Logomain

Az ismeretlen déli földrész, avagy az ausztrál építészet napjainkban

By Vári-Nagy Nóra 2010. november 19. 14:00

szerk at hg dot hu

Anz_centre_by_hassell_photo__earl_carter20130603-19838-1g9euy9.gallery

ausztral_anz

Supreme_court_complex_by_department_of_public_works_peter_partridge_photo_leigh_woolley20130603-19838-n503f1.gallery

ausztral_biroság

Australian_expo_pavillion_by_wood_marsh_pty_ltd__architecture_photo_peter_bennetts20130603-19838-oztob3.gallery

ausztral_china_expo

5-9_roslyn_street_by_durbach_block_architects_photo_anthony_browell20130603-19838-1s4u4q7.gallery

ausztral_roslyn_str

Barcaldine_tree_of_knowledge_memorial_by_brian_hooper_architect_and_m3architecture_photo_jon_linkins20130603-19838-ofadnp.gallery

ausztral_fa

Melbourne_convention_and_exhibition_centre_by_joint_venture_architects_woods_bagot_and_nh_architecture_photo_peter_bennetts20130603-19838-5zreq9.gallery

ausztrál_konf_es_kiallito

Lyon_housemuseum_by_lyons_photo_dianna_snape20130603-19838-v18sdz.gallery

ausztral_housemuseum

Unsw_village_by_architectus_photo_john_gollings20130603-19838-x6vww3.gallery

ausztral_unsw

Strangio_house_by_maria_gigney_photo_matthew_newton20130603-19838-1jw1s2j.gallery

ausztral_strangio

Pirrama_park_by_thalis_architecture_urban_projects_aspect_studios_cab_photo_florian_groehn20130603-19838-pw6110.gallery

ausztral_pirrama park

Lyons_architecture_office_by_nmbw_architecture_studio_photo_peter_bennetts20130603-19838-1navb87.gallery

ausztral_Lyons Architecture

The_met_by_woha_photo_patrick_bingham-hall20130603-19838-1603vzi.gallery

ausztral_met

Melbourne_convention_and_exhibition_centre_by_joint_venture_architects_woods_bagot_and_nh_architecture_photo_peter_bennetts_index20130603-19838-r2a9ze.gallery

ausztral_index

Australian_institute_of-architects_logo20130603-19838-1xva3sm.gallery

ausztral_aia_logo

Ausztral_cikkindito20130603-19838-63vuz2.gallery

ANZ Center a HASSELL Architecture AIA Awards 2010

Australian_expo_pavillion_by_wood_marsh_pty_ltd__architecture_photo_peter_bennetts20130603-19838-1xcgeg1.gallery

ausztrália_hl

A válság ellenére is virágzik az építészet a kenguruk földjéről.

Méltatlanul keveset hallunk az ausztrál építészet vívmányairól, pedig érdemes odafigyelni a tőlünk oly távoli földrészre, különösen, ha olyan csodás dolgok születnek arrafelé, mint amilyeneket nemrég díjaztak Canberrában. Az Australian Institute of Architects (AIA) 2010-es díjátadóján ugyanis az elmúlt év legkiemelkedőbb alkotásait méltatták.

:image_68272

A 30 éves fennállását ünneplő esemény házigazdája, és egyben a zsűri elnöke, Melinda Dodson elmondta, hogy a hullámzó gazdasági helyzet ellenére az ausztrál építőipar virágzik, és nemcsak az országhatáron belül, hanem azon kívül is van mivel büszkélkedniük: a díjazott épületek között ugyanis találunk japán, indonéz és indiai projektet is. Az AIA 12 kategóriában osztott díjakat, és összesen 33 munka érdemelte ki az elismerő oklevelet. A pályamunkák kiválasztásakor a legfőbb szempontok az innováció és a fenntarthatóság volt, valamint az, hogy a tervezők elképzelése mennyire találkozott a megrendelő kívánságaival.

:image_68255

A legjobb enteriőrnek járó építészeti díjat az ANZ Center nyerte, amely a HASSELL Iroda egyik legkiemelkedőbb munkája. A melbourne-i kikötőben található közösségi irodaház dinamikus, vidám és egyénre szabható helységekből áll. A kereskedelmi egységeket, irodákat és bankokat integráló épület 83 000 négyzetméternyi területén több mint 6000-en dolgoznak. A létesítmény legfőbb innovációja a nyitottság, az átjárhatóság, ráadásul mindez környezettudatos keretek között. 

:image_68257

A legkiemelkedőbb acélszerkezetű épületnek járó díjat a Sanghaji Világkiállításra készült Ausztrál Pavilon kapta. A Wood/Marsh Pty Ltd Architecture vörös épülete önmagáért beszél. Az ország egyedülálló természeti büszkeségére, azaz a világ legnagyobb monolitikus sziklatömbjére, az Ulurura utal, mégis magán hordozza a modern városi építészet kifinomult jegyeit. A pavilonra május 1. és október 31. között több millióan voltak kíváncsiak.

:image_68256

Az időtálló építészetért átadott elismerést idén a tasmán főváros, Hobart Legfelsőbb Bíróságának épülete kapta. A Department of Public Works/Peter Partridge által tervezett komplexum a zsűri szerint irányadó, innovatív, de mégsem lóg ki a város már meglévő arculatából. Kiemelték még az épület eredetiségét is, hiszen az elsődleges szempont mégiscsak az, hogy egy ilyen fontos funkcióval bíró középület hosszú távon is befolyásolja a város építészetét. 

:image_68258

A legszebb kereskedelmi épület idén a Sydney belvárosában található Roslyn Street 5-9 szám alatt álló ház lett, amely a Durbach Block Architect tervei alapján épült. A zsűrit elsősorban az épület emberi léptéke és eredetisége fogta meg, valamint az a tény, hogy a sarokház képes lesz az időszakonkénti megújulásra, ami egy kereskedelmi épületnél igen fontos szempont.

:image_68259

A Baracaldine Tree of Knowledge Memorial, azaz a Baracaldine-i Tudás Fája Emlékmű kapta a legkiemelkedőbb műemléknek járó elismerést. A Brian Hooper Architect és az m3architecture közös munkája Ausztrália északkeleti részén, egy kisváros közepén látható. A műemlék alapja egy kivágott eukaliptuszfa törzse, amely a helyi lakosság számára az otthont, a menedéket szimbolizálja, és szorosan kötődik az Ausztrál Munkáspárt megalakulásához is.

:image_68260

A legjelentősebb középületnek járó díjat a melbourne-i Konferencia- és Kiállatóközpont kapta, amely a Woods Bagot and és NH Architecture közös projektjeként jött létre. A Yarra folyó partján elhelyezkedő központ terve 20 éve pattant ki a város vezetőinek fejéből, de különböző okok miatt csak 2009-ben készülhetett el. Viszont megérte rá várni: a háromszög alaprajzú épület szinte minden megnyerhető díjat bezsebelt. A 18 méteres üveghomlokzattal rendelkező központban a 2500 négyzetméteres Banket Hallon kívül több konferenciaterem található, és a számos vendéglátó egység mellett egy komplett hotel is helyet kapott. Az épület hat zöld csillagos minősítésű, ami azt jelent, hogy a világ legkörnyezetbarátabb konferenciaközpontjainak egyike.

:image_68261

A legkiemelkedőbb lakóháznak járó elismerést a Lyon Housemuseum kapta, amely a maga nemében valóban egyedülálló, hiszen lakóépület és múzeum is egyben. A magán- és középületként is funkcionáló lakásmúzeum a melbourne-i Lyons Iroda vezetője, Corbett Lyon otthona, és a család tulajdonában lévő kortárs művészeti kollekció kiállítóterme. Az épület előre egyeztetett időpontban látogatható, ilyenkor a közös helységek átalakulnak: a konyha büféként működik, a moziszoba pedig videóinstallációknak ad helyet. A lakásmúzeumot egy kétemeletes, úgynevezett „fehér kocka” köré tervezték, ennek megfelelője hátul egy ugyanekkora „fekete kocka”. Ez a két helység a két kiállítóterem, de a ház lakórészlegeiben is több művészeti alkotást láthatunk.

:image_68262

Az legjobb lakótömbnek az UNSW Village projektet választották, amely az Architectus Irodát dicséri. A „Village” valójában egyetemi campusra tervezett kollégium, illetve kiszolgáló épületek sokasága, amely több mint 1000 diáknak ad majd otthont. A zsűri szerint az elődleges, szállásadó funkció mellett az épületek fenntarthatósága is fontos szerepet kapott, valamit az is, hogy a mindenkori diákság minőségi környezetben tanulhasson. Az új tömböknél különös figyelmet szentelnek a környezetbarát megoldásoknak, de fontosnak tarják a régi épületek integrálását és azok állagának megőrzését is.

:image_68263

A tasmán központú Maria Gigney Architect nyerte el a legkiemelkedőbb kis projektnek járó díjat, méghozzá egy 170 éves, kőből épült istálló átalakításáért. A ma már modern lakóházként funckionáló Strangio House a zsűri szerint tökéletes példa arra, hogyan használjuk fel a már meglévő épületek alapjait egy egészen új ház építésénél.

:image_68264

A legjobb városépítészeti projekt a Pirrama Park lett, amely a Thalis Architecture + Urban Projects/Aspect Studios/CAB közös munkája. Az 1,8 hektáron álló parkot az egykori sydney-i vízi rendőrség helyére tervezik. Az elsősorban nagy, szellős területeket magába foglaló park részleteiben megőrzi a hely egykori ipari jellegét, és – mint ahogy a zsűri is kiemelte – lehetőséget teremt a lakóknak arra, hogy a zsúfolt kikötőkkel körülvett Sydneyben legyen végre egy olyan hely, ahol szó szerint be tudják lógatni a lábukat az óceánba.

:image_68265

A legsikerültebb fenntartható épület a Lyons Architecture irodájának munkája lett. Az NMBW tervei alapján készült irodaházat egy régi áruházból alakították át Melbourne központjában. A megfelelő anyagoknak, a környezetbarát megoldások sokaságának és a mesteri kivitelezésnek köszönhetően igazi ökoirodát sikerült kialakítani a Lyons Architectures csapatának.

:image_68266

Végül, a legkiemelkedőbb nemzetközi munkának egy 66 emeletes bangkoki házat, a Metet válastzották. A természetes szellőzőrendszerrel ellátott lakóépület a szingapúri WOHA Iroda terve alapján készült. A 200 méter magas Met torony a sok közös terasz, illetve az egyes lakásokhoz tartozó erkély miatt különleges külsőt kapott; a homlokzatba beágyazott zöld fal pedig már egy környezettudatosabb jövő felé mutat.

magazin, ausztrália, vári-nagy nóra, kortárs ausztrál építészet, institute of australian architects, aia award 2010 Icon_print

ausztral_anz

ausztral_biroság

ausztral_china_expo

ausztral_roslyn_str

ausztral_fa

ausztrál_konf_es_kiallito

ausztral_housemuseum

ausztral_unsw

ausztral_strangio

ausztral_pirrama park

ausztral_Lyons Architecture

ausztral_met

ausztral_index

ausztral_aia_logo

ANZ Center a HASSELL Architecture AIA Awards 2010

ausztrália_hl

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317