Logomain

Diák nevel tanárt a Műegyetemen

By Varga Nóra 2010. december 2. 09:41

szerk at hg dot hu

Szelektiv_zold_kor20130603-19838-1hire1z.gallery

A Zöld Kör tagjai és a szelektív hulladékgyűjtés

Tajfuto_nap_zold_kor20130603-19838-1mxdg42.gallery

Tájfutó nap a Műszaki Egyetemen

Ezk_gyules20130603-19838-15n6li8.gallery

Gyűlés nyáron egy tag lakásán

Faultetes_bme20130603-19838-7lmxv4.gallery

Faültetés a Zöld Tanszék verseny keretében a Műegyetemen

Faultetes_bme_220130603-19838-ekyj7r.gallery

Faültetés a Műegyetemen a Zöld Tanszék verseny keretében

Muszaki_egyetem_ejjel20130603-19838-pzbo7q.gallery

A Budapesti Műszaki Egyetem éjszakai díszkivilágításban

Zold_kor_indexre20130603-19838-4v0o0y.gallery

zöld kör indexre

Zöld Tanszék versennyel, faültetéssel és szelektív hulladékgyűjtéssel igyekeznek csökkenteni az intézmény ökológiai lábnyomát.

Fiatalok és nagyon lelkesek. Ugyan különböző szakterületekről kapcsolódtak be a csapatba és máshol tartanak az egyetemei tanulmányiakban, a környezetvédelem és az ehhez kapcsolódó tennivalók mindnyájuk szívügye - legyen szó egy hulladékgazdálkodással foglalkozó cikk írásáról, biciklivel való közlekedésről vagy akár papírvár építéséről egy óvoda udvarán.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem karain működő számos hallgatói önkéntes csoportosulás egyike, az Egyetemi Zöld Kör fáradságos és kitartó munkájának köszönhetően egyre nagyobb ismertségre tesz szert, az egyetem falain belül és lassan kívül is.

"Minden félév utolsó hete környezeti katasztrófát hoz: 7 mindenre elszánt kollégista srác fog egy-egy 50 literes hordót, melyben használt sütőolaj van. A Szabadság hídhoz érve a folyó közepéig viszik terhüket, majd lassan a vízbe öntik az olajat. Másnap 500 egyetemi dolgozó tanszékéről 50 kg papírhulladékot és két kiégett neoncsövet vesz magához, majd a kollégiumokból egy zsák műanyagszemetet és pár üres sörös dobozt hozzáfogva mindent egy szemétlerakóba visz, hogy a sok értékes másodnyersanyag végleg az enyészeté legyen. Visszafelé hármas csapatokban kivágnak egy-egy 20 méteres fát, hogy legyen elég új, fehér papír az egyetemen. Harmadnap a környezettudatosság-romboló akciónapon bejelentik, hogy a rekord mértékű hiány miatt a következő 5 évben minden környezetvédelmi tervet törölni kell." Mielőtt megrémülnénk - ezzel a néhány frappáns mondattal érzékelteti a szervezet honlapja, hogy - ha nem is ebben a formában - mekkora kibocsátásokat segített elkerülni a Kör tevékenysége az elmúlt néhány évben.

A kört 1985-ben alapította néhány elhivatott barát. Olyan hallgatói összefogást hoztak létre, ahol saját újság szerkesztésével és demonstrációk szervezésével hívták fel a környezettudatosságra érzékeny fiatalok figyelmét, hogy nyitottak és tevékenyek legyenek ebben a témában. Sajnos a '90-es évekre a csoport utánpótlás híján már csak papíron létezett, de néhány évvel később, 2005-ben új formában életre kelt Antal Miklósnak és pár lelkes hallgatónak köszönhetően. A BME EZK idén november 25-én ünnepelte alapításának 25., újraalapításának 5. évfordulóját.

Hétfő délután 5 óra, többedmagammal a BME egyik épületének folyosóján keresgélünk üresen árválkodó terem után, hogy a mai Zöld Kör gyűlését is legyen hol megtartani. Sajnos saját helyiséggel jelenleg nem rendelkeznek, pedig ez nagyban megkönnyítené a csoport életének működését. Jelentősebb anyagi forrás és iroda híján pedig marad minden héten a teremvadászat. Nemsokára el is foglalunk egyet, lassan megérkeznek a munkacsoportok felelősei is. Kezdetnek tartunk egy bemutatkozó kört, hogy az új tag kicsit kiismerhesse magát. Az elnök megsúgja nekem, hogy minden újoncnak kijelölnek egy mentort, aki vezet, kicsit segítséget nyújt egy ideig. Természetesen a baráti élcelődések, a rágcsálnivaló sem maradhat el, a jó hangulat megalapozott egy "zöldkörös" gyűléshez. Beszámolók következnek: minden csoport felelőse az elvégzett feladatok teljesítéséről mesél és új ötleteket vitat meg a többiekkel a jövőre nézve.

Öt munkacsoportból áll össze a kör:

A Szelektív hulladékgyűjtés munkacsoport a Gazdasági és Műszaki Főigazgatósággal karöltve igyekszik az egyetem és a hozzá tartozó kollégiumok terültén a gyakorlatban megvalósítani a hulladékgyűjtés ezen formáját. A jövőbeni cél az egységes gyűjtési rendszer kialakítása és egy monitoringrendszer kiépítése. Kiemelt fontosságú terület a használt olaj és neoncsövek megfelelő helyre szállítása.

A Kapcsolattartás rész felelős a kör „vérkeringésben tartásáért”, ennek érdekében hazai (például Tikópia, Védegylet, Humusz, Zöfi) és külföldi (például WSCSD, azaz World Student Community for Sustainable Development) szervezetek életében is jelen van, illetve minél több felületen: az egyetem újságjaiban, hírlevelekben és az interneten is hírét viszi a kör munkájának.

Mivel a Zöld kör nem bejegyzett szervezetként működik, ezért a Pályázati- és pénzügyi munkacsoport dolga, hogy nekik szóló pályázatokat keressen, ami lehetőséget nyújthat némi anyai utánpótlás megszerzéséhez a programokhoz, és jó pályázatírási gyakorlási lehetőséget a tagok számára. A Technikai Háttér rész végez minden emberi utánpótlás és informatikai jellegű munkát.

A Zöld Tanszék Program a kör munkájának egyik legújabb gyümölcse. Előzménye egy 2008/09 2. félévében végzett alapos felmérés, ami a tagok által végiglátogatott egyetemi tanszékek papír-újrapapír felhasználását tárta fel. A fő ok pedig, amiért 2010 tavaszán egy verseny is létrejött, hogy egyre többen érdeklődtek náluk, miként tudnának az egyes irodák környezetkímélőbbek lenni. A Zöld Tanszék Versenyen indulókat a regisztrációt követően, de még a versenyt megelőzően megkeresi a kör egy-egy auditora, aki egy kérdéssor alapján kiértékeli a tanszék jelenlegi környezettudatosságának mértékét és felhívja a figyelmet, miken lehetne változtatni.

A verseny 8 hete alatt az auditorokkal kapcsolatot tartva a tanszékek tippeket, tanácsokat kapnak, és végül újabb személyes értékelés alapján minősítik az elért eredményeket. Így adják át a "Legzöldebb Tanszék", a "Legtöbbet Zöldült Tanszék" díjakat és a "Zöld Tanszék" minősítést – ez utóbbit több tanszék is megkaphatja; mindeni, aki teljesített egy szintet. A győztes tanszéknek pedig fát is ültetnek az egyetem kertjében. A mostani verseny 2010. november 29. – 2011. január 28. között zajlik, a díjátadás 2011. március 22-én lesz. A tanszékek általában, bár meglepő módon nem minden esetben fogadják szívesen a megkeresést.

A legnagyobb problémát most az jelenti a körnek, hogy egyelőre nincs állandó helyiségük – így a plakátokat, hasonló holmikat is ki-ki a kollégiumban vagy otthon tárolja. Ráadásul egy állandó helyiséggel láthatóvá is válnának az egyetemen - egyelőre azonban marad az állandó teremkeresgélés. Az anyagi feltételek sem túl rózsásak, ugyan kapnak némi pénzt a HÖK-től, de az szinte semmire nem elég; néhány pólóra, nyomtatásra legfeljebb.
Határozott szándékuk, hogy jobban nyissanak a civilek, hallgatók felé, ezért saját blogjuk írása mellett egy ideje nyilvánossá tették az általuk tartott önképző köröket és tervezik egy filmklub létrehozását. Úgy érzik, hogy a jelenlegi működési formájukban megtalálták a helyüket és a célközönségüket - egy civil szervezetté való előlépés ugyanis már több munkát, adminisztrációt és anyagi hátteret kívánna, ami több energiát követelne a tagoktól, mint egy egyetemi önkéntes szintű feladatkör.

magazin, környezetvédelem, műegyetem, szelektív hulladékgyűjtés, budapesti műszaki és gazdaságtudományi egyete, egyetemi zöld kör, zöld tanszék verseny, faültetés, varga nóra Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317