Logomain

Optimista francia építészek jártak Budapesten

By Varga Júlia 2010. november 21. 11:02

szerk at hg dot hu

Jean_bocabeille20130603-19838-1v9pua5.gallery

Jean Bocabeille

Optimista_evkonyv20130603-19838-k8rewd.gallery

A FRENCH TOUCH optimista évkönyve

Optimista_evkonyv_220130603-19838-115saf3.gallery

A FRENCH TOUCH évkönyvsorozata

Krematorium_120130603-19838-yplwtu.gallery

Krematórium, Rennes

Krematorium_220130603-19838-fh8ual.gallery

A rennes-i krematórium körkörös alaprajza

Bp_komplexum_massena20130603-19838-1cmkiup.gallery

BP komplexum, Masséne-Chevaleret negyed, Párizs

Bp_batignolles20130603-19838-130nohx.gallery

150 lakásos lakóépület, Batignolles, Párizs

Bp_bolcsode20130603-19838-2m4ms.gallery

40 férőhelyes bölcsőde, Párizs

Ovoda_epinay20130603-19838-kf8whn.gallery

Óvoda, Epinay Sous Senart

Ovoda_epinay_220130603-19838-wxqnhf.gallery

Óvoda, Epinay Sous Senart

Bocabeille_indexre20130603-19838-prdqkv.gallery

jean bocabeille indexre

Bocabeille_indexre_220130603-19838-1rocaua.gallery

bocabeille indexre 2

Az idelátogató francia építészek meséltek nekünk egy vidám évkönyvről és a nyomasztóvá vált fenntarthatóságról.

Az általános jókedvet gerjesztő évkönyvvel a nemzetközi elismertségért küzdenek a francia építészek, a fenntarthatóság kérdése viszont már nyomasztóan áthatja hétköznapjaikat - többek között ezt is megtudhattuk a Budapestre látogatott francia építészektől. Az építészet hónapjában, 2010. október 5-én a Budapesti Francia Intézet és a KÉK – Kortárs Építészeti Központ közös szervezésében, az Intézet nagytermében bemutatták a FRENCH TOUCH építészkollektíva optimista építészeti évkönyvét, amely 57 bevállalós projektben igyekszik képet adni a kortárs francia építészetről. Az eseményen többek között részt vett Jean Bocabeille ([BP] Architectures és PLAN01), Nicolas Ziesel (KOZ és PLAN01) és David Trottin (Périphériques).

Az aznap esti Pecha Kucha rendezvényen ismét hallhattuk őket, itt saját terveiket is ismertették a nagyközönséggel. Az építészekkel a különleges évkönyvről és a kortárs francia építészet helyzetéről beszélgettünk; cikksorozatunk első részében Jean Bocabeille-t szólaltatjuk meg. 

Jean Bocabeille 1966-ban született Perpignan-ban. Építészeti tanulmányait a Paris Belleville Építésziskolában végezte, ahol 1993-ban szerzett diplomát. Hat évvel később, 1999-ben a francia fővárosban Ignacio Prego-val közösen [BP] Architectures néven saját irodát nyitottak. Jean Bocabeille a PLAN01 és FRENCH TOUCH építészkollektíva tagja.

Hg.hu: Lelkesedéssel ismertette társaival az idei és az előző évek francia építészeti alkotásait a budapesti előadásaikon. Valóban optimizmusra adnak okot a jelenlegi lehetőségeik, körülményeik Franciaországban?

Jean Bocabeille: Nem, épp ellenkezőképpen. A minket körülvevő pesszimizmussal szemben igyekszünk ellentétes hozzáállást tanúsítani, azaz optimistának lenni. A mi esetünkben ez alkotókedvet és tenni akarást jelent. A FRENCH TOUCH egy új radikális, optimista hangot képvisel a francia építészek körében. Mint minden nyugati társadalomban, Franciaországban is leginkább az idősek képviselik a szakmát és a hatalmat. Mi fiatalabbak mellettük szerettük volna szóhoz jutni. A kollektívánk 16 irodából áll, és mintegy 40 építészt foglal magába. Egy generációhoz tartozunk, mindnyájan 40 és 50 év közöttiek vagyunk. Valamennyien legalább tíz éve dolgozunk, biztos szakmai tudással rendelkezünk, és magunk mögött tudhatunk több megvalósult épületet. Nyilván nem vagyunk egyformák, de törekvéseink közösek. Az évkönyv megalkotásának ötlete a célból fogalmazódott meg bennünk, hogy külföldön is jobban megismertessük a kortárs francia építészetet. A szakma ugyanis leginkább japán, holland és spanyol szaklapokat forgat. A spanyol építészet az El Croquis révén vált ismertté világszerte. Ennek köszönhetően a spanyol építészek külföldi megbízásokhoz is jutottak. A French Touch évkönyvvel a nemzetközi sajtópalettát szeretnénk bővíteni. Az évkönyv 2009-ben már a harmadik kiadást érte meg, benne 57 megépült projektet ismertetünk fotókkal, tervrajzokkal és leírásokkal. 

Hg.hu: Melyek a 2009-es év legkiemelkedőbb francia építészeti alkotásai a FRENCH TOUCH évkönyve szerint?

Jean Bocabeille: Az évkönyvben nem feltétlenül a legismertebb francia tervekről esik szó. A célunk az, hogy kevésbé ismert építészek még nem publikált, de színvonalas munkáit is bemutassuk a nevesebb irodák tervei mellett, mind országhatáron belül és azon kívül is. A francia építészetről nemzetközi szinten kívánunk egy átfogó képet mutatni. Természetesen a saját terveinket is közöljük, de lehetőséget adunk más építészeknek is. Felhívásokkal ösztönözzük a szakmabelieket, hogy jelentkezzenek munkáikkal a megmérettetésre. Már készül az idei év válogatása is.

Hg.hu: A fiatalabb generáció is szóhoz jut a French Touch évkönyvben?

Jean Bocabeille: Igen, egyre többen szerepelnek benne. Nálunk, Franciaországban kétévente a Kulturális Minisztérium kiválaszt pár fiatal építészirodát, akik a Fiatal Építészet Új Albumába bekerülve állami, önkormányzati tervezési feladatokhoz jutnak. A fiataloknak ez a kitüntetés egyedülálló lehetőség, hiszen segíti őket abban, hogy részt vehessenek nagyobb tervezési munkákban. Megvalósult munkáik pedig gyakran a mi évkönyveinkben is szerepelnek.

Hg.hu: Hogyan összegezné a francia építészet tavalyi évet?

Jean Bocabeille: Nem kifejezetten csak a tavalyi évet, hanem inkább az elmúlt öt évet jellemezném szakmai szempontból. Franciaországban már-már gyötrővé vált a környezetvédelem és a fenntartható fejlődés kérdése, amely háttérbe szorít minden mást. Miután Nicolas Sarkozy közzétette az ún. környezetvédelmi Grenelle-t, egyszerre mindenkit ez foglalkoztat. Különféle normákat kell betartanunk, számtalan szabványokat kell alkalmaznunk e téren. Mi is arra törekszünk, hogy az épület harmonikusan illeszkedjen a környezetébe, de a politikusok nemcsak a közvetlen környezet szintjén, hanem szinte már a világ és a világegyetem szintjén kezelik a témát. Úgy érezzük, mintha azt követelnék tőlünk, építészektől, hogy mentsük meg a bolygónkat az épületünkkel! Nekünk tervezőknek ma már másképp kell kommunikálnunk az épületünkről. Csak az épület teljesítménye a lényeges, vajon kevesebbet fog-e fogyasztani, mint 50 kW/h (négyzetméter/nettó alapterület). A többi részlet homályba merül. Az, hogy az épület valóban megfelel-e a rendeltetésének, esztétikus-e a megjelenése, ma már rajtunk kívül senkit sem foglalkoztat. Mi azonban ezekre a lényeges elemekre is fel szeretnénk hívni a figyelmet.

Hg.hu: Ön nem csak a French Touch, hanem a PLAN01 kollektívának a tagja is.

Jean Bocabeille: A PLAN01 irodát évekkel ezelőtt hoztuk létre az egy épületen belül működő négy kisebb irodából. Tíz évvel ezelőtt még sokkal kevesebben dolgoztunk, két-három társtervező alkotott egy-egy irodát, a négy iroda összesen mintegy tíz főt tett ki. Úgy döntöttünk, hogy megalapítjuk az ötödik irodát együtt, amely mindannyiunknak egy második irodát jelent majd. Kísérletet tettünk arra, mire is vagyunk képesek együtt. Volt szerencsénk nyerni pár pályázaton, megvalósíthattuk terveinket. Kölcsönösen segítjük egymást. Közösen használjuk a nagyobb irodai berendezéseket, eszközöket, mint például a számítógépeket és plottert. Közösen alkalmazunk egy látványtervezőt és egy sajtófelelőst.

Hg.hu: Hogyan működik a PLAN01?

Jean Bocabeille: Minden kedden reggel irodagyűlést tartunk. Közös munka esetén kezdetben mindenki önállóan dolgozik. Ötleteket gyűjtünk, majd workshopot szervezünk. Tíz építész legalább tíz ötletet vet fel, tehát meg kell találni a módját annak, hogyan döntsünk, hogyan válasszuk ki a legmegfelelőbbet. Melyik irányba induljunk el? Hogy el ne vesszünk a sok javaslat között, a végső döntés két építész kezében van. Ők az úgynevezett tervfelelősök, ők választják ki az ötletet és hangolják összes a közös munkát.

Hg.hu: Mi dönti el, hogy egy pályázaton közösen, a PLAN01 színeiben vagy csak egyénileg, a saját iroda részvételével indulnak el?

Jean Bocabeille: Elsősorban a programtól függ. Rendkívüli, szokatlan megbízás esetén választjuk a csapatmunka lehetőségét. Persze egyedül is lehet jó terveket készíteni, de közös erővel többre és messzebbre juthatunk, hiszen együtt nagyobb szaktudással és több tapasztalattal rendelkezünk.

Hg.hu: Melyik tervet emelné ki a PLAN01 megvalósult munkái közül?

Jean Bocabeille: Első hallásra szomorúnak tűnik: egy krematóriumot említenék meg. A feladat kezdetben nem mindenkit lelkesített. Voltak, akik nem akartak részt venni a munkában. Végül azonban mind a tízen részt vettünk benne egy workshop keretén belül. A program igazi építészeti elmélkedést igényelt. A halálból, a hamvasztásból indultunk ki. Főképpen az elválás pillanatáról szerettünk volna szólni - elválni attól, aki közel állt hozzánk. A legfőbb törekvésünk az volt, hogy a szép tisztásra kerülő laikus épület be tudja fogadni az érzelmeket. Kerülni szerettük volna a mindennapi, közönséges épületelemeket: például ne legyenek álmennyezetek, szerelt válaszfalak, ajtókilincsek az építményen belül, hiszen ezek bármilyen más funkciójú épületen belül is megtalálhatóak. Nem volt könnyű megvalósítani ezt a célkitűzést!

A következő lépés az volt, hogyan tudjuk megoldani azt, hogy a helyszínre érkező családok ne zavarják meg egymást, hiszen egy krematóriumban egyszerre több szertartás is folyhat. Az az ötletünk támadt, hogy a krematóriumnak ne csak egy bejárata legyen, hanem egy kör mentén bárhonnan be lehessen jutni az épületbe. Ezt követően a gyászolók összegyűlhetnek az eltávozott körül egy külön teremben. A koncentrikus körök és a távolság kapcsolata szimbolikus jelentéssel bír az épület esetében. A kör alaprajz lehetővé teszi, hogy ha a gyászolókat a mély fájdalmuk megakadályozza, hogy a ravatal középpontjáig menjenek, megállhatnak félúton, távolabb maradhatnak a szertartás alatt. Nemrég kiadott „Szertartások” című könyvünk ezt a krematóriumot elemzi és mutatja be részleteivel.

Hg.hu: Jelenleg milyen terveken dolgoznak együtt a PLAN01 tagjai?

Jean Bocabeille: A krematórium már elkészült, más épülőfélben lévő munkánk nincs mostanában. A válság miatt sajnos leállt egy nagy projektünk. A napokban várjuk egy pályázatunk eredményét, a világ másik végén, a Brazíliához közeli, Francia-Guyanában tervezendő levéltár tervének elbírálását. Hamarosan részt fogunk venni a párizsi Longchamps lóversenypálya tervpályázatán. Igyekszünk tevékenykedni a tervezésen kívül is: konferenciákon, kiállítások veszünk részt. Energiát gyűjtünk egy esetleges újabb nagyobb megbízatásra. Ezen kívül mindenkinek a saját irodájában helyt kell állni. Most legfőképpen a saját irodáink munkáinkra koncentrálunk.

Hg.hu: Milyen tervezési feladatokkal foglalkozik saját irodáján belül?

Jean Bocabeille: Mostanában egyre több lakóépületet tervezünk. Egy időben három-négy projektünk van. Két hónapon belül befejezzük, és átadunk majd egy lakóépületet a francia forradalomhoz olyan szorosan kapcsolódó Bastille terén, Párizsban. A Francia Nemzeti Könyvtár környékén lévő új városrészekben számos kortárs épületet fedezhetünk fel, de a történelmi városszövetbe mai épület beillesztése különleges megbízás. Örömmel fogadtuk, hogy tervünket a műemlékvédelmi felügyelőség is nagymértékben támogatta. Egy másik jelentős épülőfélben lévő komplexumunk a Masséna-Chevaleret negyedben, az Austerlitz pályaudvar mentén található, szintén az előbb említett nagy könyvtárhoz közel. Az építmény színházat, óvodát és felettük lakásokat foglal magába. Nagyon összetett és bonyolult feladat.

Ezen kívül nemrég nyertük meg egy másik lakóépület tervezésének lehetőségét Párizs 17. kerületében, a Batignolles városrészben. A jelenleg fejlesztés alatt álló terület a 2012-es olimpiai játékok helyszíne lett volna. Leginkább közszféra által finanszírozott projekteken veszünk részt. Mostanában azonban egyre több magánbefektető által támogatott lakóház épül, és így lassan mi is kezdünk magánbefektetőkkel együttműködni.

Hg.hu: Mit jelent Önnek a környezettudatos életmód?

Jean Bocabeille: Kapcsold le a lámpát! Úgy vélem, ez inkább egy mozgalom jelszava, mintsem egy műszaki dimenzió. Nem megy egyik pillanatról a másikra, hogy frissebb levegőt lélegezhessünk be. Ami engem leginkább foglalkoztat, az az, hogy szép, intelligens környezetet teremtsek, ahol az emberek jól élnek, kellemesen érzik magukat. Számomra ez a legfontosabb. Igyekszem kicsit kitörni a megszokott kerékvágásból. Ez nem feltétlenül azt jelenti, hogy elszállok, és őrült dolgokat tervezek. Szerényen próbálom megfogalmazni az elképzeléseimet, a kitörést azonban minden esetben meg kell találni. Mindig 2,50 méteres belmagasság alatt élni nem túl felemelő élmény. Az idén átadott párizsi bölcsődénk esetében kedvem támadt arra, hogy helyenként 4 méter magasan legyen kialakítva a mennyezet. Ennek nincs köze a környezettudatossághoz, viszont annál inkább a tér építészeti minőségéhez. Mostanában nem beszélünk erről, mert nem divatos téma, pedig a valóság része! Fontos, hogy a gyerekeknek legyen terük, legyen kapcsolatuk a külső térrel. Ne az legyen az érzésük, hogy belépnek egy intézménybe. Lépjenek be egy más, sokkal színesebb világba!

Hg.hu: Miben más az Ön építészeti világa?

Jean Bocabeille: Alapjában véve nagyon kíváncsi természet vagyok. Szívesen dolgozom mesteremberekkel, cégekkel, érdeklődéssel figyelem az ő munkájukat is, tanulok tőlük. Mindemellett igyekszem a szabadságomat megtartani. Szívesen dolgozom bármelyik építőanyaggal. A környezettől függően hol fémet, hol fát vagy éppen betont alkalmazok előszeretettel. Nincs meghatározott stílusom. Minden esetben arra törekszem, hogy valami mást, újszerűbb épületet hozzak létre. Nem kedvelem a prototípusokat, az ismétléseket, a szokványos, középszerű épületeket. Próbálok egyedi lenni minden helyzetben. Minden terv egyszeri. Mint ahogy minden egyes ember más és más, úgy minden tervnek is megvan a maga személyisége, amelyet éltetnie kell az építésznek, mintha valóságos személyek lennének. Szinte megszólalnak az épületeim. Általuk szeretném a saját érzéseimet, gondolataimat továbbadni az emberiségnek. Szeretem, ha az épület felelevenít, felidéz valamit, még ha először különösnek is tűnik. Nagyon izgat a gyerekek képzelőereje. Valljuk be őszintén, mi felnőttek is nagy gyerekek vagyunk. Az épület legyen jól beazonosítható és megkülönböztethető a többitől. Mondhassák a szülők: „Elviszem a gyerekemet az óvodába, tudod abba, amelyik egy kicsit furcsa. Olyan állatszerű, leginkább csigának nevezném. Mindenestre különleges egy hely.” Ki ne hordaná gyerekét egy páratlan óvodába?

Egyszer az északi háztípusokból merítettem ihletet, a projekt lehetővé tette, hogy az emberek fantáziája szárnyra keljen, útra keljenek képzeletben. Fontos, hogy legyen valami költői dimenzió az adott feladatban! A másfajta épület másfajta szokást, életmódot alakít ki majd az emberekben. Szeretném, ha épületeim által kiemelkednének az általános melankóliából, a lehangolt társadalomból, és ők is optimisták lennének.

A FRENCH TOUCH építészkollektíva képviselőivel készített interjú a KÉK – Kortárs Építészeti Központ kurátorai által szervezett szakmai program során készült, amelynek keretén belül az előadók a Fővám téri metróállomás építkezését is megtekintették. Külön köszönet illeti a Budapesti Francia Intézetet, amely a francia építészek magyarországi látogatását támogatta, és ezáltal lehetőséget adott az interjúsorozat elkészítésére is.

Interjúsorozatunk következő két részében David Trottinnel és Nicolas Zieslerrel beszélgetünk.

magazin, francia építészet, jean bocabeille, french touch, french touch évkönyv, varga júlia Icon_print

Jean Bocabeille

A FRENCH TOUCH optimista évkönyve

A FRENCH TOUCH évkönyvsorozata

Krematórium, Rennes

A rennes-i krematórium körkörös alaprajza

BP komplexum, Masséne-Chevaleret negyed, Párizs

150 lakásos lakóépület, Batignolles, Párizs

40 férőhelyes bölcsőde, Párizs

Óvoda, Epinay Sous Senart

Óvoda, Epinay Sous Senart

jean bocabeille indexre

bocabeille indexre 2

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317