Logomain

Elkészült a sivatagi álomváros első épülete

By Kovács Dániel 2010. november 26. 11:08

szerk at hg dot hu

November 23-án Abu-Dhabi notabilitásai és a tervező Sir Norman Foster jelenlétében átadták az arab állam ambíciós, zéró karbonkibocsátású kísérleti városának első épületét. A Masdar Institute a fenntartható fejlődést biztosító energiaforrásokat kutatja, és épületének működése kizárólag a nap energiáján alapszik.

November 23-án Abu-Dhabi notabilitásai és a vezető tervező Sir Norman Foster jelenlétében átadták az arab állam ambíciós, zéró karbonkibocsátású kísérleti városának első épületét. A Masdar Institute a fenntartható fejlődést biztosító energiaforrásokat kutatja, és épületének működése kizárólag a nap energiáján alapszik.

Masdar120130603-19838-1lcvcw4.gallery

A Foster & Partners a feladatnál a legújabb építési technológiákat az arab világ hagyományaival ötvözte: az épülettömbben megjelennek a hi-tech elemek éppúgy, mint a sivatagi városok jellegzetes, szűk utcái, valamint az árnyékolást szolgáló áttört homlokzati lemezek, az ún. „masrabija” kortárs értelmezései. A tervezők szerint egy hasonló méretű, hagyományos épülethez képest a Masdar Institue 51%-kal kevesebb energiát és 54%-kal kevesebb vizet használ. A fenntartható működést számos, eddig nem használt innovatív megoldás segíti elő: a laborok homlokzatán például polimerből készült, felfújható árnyékoló-párnákat helyeztek el, amelyek a napfényt az utcára irányítják, a hőt viszont elnyelik.

A telken belül felállított 10 megawattos napelem-mező 60%-kal több energiát szolgáltat az intézet felhasználásánál – a maradékot Abu-Dhabi közellátó hálózatába táplálják vissza. Az avatással egyidőben tíz „personal rapid transit” (PRT) kisautót is szolgálatba állítottak – a városban tervezett elektromos tömegközlekedési hálózat első elemeiként.

A bostoni Massachussetts Institute of Technology-val partnerségben működő kísérleti épület használói, a kutatók és diákok egyben Masdar első állandó lakosai is. Az elkészült három épület a négy szakaszra tervezett beruházás első befejezett fázisa; a teljes befejezés után 600-800 diák tanul majd az intézetben.

Fotók: Nigel Young - Foster & Partners

építészet, norman foster, fenntartható építészet, foster & partners, masdar, kortárs építészet, abu-dhabi, masdar institute Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317