Logomain

Hét építésszel bővít a Victoria & Albert Museum

By Kovács Dániel 2010. december 17. 13:32

szerk at hg dot hu

Hét nemzetközileg ismert építészirodát hívott meg a Victoria & Albert Museum londoni főépületének bővítésére. <br/>

Hét nemzetközileg ismert építésziroda maradt versenyben a Victoria & Albert Museum londoni főépületének bővítésére hirdetett pályázaton. A világ egyik legnagyobb, egyébként évek óta ingyenesen látogatható múzeum régóta közd a helyhiánnyal. A hét közül kikerülő győztes építész feladata egy új kiállítótér, új főbejárat és új udvar létrehozása lesz.

Filevictoria_and_albert_1_simon_fieldhouse20130603-19838-s0yqw0.gallery

A pályázat öttagú zsűrijében az építészszakmát David Adjaye, a fiatal brit építészgeneráció egyik legismertebb tagja képviselte. A pályázaton indult szereplők közül meglepetésre kihullottak az olyan nagy nevek, mint a SANAA, az OMa vagy David Chipperfield. Az új finalisták kilétére nem sokkal azután derült fény, hogy a V&A közzétette: a skóciai Dundee városába tervezett épületét japán sztárépítész, Kengo Kuma tervezheti. A 2001-ben megkezdett, nagyszabású felújítási és bővítési program látványos eredményét, a középkori és reneszánsz galériák felújítását egyébként épp idén már elismerték egy szakmai díjjal.

A bekerült irodák:

Amanda Levete Architects

A névadó Amanda Levete tavaly alapította irodáját, kiválva a húsz évig Jan Kaplicky cseh-brit építésszel közösen működtetett Future Systems-ből (utóbbi Kaplicky halálát követően meg is szűnt). A londoni Levete-stúdió jelenlegi munkái közül a nápolyi metró és egy Bangkokban tervezett, multifunkcionális komplexum emelkedik ki.

Heneghan Peng Architects

Az 1999-ben New Yorkban alapított, de idővel Dublinba költözött építésziroda legismertebb munkája a Kairó mellett épülő Nagy Egyiptomi Múzeum, amelynek építési munkáit sokéves huzavona után 2008-ben kezdték meg. Az irodában készülnek annak a hídnak a tervei, amely miatt Drazde tavaly elvesztette világörökségi címét. Frissebb eredményeik közül kiemelkedik a londoni olimpiai park gyalogoshídjára, illetve a Greenwich-i Egyetem építészkarának új főépületére kiírt pályázatok első helyezése.

Jamie Fobert Architects

Az 1996-ban Londonban alapított építésziroda elsősorban Nagy-Britannián belül dolgozik. Megvalósult épületeik közül kiemelkedik a Tate St. Ives bővítése.

Jun Aoki & Associates

Aoki Jun 1991 óta működteti építészirodáját Tokióban. Az építész nemzetközi hírnévre luxusüzletek tervezésével tett szert, a tokiói Omotesandón például öt általa tervezett épület áll. Az iroda mostanában az Aomori Museum of Art, illetve az oszakai Fehér Kápolna épületének befejezésén dolgozik.

Michael Malztan Architecture

A lista egyetlen amerikai résztvevője, az 1995-ben alapított Los Angeles-i építésziroda számos díjat nyert az Egyesült Államokban. Nemzetközi ismertséget a MoMA ideiglenes, queens-i épületével szereztek.

Snohetta - Gareth Hoskins Architects

A mára a világ egyik legismertebbjévé nőtt, nemzetközi jelentőségű beruházások egész sorával büszkélkedő norvég építésziroda az örökségvédelmi területen aktív glasgow-i Hoskins-szal fogott össze a V&A bővítéséhez. A Snohetta legújabb munkái közül a San Franciscó-i modern múzeum bővítése és a New York-i Times Square átalakítása emelkedik ki.

Tony Fretton Architects

A kortárs brit építészek közül a legtöbbre tartottak közé sorolják a minimalista mestert, Tony Frettont. Az 1982-ben alapított építésziroda újabb házai közül kiemelkedik a varsói brit nagykövetség épülete, valamint a Stirling-díjra is jelölt dániai Fuglsang-múzeum.

építészet, múzeum, nagy-britannia, london, sanaa, oma, heneghan peng, amanda levete, snohetta, tony fretton, victoria & albert, aoki jun Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317