Logomain

Üvegtulipánra emlékeztet Kanada új konferenciaközpontja

By Kovács Dániel 2010. december 23. 10:15

szerk at hg dot hu

Ottawa320130603-19838-8fv2sd.gallery

A készülő Ottawa Convention Centre

Ottawa420130603-19838-19t1te5.gallery

A készülő Ottawa Convention Centre

Ottawa120130603-19838-17hyad9.gallery

Brisbin Brook Beynon Architects: Ottawa Convention Centre

Ottawa220130603-19838-6q8vue.gallery

Brisbin Brook Beynon Architects: Ottawa Convention Centre

Még több mint száz nap van a megnyitásáig, de máris új korszak kezdeteként aposztrofálják a kanadai Ottawa új konferenciaközpontját. A tojás alakú, üveglapokkal burkolt épület sokak szerint végre újat hoz az építészetileg középszerű városba.

Még több mint száz nap van a megnyitásáig, de Kanada lelkes kritikusai máris új korszak kezdeteként aposztrofálják Ottawa új konferenciaközpontját. A tulipán formájú, üveglapokkal burkolt épület sokak szerint végre újat hoz az építészetileg igencsak középszerű városba.

A kortárs építészetről szóló budapesti vitákhoz meglepően hasonló bontakozott ki a kanadai Ottawában is az elmúlt években, a Brisbin Brook Beynon Architects tervezte új konferenciaközpont körül. A hét emelet magas, de csak négyszintes, több mint 18 500 négyzetméter alapterületű épület külső héját íves, sötét üveglapok alkotják. Az üvegfelületen keresztül kívülről láthatóvá válik az épület belseje, a felvonók, illetve mozgólépcsők rendszere.

Az épület formája az építészek szerint tulipánra emlékeztet, de több kritikus szerint lágy női formákat idéz, izgalmas ellenpontot képezve a belváros szögletes, geometrikus épületei között. „Antidózis az Ottawa városi építészetére általában jellemző, szemellenzős historizálás és konzervatív banalitás ellen” – foglalta össze Ralph Wiesbrock, a Royal Architectural Institute of Canada regionális igazgatója az Ottawa Citizen lapjain. Az újság egy másik cikkéből kiderül: az ottawai építészek és szakértők nagy része rég várt eredményként fogadja a konferenciaközpontot, amely reményeik szerint csak első lesz az innovatív, izgalmas kortárs épületek sorában a kanadai fővárosban.

A régi, 1985-ben átadott konferenciaközpont helyén készülő új épületet 2011 áprilisában nyitják meg. A tervezésnél Kanadában egyelőre még nem elterjedt módon a LEED környezetvédelmi előírásokat is figyelembe vették – az épület a tervek szerint Ezüst-minősítést ér majd el. Ennek része a teljes épülettestet átszelő, a tetőszinten is túlnyúló, 13 emelet magasságú közlekedőtorony borítása is, amely teljes egészében az Ottawa folyóból kihalászott hulladékfából készül.

A beruházás 170 millió kanadai dolláros költségét magánszponzorok, a tartományi és a szövetségi kormány, illetve a város adta össze, valamint maga az intézmény is beszállt 30 millió dollárral.

Ottawa kevés kortárs építészeti látványossága között tartják számon a Moshe Safdie által tervezett Nemzeti Galériát, a Civilizáció Múzeumát, Douglas Cardinal indián származású építész munkáját, illetve a Természettudományi Múzeum nemrég elkészült, a KPMB Architects vezetésével tervezett rekonstrukcióját – utóbbit a hg.hu-n is bemutattuk.

építészet, konferenciaközpont, kanada, kanadai építészet, kortárs építészet, ottawa, brisbin brook beynon architects Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317