Logomain

Kihirdették a Budapest Szíve ötletpályázat gy?zteseit

By Bart Dániel 2006. március 27. 00:00

szerk at hg dot hu

Az évtized egyik legnagyobb szabású építészeti pályázatának nyerteseit hirdették ki ma délután az Erzsébet téri Gödörben. A pályázat jelentőségét témáján túl az is növelte, hogy a pályázatot nemzetközileg is meghirdették, és a bíráló bizottságban is helyett kapott külföldi építész.

Az évtized egyik legnagyobb szabású építészeti pályázatának nyerteseit hirdették ki ma délután az Erzsébet téri Gödörben. A pályázat jelentőségét témáján túl az is növelte, hogy a pályázatot nemzetközileg is meghirdették, és a bíráló bizottságban is helyett kapott külföldi építész. Hosszú hagyományra tekint vissza a Városháza környékén az urbanisztikai zűrzavar, és már a megoldásra sem először írnak ki pályázatot: az előzőt a negyvenes években hirdették meg, számos nagy vízió érkezett be rá, de a háború miatt aztán egy kapavágás sem történt az ügyben. Szerencsére: tegyük hozzá, hiszen, ha ma állna valamelyik több utca felett átnyúló, birodalmi léptékű épület, azt biztosan még nehezebb lenne a mai igényeknek megfelelően átszabni.

:image_9030

Eltér István,
Budapest Főváros Önkormányzat Városképvédelmi Bizottságának elnöke az átadóünnepségen világosan kifejtette a főváros álláspontját. Teljes a szakmai konszenzus afelől, hogy az Erzsébet tér és a Városháza Park problémáit, és tágabban véve Budapest központjának megoldatlan kérdéseit nem lehet egy-egy nagy építészeti gesztussal megoldani, hanem komplex urbanisztikai kérdésként kell kezelni, különös hangsúllyal a közlekedési terhelésre, melynek enyhítése nélkül semmiféle rehabilitációs program nem elképzelhető, illetve nem lehet sikeres.

50755_cikk20130531-31141-1i8vy07.gallery

Ezen felismerés értelmében a bíráló bizottság semmiféle meghökkentő esetleg extravagáns javaslatot nem utasított el, csak szokatlansága vagy drágasága miatt. És noha a Kossuth Lajos utca föld alá helyezését a valószínű akciók közt tartják számon, a Károly körút ugyanezt már valószínűleg nem érdemli meg, és úgy tűnt a pályázatok nagy része sem javasolja ezt a fajta egyértelmű forgalmi terhelés-csökkentő lépést. Sőt, úgy tűnik, az új elképzelések legnagyobb vesztese pont a Károly körút lenne, hiszen a beérkezett pályaművek túlnyomó része megszabadulna a bazársor lebontásával megnyílott szabd tértől, a Madách házakkal szemben falat húzna körülbelül a bazársor helyére és az új belvárosi főteret – a Vörösmarty tér leendő vetélytársát – a Városháza régi épülete és bazársor helyén emelkedő szárny közé tervezi.

A pályázat iránt hatalmas érdeklődés mutatkozott itthonról és külföldről egyaránt, és lévén ötletpályázat, a kiírásban nem szerepelt költségbeli határ vagy megvalósíthatósági követelmény, viszont rendelkezésre állott az elfogadott rendezési terv. A pályázók tehát nem egy épület tervét küldték be, hanem egy környék teljes átalakításának tervét, közlekedéssel együtt. A pályázatok egyértelműen állást foglaltak a gyalogos és a villamosközlekedés fejlesztése, és az autós közlekedés visszaszorítása mellett.

A pályázat győztese a Golda Lajos, Koszorú Lajos, Mohácsi Sándor, Madzin Attila által jegyzett terv lett, mely igen racionális, tagolt és megvalósítható elképzeléseket mutatott be. A megosztott második helyezett Kapitány József és Kerekes György terve, illetve Sári István, Károlyi István és a Pestterv terve lett. Harmadik helyen Kovács Csaba terve végzett. Gratulálunk a győzteseknek. A pályamunkák képeit keresse holnap a hG galériájában!

építészet Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317