Logomain

Így néz ki az év zombibiztos háza

By Ongrádi Melinda 2010. november 17. 13:52

szerk at hg dot hu

Zombibiztos_120130603-19838-73zecb.gallery

Zombie Safe House Competition 2010

Zombibiztos_220130603-19838-ejesqt.gallery

Zombie Safe House Competition 2010 40 Day Z Pod

Zombibiztos_320130603-19838-1w7r4p5.gallery

Zombie Safe House Competition 2010 40 Day Z Pod

Zombibiztos_420130603-19838-pmt3ht.gallery

Zombie Safe House Competition 2010 SS Huckleberry

Zombidizel_320130603-19838-ywpsb0.gallery

Zombie Safe House Competition 2010 SS Huckleberry zombidízel

Zombibiztos_520130603-19838-1nbt10t.gallery

Zombie Safe House Competition 2010 Mountain Getaway

Zombibiztos_620130603-19838-1hyig2z.gallery

Zombie Safe House Competition 2010 Sears Roebuck 003-b

Azt tudtuk, hogy a gazdasági válság miatt mostanában több a szabadideje az építészeknek, de hogy ennyire… Mindenesetre véget ért az a tarthatatlan helyzet, hogy az építészet eddig hanyagolta az élőhalottak problémáját. A 2010-es Zombie Safe House Competition (zombibiztos ház tervezési verseny) azonban végett vetett ennek az áldatlan helyzetnek. A nyertes terv egy folyami lakóuszály-együttest foglal magába, a tervező az internetes szavazásnak köszönhetően az Arany Lapát díj boldog tulajdonosa lett.

A pályázati kiírás szerint az épület az zombik által megtámadott emberiség végső menedéke lesz majd: így a költségvetés határa a csillagos ég, a helyszín pedig szabadon választható. Ugyanakkor a tervezők figyelmébe ajánlottak olyan betervezendő funkciókat, mint a fegyvertárolás, karanténcella az esetleg fertőzött személyeknek, vagy szerszámkamra.

A zombi az afro-karibi vudu hitből származó fogalom, olyan újjáélesztett halottat jelent, aki egy nagyhatalmú mágus szolgálatába áll. A fogalmat a modern horrortörténetek is szívesen alkalmazzák. A zombik fenyegetést jelentenek az élőkre, mert azok húsára éhesek, ráadásul meg is fertőzhetik azokat – így nem csoda, hogy a verseny kiíróit olyannyira pánikba ejtette eme eshetőség, hogy úgy érezték, sürgősen tenni kell valamit a veszély elhárítására.

A versenypályázati kritériumoknak megfelelően négy alkotás jutott a döntőbe, és a „Szavazzon, amíg megteheti” felkiáltással a nagyközönség véleményét várták, eldöntendő, ki az abszolút nyertes. A következőkben bemutatjuk a négy döntőbe jutott munkát, a győztessel kezdve.

1. SS Huckleberry

A koncepció a zombibiztos Mississippire menekítené az emberiséget, hajó vontatta, emberi lakhatásra alkalmas uszályokra. A lakóhelyiségek mellett olyan elengedhetetlen funkciókat is kialakítottak, mint a tűzfegyverraktár, vagy az önellátást lehetővé tévő üvegház. És ami a lényeg: a kifogyhatatlan üzemanyag, azaz a speciális zombidízel – amelynek neve egyben az alapanyagra is utal.

A tervező, Shea Michael Grahan mindig is szívesen álmodozott egy zombi-apokalipszisről, ráadásul régóta vágyott utazást tenni a Mississippin;ahogy győzelme után nyilatkozta, a verseny végre lehetőséget adott neki, hogy több kedvtelésével is foglalkozzon egyszerre.

2. 40 Day Z Pod

A tervezők elképzelése egy olyan „kapszula”, amely nappal a felszínre emelkedik, míg a veszélyes éjszaka idején a föld alá süllyed. A szuperkapszula olyan lehetőségeket rejt magába, mint a bent tartózkodókra utaló LED világítás (zöld az emberek, piros a zombik jelenlétekor), az illetéktelen behatolást jelző membrán, az antibakteriális akrilfelületek, a lángszórós, sőt láncfűrészes zombiártalmatlanító rendszer…

3. Mountain Getaway

A vizek helyett itt a magasság a nyerő: a különleges torony kiismerhetetlen, zegzugos járatokat, sejtelmes kamrácskákat és egy menekülő-léghajót is rejt. A zombik elleni védelmet a tetőn elhelyezett fatüskék és az imbolygó függőhidak jelentik;ha pedig végképp reménytelen lenne a helyzet, a léghajó, illetve egy kis kamrácskába rejtett hajó segítségével szökhet meg az itt lakó. Utóbbi persze felvet némi logisztikai kérdéseket - az elképzelés megrajzolása mindenesetre szórakoztató volt.

4. Sears Roebuck 003-b

Szintén egy torony, de most acélszerkezetből, kanyargó lépcsőkkel és lövegállásként kialakított páncélozott mellvédekkel. Az elnevezés eredete: régebben a Seras and Roebuck katalógusokból komplett, összeszerelhető készházakat is meg lehetett rendelni. Persze kérdés, hogy mennyire működne a házhozszállítás egy zombik megszállta városban - érdemes lehet tehát már jó előre beszereznünk a készház formájú véderőt.

A szervező Architects Southwest a megmérettetés sikerére való tekintettel 2011-ben is indít zombidesign-pályázatot, előre láthatóan 2011. szeptember 15-én zárul majd le a nevezés.

építészet, pályázat, zombibiztos ház, zombie safe house cmpetition 2010 Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317