Logomain

Mégsem épül meg a Gazprom rekorder tornya?

By Kovács Dániel 2010. december 13. 11:12

szerk at hg dot hu

Meghátrálni látszik Szentpétervár vezetése a sokat vitatott Gazprom-beruházás ügyében. Négy évnyi helyi és nemzetközi tiltakozás után múlt csütörtökön a város kormányzója, Valentina Matvijenko bejelentette: a város támogatja, hogy új helyet jelöljenek ki a 396 méteres toronynak.

Meghátrálni látszik Szentpétervár vezetése a sokat vitatott Gazprom-beruházás ügyében. Négy évnyi helyi és nemzetközi tiltakozás után múlt csütörtökön a város kormányzója, Valentina Matvijenko bejelentette: a város támogatja, hogy új helyet jelöljenek ki a 396 méteres toronynak.

Cikkep20130603-19838-1vskd5d.gallery

Mindezt azt követően, hogy Vlagyimir Putyin miniszterelnök többször is jelezte: támogatja a projektet, szeptemberben megjött az építési engedély, október elején pedig a Gazprom megszerezte az utolsó hivatalos hozzájárulást is. A területen már évek óta folynak a munkálatok. A tornyot tervező skót iroda, az RMJM 2006-ban mutatta be a terveket, amelyek miatt utóbb összetűzésbe kerültek az UNESCÓ-val is. Az örökségvédők és a tiltakozó helyiek szerint ugyanis a torony, egyébként Európa legmagasabbja, túl közel épülne a világörökségi címet viselő történelmi belvároshoz, és jóvátehetetlenül tönkretenné annak sziluettjét. A leginkább féltett emlék a Szmolnij-kolostor temploma, Bartolomeo Francesco Rastrelli barokk remeke, amely a toronnyal átellenben, a folyó túlpartján helyezkedik el, de a városból nézve látványába belelógna a felhőkarcoló.

A Gazprom Centerről idővel Okhta Centerre átnevezett fejlesztés magasba törő tornyát a helyiek a párizsi Montparnasse-torony ugyancsak sokat bírált épületével hozták párhuzamba. Meglepő módon még a Putyin-kormány több tagja is bírálta a projektet a számos szakmabeli kritikus, például a városi építészkamara és az Ermitázs igazgatója mellett. Még Medvegyev államfő is a tervek finomítására szólított fel 2010 májusában, miután az UNESCO a világörökségi cím elvesztésével fenyegette meg a várost.

Matvijenko kormányzó mostani bejelentése nem az első az üggyel kapcsolatban: a városvezető 2008-ben kihátrált az építész finanszírozásából is, a gazdasági válság hatására hivatkozva. A mostani döntés, amely szerint a torony jelenlegi helyén nem, csak egy külvárosi területen építhető meg, komoly politikai és gazdasági krízist okozhat Szentpéterváron.

építészet, rmjm, oroszország, orosz építészet, szentpétervár, okhta center, gazprom, terv, vlagyimir putyin Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317