Logomain

Román építészek emelik a jövő felhőkarcolóját Tajvanon

By Kovács Dániel 2010. december 2. 15:16

szerk at hg dot hu

120130603-19838-ufs3tz.gallery

DSBA - upgradestudio: Taiwan Tower, Taichung

220130603-19838-6nz73i.gallery

DSBA - upgradestudio: Taiwan Tower, Taichung

320130603-19838-bdlqy8.gallery

DSBA - upgradestudio: Taiwan Tower, Taichung

420130603-19838-1ycgm34.gallery

DSBA - upgradestudio: Taiwan Tower, Taichung

520130603-19838-1b9xfq0.gallery

DSBA - upgradestudio: Taiwan Tower, Taichung

Egyedülálló felhőkarcolóval szeretne megemlékezni alapításának 100. évfordulójáról Tajvan, azaz hivatalos nevén a Kínai Köztársaság. Az ennek tervezésére kiírt pályázatot nagy meglepetésre egy román építész, Dorin Stefan irodája, a DSBA nyerte egy mesterséges fára emlékeztető tervvel.

Egyedülálló felhőkarcolóval szeretne megemlékezni alapításának 100. évfordulójáról Tajvan, azaz hivatalos nevén a Kínai Köztársaság. Az ennek tervezésére kiírt ötletpályázatot nagy meglepetésre egy román építész, Dorin Stefan irodája, a DSBA nyerte egy mesterséges fára emlékeztető tervvel.

A tervet hivatalosan a DSBA, Mihai Carciun építész és az ugyancsak romániai upgradestudio jegyzi. A Taiwan Tower formája a szigetország levélszerű alakjából indult ki – az elképzelés lényegében egy fatörzs, amelybe organikus formájú kabinok illeszkednek, oldalain pedig hatalmas levélként léghajószerű kilátógömbök mozognak fel s alá. A nyolc mozgó kilátó egyenként 50-80 embert bír el, akik súlyát a héliummal töltött ballon mozgatja. A könnyűszerkezetes, az űrtechnika és a membránkutatás legfrissebb eredményeit hasznosító kilátók mozgásának irányát elektro-mágneses mezővel szabályoznák.

A torony földalatti és a törzsben található helyiségeibe az építészek a kiírásnak megfelelően információs központot, múzeumot, irodákat és konferenciaközpontot, éttermeket és kilátókat helyeztek el.

A tervezők szerint a torony szimbolikus formája mellett a fenntarthatóság követelményeinek is eleget tesz, hiszen minimalizálja az elfoglalt területet, a természetes szellőzéshez hasznosítja a kémény-effektust, összegyűjti és felhasználja az esővizet, és így tovább.

Bogdan Chipara, a DSBA építésze elismerte: bár a lebegő kilátókat a számítógépes játékok világa ihlette, megvalósíthatóak. Ráadásul általuk maga a város válik a toronyba tervezett múzeum fő kiállítási tárgyává – hangsúlyozta.

A meglehetősen futurisztikusnak tűnő terv az építészek és a zsűri szerint is megvalósítható – ha nem is 2012-re, a centenáriumra. Dorin Stefan Románia legismertebb építészei közé tartozik. Az 1950-ben született, diplomáját 1975-ben az Ion Mincu Építészeti Akadémián megszerző építész 2002-ben a velencei biennále román pavilonjának kurátora volt, ő tervezte a román pavilont a 2005-ös aichi világkiállításon és nyolc éve egyetemi tanár is.

építészet, torony, felhőkarcoló, tajvan, román építészet, dorin stefan, dsba, upgradestudio Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317