Logomain

Építészreceptek egy falu nyavalyáira

By HG.HU 2010. november 30. 13:00

szerk at hg dot hu

Műegyetemisták gondolkodnak a hatvan-egynéhány lelkes Balaton-felvidéki Vöröstó sorsán. Eredeti ötletek már vannak, jöhet a megvalósítás.

Adott egy elnéptelenedő, de vonzó Balaton-felvidéki falucska, és egy csapat lelkes építészhallgató, akiket a település szomszédságába tervezett lovastanya beruházója keres meg ötletekért, és akik a helyszínen felismerik: a helyszínben ennél sokkal több lehetőség rejlik. A BME Középülettervezési Tanszékének hallgatói a tantárgy kiíróinak és oktatóinak vezetésével láttak neki, hogy kitalálják, papírra vessék és aztán lehetőleg megalapozzák Vöröstó jövőjét.

Legyelpajtas20130603-19838-kmvor1.gallery

Vöröstó – Gyere be!

A munka a fent körvonalazott megkeresést követően idén, az őszi szemeszterben indult. Már az első lépések után nyilvánvalóvá vált: a feladat, egy elöregedő, hatvan-egynéhány lelkes falucska újjáélesztése már a problémák felismeréséhez is komoly, helyszíni munkát igényel. A településről nemhogy a szociális intézmények, de még a bolt és a kocsma is hiányzik, ezek híján pedig semmilyen szervezett közösségi élet nincs. Nincs összekötő tömegközlekedés, így hiányzik a valódi kapcsolat a környező településekkel is. Pedig Vöröstó néhány szempontból egyedülálló lehetőségeket rejteget: a falu szinte változtatás nélkül megőrizte népi épületállományát, a főút mentén húzódó nadrágszíjtelkek végére épített, a lakóházakra merőlegesen álló téglapajták pedig egyedülálló, 2007 óta országosan is védett műemlékegyüttest képeznek. Ebből a sajátos felépítésből ered a falu új, jelenleg munkaközinek nevezhető logója is, amely leginkább egy kávészemre emlékeztet.

Egy jól működő településhez jól működő közösségre van szükség – ez volt a helyszínen tájékozódó építészcsapat első konklúziója. E célból létrehoztak egy nyilvános felületet Go Vöröstó! néven, amelyen követhetővé válik a gondolkodási folyamat és a munka. A meglévő épületállomány és területek hasznosítása több irányban indult el. A pajták mögött található, ma javarészt művelésből kivont terület egyfajta zöld övet képez a falu körül – az építészcsapat szerint ezt a területet land-art projektekkel hasznosíthatná egy reklámstúdió, a közösségi marketing újszerű eszközeként. Az elképzelés természetesen szorosan kötődik a javarészt üresen álló, de építészetileg értékes pajták újrahasznosításához. Ezek amellett, hogy esetleg a lovastanya helyszíneként szolgálnak, ideiglenes vagy állandó munkahelyként, műteremként, stúdióként, de akár ifjúsági szállásként is hasznosíthatóak – illetve nyaraló céljára is megfelelnek. Utóbbi érdekében kampány is indítanának, „Legyél te is pajtás!” címmel, amely lehetséges fővárosi nyaralókat, iskolákat, egyéb intézményeket és cégeket csábítana a faluba.

A műemléki státusz jelenleg inkább megnehezíti a hasznosítást, mintsem előnyökkel járna – fejtegette a hg.hu-nak Vági János, a hallgatói csapat egyik meghívott oktatója. Bár az építészek elkötelezettek a megóvás mellett, az ésszerű funkciók betelepítése néhány helyen nyilvánvaló módosításokkal járhat, így az örökségvédelmi szervezetekkel is mindenképp élő és aktív kapcsolatot kell kiépíteni.

Vöröstó: Légy te is pajtás!

A helyi közélet élénkítésére az építészek egy mobil piac létrehozását szorgalmazzák, a Káptalantótiban működő Liliomkert piac mintájára. A rendezvényen a környék háztáji termelői gyűlhetnének össze, és a piacozásból nemcsak bevételre tehetnének szert, de fenntartanák a közösségi életet is. A piac megrendezését egy, a környék falvait (Mencshely, Dörgicse, Vászoly, Pécsely, Barnag) összekötő, a későbbiekben akár állandósuló buszjárattal is összekapcsolnák. A piac működése pedig idővel a főutca arculatának megújítását, felfrissítését is magával vonhatná.

Vöröstó, falubuli

Az eddig megszokott egyetemi-oktatási kereteket jócskán szétfeszítő kezdeményezés hamarosan mérföldkőhöz ér: megkezdődtek az egyeztetések a falubeliekkel és egy konferencia szervezése a február 11-ére, amelyen szakértők, többek közt a BME Szakmérnöki Karának bevonásával részleteznék a lehetséges megoldásokat. A tervek szerint január-február környékén közgyűlést is szerveznek a polgármester asszony, Rákos Margit segítségével, aktivizálva a falu lakosságát. Ha a dolgok jól haladnak, Vöröstó akár mintaprojektté is válhat – de legalábbis az innovatív elképzelések élő kísérleti laboratóriumaként működhet. Hiszen Vöröstó nem egyedüli példa: hasonló problémákkal küszködő, elnéptelenedő kistelepüléseket az ország minden táján találni. 

A konferencia részleteiről egy következő tudósításban, illetve a blogon olvashatnak. Az érdeklődők jelenkezését Vági János a konferencia szervezője várja, jelenkezni a vagi.janos@vhstudio.hu címen lehet.

Oktatók:
Sugár Péter DLA- tárgyfelelős, Fejérdi Péter DLA – oktató, Klobusovszki Péter DLA – oktató, Radványi György DLA – oktató, Szentirmai Tamás – meghívott oktató, Vági János – meghívott oktató, Fazekas Kata – doktori hallgató, Báger András - doktori hallgató, Helmle Csaba - doktori hallgató

Hallgatók:
Danyi Balázs, Kaszás Nóra, Soltész László, Dobos Hajnalka, Varga Luca, Buzássy Tamás, Farkas István, Szekeres Ági, Kovács Máté Gergő, Urbán Boglárka, Ridzi Júlia, Makai István, Varga Mónika, Hory Gergely, Koválcsik Ágnes, Szabó Zoltán, Balogh Gergely, Pataki Dániel, Vági Bence, Soltész Judit, Müllner Péter, Major Zoltán, Biri Balázs, Révai Virág, Ober Márton, Csiluk Barbara, Toma Tibor Tamás

Tájépítészet:
Kovács Enikő, Szucsányi Anna, Orosz Ádám

építészet, magyarország, műegyetem, vági jános, település, vöröstó, falu, falufejlesztés, balaton-felvidék Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317