Logomain

Brazil építész nyerte a Pritzker díjat

By Bart Dániel 2006. április 10. 00:00

szerk at hg dot hu

Paulo Mendes da Rocha személyében másodszor nyerte brazil építész a világ legrangosabb építészeti elismerését. 1988-ban Oscar Niemeyer volt az első.

Paulo Mendes da Rocha személyében másodszor nyerte brazil építész a világ legrangosabb építészeti elismerését. 1988-ban Oscar Niemeyer volt az első. A 78 éves Mendes da Rocha az ötvenes évektől fogva fontos szereplője a brazil építészszakmának, de az igazi ismertséget a Sao Paulo-i Paulistano Atlétikai klub 1961 –es terve hozta meg neki. 1969-től politikai nézetei miatt hazájában mellőzték, inkább külföldön ért el eredményeket, az 1970-es osakai Expón ő tervezte a brazil pavilont, a  Renzo Piano által megnyert Pompidou központ pályázatán második helyzetet ért el. Később legfontosabb alkotásaként már az 1988-as Sao Paolo-i Szobrászati Múzeum tervét emlegették, melyről méltatói azt mondták, őszinte, és merész, illetve, hogy fő szervező ereje a paradoxon. A tágas vízfelületekkel és merész betonformákkal játszó konstrukció a brutalizmus jegyeit hordozza magán. Jelenlegi legnagyobb projektje, a spanyolországi Vigo egyetemi negyedének kivitelezése.

:image_8840

2000-ben Mies van der Rohe díjat kap. Mendes da Rocha meglepődött a bizottság döntésén, mellyel neki ajánlották fel a díjat, de örül, hogy értő fülekre talált a mondanivalója, amit épületeivel ki akart fejezni, hisz számára az építészet nem más, mint kommunikáció. Da Rocha előtt olyanok nyerték el a Pritzker díjat, mint Kenzo Tange, Renzo Piano, Foster, Koolhas, és 2004-ben Zaha Hadid.

51699_cikk20130531-31141-1a7begc.gallery

Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317