Logomain

Magyar koncertterem lengyel zenészeknek

By Ongrádi Melinda 2010. december 23. 09:59

szerk at hg dot hu

Sinfonia_varsovia_120130603-19838-1w45prm.gallery

Sinfonia Varsovia Bord Építész Stúdió

Sinfonia_varsovia_220130603-19838-1173j1i.gallery

Sinfonia Varsovia Bord Építész Stúdió

Sinfonia_varsovia_320130603-19838-djhoyt.gallery

A Sinfonia Varsovia épületegyüttesének felépítése Bord Építész Stúdió

Homlokzatok_es_metszetek20130603-19838-181e47w.gallery

Sinfonia Varsovia homlokzat metszetek Bord Építész Stúdió

Sinfonia_varsovia_koncertterem20130603-19838-gdalbj.gallery

Sinfonia Varsovia Bord Építész Stúdió

Sinfonia_varsovia_cikkindito20130603-19838-12prxn4.gallery

Sinfonia Varsovia Bord Építész Stúdió

Sinfonia_varsovia_indexre20130603-19838-98f5np.gallery

Sinfonia Varsovia indexre

Kifordított kerengő, homlokzatra vetített különleges hangulatképek hozták meg a magyar építésziroda varsói sikerét.

Koncertterem egy kastélykert közepén, kifordított kerengő és hangulatmódosító kivetített képek - ezeknek az ötleteknek köszönhetően magyar sikert is hozott a világhírű varsói szimfonikus zenekar, a Sinfonia Varsovia „főhadiszállásának” tervezésére kiírt pályázat, amelyet az osztrák Thomas Puchner iroda nyert, maga mögé utasítva Zaha Hadid tervét. A Bord Építész Stúdió (korábban Bordás és Pém Építész Iroda Kft.) koncepciója pedig megvételt nyert a versenyen.

A feladat során a hajdan állatorvosi intézetként hasznosított 19. századi műemlék épületek és a körülöttük elterülő kert új funkcióval való megtöltését és egy új koncertterem létesítését kellett megoldani, létrehozva egy olyan központot, amely nemcsak a zenerajongóknak válhat zarándokhelyévé, de egyfajta szabadidő-központként is funkcionálna.

A leendő 20 000 négyzetméteres létesítmény magában foglal majd többek között egy 1800 férőhelyes koncerttermet, próbatermeket, kereskedelmi létesítményeket, tantermeket, valamint egy kisebb hotelt a vendégzenészeknek és a zenerajongó idelátogatóknak. A pályázati kiírás kétfordulós megmérettetésre szólt.

A magyar építészek koncepciója két alapvető feltételből indult ki: a funkciót, illetve az épület nappali és éjszakai megjelenését tekintette kiindulópontjának. Ami a nappali képet illeti, az építészek a kert és a meglévő épületek szépségének hangsúlyozását tartották fontosnak. Ennek értelmében az új szárny célja nem a feltűnéskeltés, egy újabb fókuszpont létrehozása volt, hanem a meglévő együttest kiegészítő létesítmény kialakítása. A „főhadiszállás” a meglévő régi épületben kapna helyet, a koncerttermet magában foglaló új szárny pedig visszafogott megjelenésével mintegy hátterét adná a régi épületek és a kert jelentette környezetnek. Utóbbi külső homlokzata egyfajta kifordított kerengőként is működne.
A tervezők fontos célja volt, hogy megőrizzék a kertet, sőt, összekapcsolják azt a koncertterem fő szintjével („piano nobile”); ennek érdekében választották szét következetesen a különböző funkciókat is, a megérkezés szintjét a térszín alá süllyesztve. Így a koncertterem közvetlenül a kert felől is megközelíthető.

A másik kiemelt szempont az esti-éjszakai használat volt, amelynek során szintén a koncertterem kap főszerepet. A „kerengő” hátsó falára különféle hangulatú természetes tájképeket lehet kivetíteni, amelyekkel tetszőlegesen befolyásolható és a koncert zenéjéhez igazítható az összbenyomás.
Ami a régi épületek hasznosítását illeti, egyedül a főépületet kötnék össze közvetlenül az új koncertteremmel, a többi épületben önálló oktatási és kulturális funkciók kapnának helyet.

A mostani pályázatnál első, megosztott második helyet osztottak ki, további terveket pedig megvételben részesítettek. Általában a megvételt nyertek között van rangsor, jelenleg rangsorolás nélküli volt a díjazás. A megvétel azt jelenti túl a rangsoron, hogy a megvett pályázatok ötleteit felhasználhatják a későbbiekben.

A Bord Építész Stúdió nem számít újoncnak a pályázatok terén, sőt, kifejezetten szép eredményekkel büszkélkedhetnek. „Épületeink kiviteli terveinek készítése mellett kezdtünk el pályázgatni” meséli lapunknak Bordás Péter, az iroda egyik alapítója. „A megmérettetések frissességet hoznak az irodába, ugyanakkor ezeknek ára is van: egy ilyen pályázat akár milliókba kerülhet.” A jelek szerint ugyanakkor érdemes elindulniuk, hiszen eddigi statisztikáikat tekintve 60 százalékban nyernek el díjat. Ugyanakkor eddig nem különösebben lovagolták meg önmaguk népszerűsítésére mindezen eredményeket: eddigi kifejezetten rejtőzködő irodának számítottak.

A tervek készítésében közreműködtek: Bordás Péter, Tolvaj Tamás, Buchta János, Holovits Annamária, Bordás Tamás, Szendrői Júlia, Benke Róbert

A nyertes Thomas Puchner iroda terve is hangsúlyozza a kert fontosságát, ők azonban összekapcsolták a meglévő négy melléképületet: így egy falként funkcionáló közlekedőfolyosóval körbekerített franciakert jött létre. A koncerttermet felemelték a térszintről, így az alatta lévő előcsarnok vált a kert bővítményévé. A tervekről részletesebben itt olvashatunk.

magazin, varsó, magyar építészet, pályázat, koncertterem, sinfonia varsovia, bord építész stúdió, hangversenyterem, középült Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317