromlott építményt láthattak a szép emlékű 56-os villamoson zötykölődők, aztán a 2000-es évek elején szépen felújították, de csak azért, hogy még sokáig üresen álljon. 

Három éve azonban a Hermész fejjel díszített áramátalakítót valóban átalakították: kávézó-söröző kapott benne helyet. Jobban mondva inkább mellette, hiszen a kis alapterülethez az eső ellen sátrat toldottak, nyáron meg a nagy gesztenyefák alá ülhet ki a vendég. Az 1929-ben épült trafóházról valószínűleg nem sokan mondanák meg, hogy ipari műemlék, pedig fontos szerepe volt egykor: a fogas villamosításakor helyezték üzembe, mert a II. kerületi Pállfy-telepről érkező energiát valahol át kellett alakítani egyenárammá. A négy transzformátorfülkés épület persze a maga nemében ma is fontos szerepet tölt be: a gyakorlatban is igazolja, hogy a jelentéktelennek és használhatatlannak tűnő, de építészet- vagy várostörténetileg jelentős épületek igenis újra magukra találhatnak. Csak fantázia kell hozzá, na meg – jelen esetben – egy csomó szomjas fiatal.

építészet, történelmi építészet, budapest, örökségvédelem, villamos, 12. kerület, káldi emese, városmajor, zugligeti út Icon_print

A Zalai út és a Zugligeti út kereszteződésénél álló virágos bódéja

A parkfenntartók épülete a Városmajorban

Vendéglővé alakított trafóház a Városmajor oldalában, a Majorka

Vendéglővé alakított trafóház a Városmajor oldalában, a Majorka

Vendéglővé alakított trafóház a Városmajor oldalában, a Majorka index

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317