Logomain

Mi vár ránk 2011-ben?

By Ongrádi Melinda 2011. január 1. 11:59

szerk at hg dot hu

10008395_d067521c9f13c945874d41716b606fe0_l20130603-19838-1qxdrhz.gallery

cet2010_nappal

Zaha_aquatics20130603-19838-mq6vnb.gallery

Zaha Hadid Aquatics Centre

The_bow20130603-19838-cfxzrz.gallery

The Bow Foster + Partners

Cidade_da_musica_portzampac20130603-19838-bgf3yl.gallery

Cidade da Musica Christian de Portzamparc Rio de Janeiro koncertterem

Fuksas_romai_konferenciakozpont20130603-19838-kt5exk.gallery

római konferenciaközpont Massimiliano Fuksas

Gyori_egyetem_epuletek20130603-19838-1aynwwy.gallery

Új-Tudástér INNO-Share győri Széchenyi István Egyetem

Debreceni_egyetem_informatikai_kar20130603-19838-4sg5w6.gallery

Debreceni Egyetem informatikai Kar

Absolute_towers_mad20130603-19838-1kbydsz.gallery

Absolute Towers MAD

Makoi_furdo20130603-19838-1eu2zpu.gallery

Makói gyógyfürdő Makovecz Imre

Az év tervezett épületei: múzeumok, tornyok, koncerttermek és plázák Riótól Budapestig.

Nagy várakozásokkal tekintettünk 2010 elé, és bár a gazdasági válság erősen rányomta bélyegét az építőiparra, születtek maradandó alkotások, amelyek biztosan bevonulnak majd az építészet történetébe. Rögtön év elején átadták a világ legmagasabb épületének számító Burj Khalifát, elkészült és rögtön a legnevesebb építészeti díjat is elhozta tervezőjének Zaha Hadid csodás római kortárs művészeti múzeuma, birtokba vehettük a pécsi EKF létesítményeit, de számos izgalmas építészeti attrakciót láthattunk a shanghaji expón és a velencei építészeti biennálén is.

Ugyanakkor a tavalyelőtt ígért létesítményeknek csak mintegy fele készült el tavalyra – jeleként annak, hogy közel sem rendeződött a világgazdasági helyzet.

Zaha Hadid, a bagdadi születésű építészdíva tarolt tavaly, de a jelek szerint az idei évben sem kell nélkülöznünk épületeit: a tervek szerint befejezik a 2012-es londoni olimpiára szánt Aquatics Centert, valamint a hadidi fénykort és a római MAXXI-t idéző Pierres Vives oktatási épületet Montpellier-ben.

:image_69922

Természetesen idén sem maradhatunk felhőkarcolók nélkül, úgy tűnik, a válság miatti megtorpanás után újra lendületbe jött a műfaj. Elkészülhet például Kanada leendő legmagasabb irodaépülete, a Foster & Partners jegyezte félholdforma, 236 méter magas The Bow, Svájc majdani legmagasabb épülete, a 126 méteres Prime Tower (Gigon Guyer Architects) és természetesen érkeznek a menetrendszerű gigatornyok az arab Öböl-országokból (ilyen például a dubai Park Towers – tervező: Gensler) és a Távol-Keletről. Csak Kínában jelenleg több mint 100 magasház építése van folyamatban – közülük számosat nagy nemzetközi irodák jegyeznek, ilyen például a Gate of The Orient (RMJM), a Leatop Plaza (Murphy/Jahn), a Kingkey Finance Centre (Terry Farrell), a White Magnolia Plaza (SOM) vagy a taipei Gate of Taipei, amelyeket szintén idén szándékoznak átadni.

Úgy tűnik, Londonban is újra lendületet vett a magasházak építése (az örökségvédők és a városképet féltők legnagyobb bánatára): az emelkedő bérleti díjak és a (furcsa kimondani) túl kevés irodaterület miatt a befektetők számos, korábban félbehagyott tervet poroltak le, így az elkövetkezendő években nem kevesebb, mint 15 létesítmény befejezése várható – ebből a Heron Tower (Kohn Pedersen Fox) átadását tervezik 2011-ben. Figyelmet érdemel e kategóriában még a MAD érdekesen csavarodó tornyokból álló együttese, a sok éves építkezés után idén végre elkészülő kanadai Absolute Towers.

Koncerttermekben és konferenciaközpontokban is gazdag termést hozhat az év: a válság által különösen sújtott Izlandon a nehézségek ellenére megnyithat a reykjavíki Harpa koncert- és konferenciaközpont, a dán Henning Larsen Architects munkája, amelynek homlokzatát különleges, üvegpanelekből álló képzőművészeti alkotás díszíti majd (Ólafur Éliasson munkája). Meglehetősen karakteres megjelenésű kortárs zenepalota nyílik meg Rio de Janieróban is, a francia Christian de Portzamparc Cidade da Musicája. Műfajában követendő példa lesz majd Massimiliano Fuksas római konferenciaközpontja, és a tavalyra beharagozott, futurisztikus konferenciaközpont a kínai Dalianban a Coop Himmelb(l)autól.

A 2001. szeptember 11-ikei terrortámadás évfordulójára tervezik átadni a WTC lerombolt tornyainak helyén létesített emlékhelyen a National September 11 Memorial & Museumot (Snohetta - Davis Brody Bond Aedas), amely részben a föld alá került. A múzeum felszín feletti üveg fogadócsarnokában lesz majd kiállítva a lerombolt tornyok két acéloszlopa, a mélyebben fekvő termekben pedig az épületek további maradványai lesznek megtekinthetők.

Az év különleges csemegéje lesz a világ első kereskedelmi űrrepülőtere, a Spaceport America, amelyet nem kisebb név, mint a Foster & Partners jegyez.

Ami a hazai körképet illeti, itthon sem leszünk izgalmak nélkül: ha minden jól megy, Budapesten két látványos műemlék-felújítást és hozzáépítést vehetünk majd birtokba. Az egyik a Közraktárak átalakításával készült CET – az ONL üvegbálnájára már régóta várunk, legutóbb 2010 novemberére volt kitűzve az átadás. Hosszú történet a Rác fürdőé is, amelynek szétbontott épülete évekig torzóként árválkodott, az átadással kapcsolatban pedig újabb és újabb időpontok röppennek fel Az engedélyezési terveket Kaszab Ákos készítette, tőle azonban menet közben Dévényi Tamás, Kis Péter és Pethő László vették át a stafétabotot. A példásan helyreállított történelmi épületrészek mellett új szárnnyal is kiegészül az épület.

Szakaszosan adják majd át az év folyamán Pécsett a Zsolnay Kulturális Negyed létesítményeit (ott jártunkkor, bő egy hónapja így néztek ki), a patinás gyár területének átalakítása a pécsi EKF 2010 egyik kulcsprojektje volt.

Nagyvonalú fejlesztési stratégia részeként valósulnak meg a győri Széchenyi István Egyetem kampuszának új létesítményei: elkészülnek az Új-Tudástér és INNO-Share épületei (tervezők Gelesz András, Anschau Péter, Krikovszky Balázs), a Debreceni Egyetem Informatikai Karának új épületét pedig várhatóan 2011 nyarán adják át (vezető tervezők: Kovács Péter DLA, Lengyel István).

2011 őszén talán meg is nyit Budapest egyik legnagyobb bevásárlóközpontja, a Köki Pláza (tervező MÜÉP Építőmérnöki Kft., látványtervek itt) - szolgáltatásaiban kétségkívül színvonalas létesítmény lesz, a képeket elnézve azonban érthető, hogy sokaknak hiányzik a korábbi épületre nagyon is jellemző egyedi karakter.

Természetesen nem maradhatunk új fürdőlétesítmény nélkül sem: a tervek szerint megnyílik a Makovecz Imre nevével fémjelzett új makói gyógyfürdő. Szombathelyen pedig az eredetileg egy új színház építésére szánt forrásokból jön létre a Helyőrségi Klub (HEMO) átalakításával a Weöres Sándor Színház társulatának otthont adó, ideiglenesnek szánt színházépület – Jordán Tamás egyenesen Csodapalotának nevezte a létesítményt (tervező: UNI-CO Kft.).

Az uniós pályázatoknak köszönhetően számos városfejlesztési projekt zajlik vagy indul várhatóan a közeljövőben, így számos hazai város, illetve budapesti kerület is átalakulhat – lapunk természetesen folyamatosan tudósít majd mindezekről!

építészet, rio de janeiro, magazin, london, magyar építészet, róma, roma, 2011, kortárs építészet Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317