Logomain

Karácsonyra díszkivilágítást kap a sümegi vár

By Séllei Lilla 2010. november 25. 16:54

szerk at hg dot hu

Különleges ajándékot kapnak a sümegiek karácsonyra a tervek szerint ekkorra készül el ugyanis a sümegi vár díszkivilágítása.

Különleges ajándékot kapnak a sümegiek karácsonyra, a tervek szerint ekkorra készül el ugyanis a sümegi vár díszkivilágítása.

A_sumegi_var_diszkivilagitasanak_latvanyterve20130603-19838-1ojcotn.gallery

Rátosi Ferenc polgármester a Kisfaludy Sándor Művelődési Központban találkozott a projekt partnereinek képviselőivel, miután ünnepélyes keretek között átadta a 100 éves múltra visszatekintő Ramassetter Vince Általános Iskola épületét.

Először Maiziné Juhász Ágnes tervező ismertette a 682 288 003 Ft Európai uniós és állami támogatásból megújuló vár terveit, majd Sarkadi Márton kurátor mutatta be a tervezett kiállításokat a megjelenteknek. A kurátor elmondta, interaktív, minden korosztály számára érthető és élvezhető kiállításokat terveznek, ugyanakkor a tárlatok során arra is törekedni fognak, hogy erősítsék a vár és a város kapcsolatát, és elérjék, a várba látogatók a város egyéb látványosságait is megtekintsék.

Egy rövid szünet és állófogadás után Papp Imre, a vár üzemeltetője beszélt arról a hosszú útról, amely a saját kezével való építkezéstől és vármegóvástól a projekt elindulásához, és a jelenlegi fejlesztés megkezdéséhez vezetett. A várkapitány megköszönte egyúttal, hogy az önkormányzat felkarolta a kezdeményezést, és sikerrel pályázott az Európai Regionális Fejlesztési Alap és az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával megvalósuló fejlesztésre.

Ezután Olt István az önkormányzat Építéshatósági és Műszaki Osztályának vezetője számolt be a projekt jelenlegi állásáról. Elmondta, a munkálatok jelenleg 30%-os teljesítettségen állnak. A törvénymódosítás értelmében minisztériumi szintről, megyei szintű szakhatóságok váltak a műemlékvédelem felelőseivé. Az osztályvezető elmondta, a hatósággal való azonnali és gyors kapcsolatfelvétel, valamint a hathatós közreműködés ellenére is számolni kellett egy kis csúszással a munkálatokban, ennek is köszönhető a projekt jelenlegi teljesítettségi foka.

Dr. Iván Zoltán, a projekt menedzsere elmondta, a projekt során elsősorban arra törekszenek, hogy a különböző érdekcsoportoknak egyaránt megfeleljenek. Tehát egy unikális turisztikai desztináció teremtésével kaput nyitva a város és a térség felé a pályázó önkormányzat, a műemlékvédelem, a fenntartó, a turisták és a helyi lakosság elvárásait egyaránt összehangolják.

Az egyes beszámolók után konstruktív kérdések és hozzászólások születtek, elsősorban a majdani tárlatokkal és a telepítendő audiovizuális rendszerrel kapcsolatban, illetve arról, hogy az új rendszer által nyújtott lehetőségek és image filmek hogyan erősíthetik a partnerek, a térség, a vár és a város kapcsolatát.

A projekt zárásaként Rátosi Ferenc polgármester megköszönte minden partnernek és közreműködőnek az aktív és hatható részvételt, és a térségi összefogást, amely által a fejlesztés megvalósulhat.

építészet, vár, díszkivilágítás Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317