Logomain

Hullámzó színházzal hódít Afrikában Zaha

By Molnár András 2010. november 26. 14:59

szerk at hg dot hu

Az 50 000 négyzetméternyi területen megépülő színházkomplexum a sztárépítész első megvalósult afrikai létesítménye lehet.

A napokban mutatta be legújabb tervét a világnak Zaha Hadid. Az épület Marokkó fővárosában, Rabatban létesül, így az 50 000 négyzetméternyi területen megépülő színházkomplexum a sztárépítész első megvalósult afrikai létesítménye lehet.

Hadid120130603-19838-1b8stzh.gallery

Amint arról már korábban beszámoltunk, az év utolsó harmadában Zaha Hadid sorra gyűjti az elismeréseket. Szinte folyamatosan a címlapokon szerepel, hiszen a Stirling-díj után a Világépítészeti Fesztivál díját is beseperte a római National Museum of the XXI Century Arts (MAXXI) épületével. Emellett az általa tervezett londoni Evelyn Grace iskolát is pár hete adták át, a Chanel megbízásából készített utazó pavilonja pedig februártól Párizsba költözik, míg legutoljára a szecsuáni Csengdu városába tervezett kortárs művészeti központ tervével hívta fel magára a figyelmet.

A marokkói épületről szóló megállapodást még a hónap elején írta alá az építész és a környék fejlesztését vezető Lemghari Essakl. A Bouregreg völgyben épülő létesítmény ugyanis egyik kulcsberuházása annak az átfogó területfejlesztési tervnek, amely során 2014 végére számos kereskedelmi- és lakónegyedet, hotelt és szórakoztatóközpontot valósítanak meg Rabat városának szívében. Reményeik szerint ezzel a 6000 hektárnyi területet érintő élénkítéssel sikerül a várost a mediterrán térség egyik legvonzóbb úticéljává varázsolni.

A Hadid által tervezett, 33,6 milliárd forint összköltségű beruházás egy csaknem 50 000 négyzetméternyi területtel gazdálkodik, amelyből 27 000 négyzetmétert foglal majd el a kulturális központ épülete. A legspeciálisabb igényeket is kiszolgáló Rabat Grand Théâtre gyomra egy 2050 fő befogadására alkalmas nagyobb teremet és egy 520 férőhelyes kisebb termet rejt magában az egyéb műtermek és kiszolgálóegységek mellett. A terv ezeken felül egy akár 7000 fő számára is alkalmas szabadtéri színházzal is büszkélkedhet.

Az épület dizájnját tekintve a környező táj természeti adottságaihoz alkalmazkodik. Ívei a közeli dombok lankáit, hullámzó vonalai pedig a szomszédos folyó fodrait utánozzák, miközben a szoborszerű forma egybeolvasztott szintjei szépen belesimulnak a tájba.

Azonban ahogyan azt már korábban is írtuk, ahogyan gyarapodnak az iraki származású brit építésznő megrendelései, úgy veszítenek épületei a különlegességükből. Ezt a hatást valamelyest felnagyítja az a tény, hogy az utóbbi években számos múzeum, színház és egyéb kulturális központ tervét is ő készítette el. Ez a műve például határozottan emlékeztet a szintén Marokkóba tervezett casablancai színházépületre

Mindennek ellenére azonban Zaha Hadid egyéni stílusa továbbra is utánozhatatlan, a Rabat Grand Théâtre épülete pedig 1-2 év múlva már bizonyára a város központi szimbóluma lesz még akkor is, ha a tervező életművében lassan már elvesznek az ehhez hasonló tervek.

építészet, zaha hadid, színház, afrika, marokkó, rabat Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317