Logomain

Elvarázsolt kertbe kerül Varsó új koncertterme

By Kovács Dániel 2010. december 10. 15:19

szerk at hg dot hu

Galeria20130603-19838-ljdzsq.gallery

Atelier Thomas Pucher: Sinfonia Varsovia Centre, Varsó

Sinfonia_varsovia_a081210_720130603-19838-fdge6s.gallery

Atelier Thomas Pucher: Sinfonia Varsovia Centre, Varsó

Sinfonia_varsovia_a081210_420130603-19838-89gp2t.gallery

Atelier Thomas Pucher: Sinfonia Varsovia Centre, Varsó

Sinfonia_varsovia_a081210_120130603-19838-37zex4.gallery

Atelier Thomas Pucher: Sinfonia Varsovia Centre, Varsó

Sinfonia_varsovia_a081210_820130603-19838-irk7dk.gallery

Atelier Thomas Pucher: Sinfonia Varsovia Centre, Varsó

Sinfonia_varsovia_a081210_220130603-19838-1iqa827.gallery

Atelier Thomas Pucher: Sinfonia Varsovia Centre, Varsó

Sinfonia_varsovia_a081210_520130603-19838-42sk5j.gallery

Atelier Thomas Pucher: Sinfonia Varsovia Centre, Varsó

Az osztrák Thomas Pucher irodája nyerte azt a nemzetközi ötletpályázatot, amelyet a Sinfonia Varsovia Orchestra új székhelyére írtak ki. Az 1800 ülőhelyes koncerttermet egy 19. századi palota és kertjének gondos megóvásával kellett elhelyezni.

Az osztrák Thomas Pucher irodája nyerte azt a nemzetközi ötletpályázatot, amelyet a Sinfonia Varsovia Orchestra új székhelyére írtak ki Varsóban. Az 1800 ülőhelyes koncerttermet egy 19. századi palota és kertjének gondos megóvásával kellett elhelyezni.

A nemzetközi hírű zenekar majdani otthonának helyszíne a varsói Grochowska utcán álló régi állatorvosi intézet, amelynek épületei egy téglalap alakú terület négy sarkában helyezkednek el, középen a villaszerű főépülettel. Az Atelier Thomas Pucher erre a szituációra nagyvonalú megoldással válaszolt: a négy melléképületet fallal kötötte össze, zárt kertet hozva létre. A fal nemcsak lehatárol, de össze is köt: a benne elhelyezett közlekedőegységek megkönnyítik a húszezer négyzetméteres komplexum használatát. Az így létrejött épülettömb egyik rövidebbik oldalán helyezkedik el a nagyméretű koncertterem és a helyigényes próbatermek és a stúdiók, míg a régebbi épületekben többek közt művészszállás, kisebb próbatermek és kereskedelmi egységek kapnának helyet. A koncertterem 140 méter hosszú tömbje alátámasztás nélkül lebeg a föld felett: az alatta létrejövő foyer a kert bővítményeként működik.

A fallal körülzárt belső udvart, benne az intézet egykori főépületével, az építészek gondosan ápolt franciakertté alakítanák. A koncertterem két klasszikus megoldás, a „cipősdoboz” és az aréna előnyeit ötvözi. Amíg az előbbi jó akusztikai tulajdonságairól híres, amely azonban gyakran rossz látási viszonyokkal párosul, az arénára ennek épp az ellenkezője jellemző. A Sinfonia Varsovia koncerttermének felépítése a látszólag szabadon kanyargó, valójában optimális látási viszonyokat kínáló erkélyekkel, valamint a jó hangzást biztosító téglatest formával az építészek szerint világszínvonalú megoldást kínál. A terem kisebb, szimfonikus koncertek és kamarazenei előadások rendezésére is alkalmas lesz.

A tervek szerint a Sinfonia Varsovia Centre várhatóan 110 millió eurós költséggel készül el 2016-ra.

építészet, Lengyelország, varsó, koncertterem, terv, osztrák építészet, 2016, kortárs építészet, atelier thomas pucher, zenei központ Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317