Logomain

Hamarosan bonthatják a Robin Hood Gardens-t

By Kovács Dániel 2010. november 30. 13:27

szerk at hg dot hu

Az 1972-re Alison és Peter Smithson tervei alapján emelt épületet a brutalista építészet kiemelkedő ikonjaként tartják számon.

Bizonyosnak tűnik, hogy bontásra ítéltetett az elmúlt években heves szócsaták apropójául szolgáló londoni Robin Hood Gardens – a BDOnline-on nyilvánosságra kerültek az épületegyüttes helyére elképzelt fejlesztés látványtervei. Az 1972-re Alison és Peter Smithson tervei alapján emelt épületet Nagy-Britanniában a brutalista építészet kiemelkedő ikonjaként tartják számon, és megóvása mellett szót emelt többek közt Zaha Hadid, Richard Rogers, Peter Cook, Norman Foster, Benedetta Tagliabue és Robert Venturi is – úgy tűnik, hiába.

Robin_hood_gardens_x20130603-19838-1usumqy.gallery

A Smithson-házaspár Nagy-Britannia háború utáni újjáépítésének vezető szereplője volt. Legnagyobb megvalósult épületük a 213 lakásos, előreöntött betonelemekből készült Robin Hood Gardens. A két hosszan elnyúló, hét- és tízemeletes épülettömb a brit válasz Le Corbusier marseilles-i Unité d’Habitation-jára: egy- és kétszintes lakásokat tartalmaz, minden harmadik szinten széles közlekedővel („utcával”).

Az épületegyüttes, részben a fenntartó hibájából, a kilencvenes évekre igen lepusztult állapotba került. A tulajdonos, Tower Hamlets önkormányzata a Robin Hood Gardens a tágabb környékkel együtt az ezredforduló után a teljes újjáépítésről döntött. A komplexum bontását a benne lakók 75%-a is támogatta, brit építészek azonban kampányt indítottak a megmentéséért. Indítványukat az épület műemléki védettségére azonban 2009-ben elutasította az illetékes minisztérium, az önkormányzat pedig ez év áprilisában beruházói és építészi pályázatot hirdetett a környék fejlesztésére, egy 500 millió fontos beruházás részeként.

A pályázat a finálénál tart, már csak két szereplővel; a tervek elkészítésébe bevont építészek (az egyik csapatban az Aedas, a Jestico & Whiles és a Glenn Howells, a másikban az HTA és a Squire & Partners) a meglévő épület bontásával számolnak, és a kibővített területen nagyjából 1700 lakást helyeznének el, részben magasházakba. Csak egyetlen befektetői pályázatban szerepelt a Robin Hood Gardens részleges megőrzése (az egyik épületszárnyé), de azt a pályázat zsűrije elutasította.

A Smithson-házaspár fia, Simon a sajtónak nyilatkozva vandalizmusnak minősítette a beruházás terveit. A legújabb kori brit örökségvédelmet felügyelő civil szervezet, a Twentieth Century Society képviselője, Jon Wright megjegyezte: sajnálatos, hogy az építészek a lebontásban találják meg az eszközt, amikor egyre több és több műhely kezd kreatívan gondolkodni az épületek újrahasznosításáról.

A Robin Hood Gardens-től látótávolságban található a brutalizmus másik neves helyi képviselője, a magyar születésű Ernő Goldfinger tervezte Balfron Tower, amely 1996 óta védettnek számít, és mára a városrész egyik jelképévé vált. A hatvanas-hetvenes évek építészeti emlékei Nagy-Britanniában állandó viták tárgyát képezik. 2008-ban lebontották a Pimlico School John Bancroft által tervezett épületét, nemrég pedig arról írtunk, hogy sorra pusztulnak Owen Luder, a Royal Institute of British Architects egykori vezetőjének épületei - annak ellenére, hogy a 82 éves építész máig jó erőben van.

építészet, nagy-britannia, london, örökségvédelem, goldfinger ernő, brit építészet, robin hood gardens, brutalizmus, modern építészet, smithson-házaspár Icon_print

Az 1972-ben elkészült Robin Hood Gardens példaértékű lakóháztömbje

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317