Logomain

Egyszerre adni és elvenni

By Molnár András 2010. november 12. 13:30

szerk at hg dot hu

A Living Ribbon (Élő Szalag) névre keresztelt abu dhabi terv a modern technika segítségével visszaállítja az őshonos növényzetet, miközben áramot termel a rohamosan fejlődő város számára. A partszakasz vonalát követő, napelemekből felépülő szerkezet Brett MacIntyre és Adam Pelissero, a Land Art Generator Initiative 2010-es dizájnversenyének felvetésére adott válasza. 

Ribbon220130603-19838-wodwm.gallery

A versenyre jelentkező pályázók feladata igen sokrétű volt. A szervezők olyan háromdimenziós építmény tervét várták, amely egyrészt képes szabadtéri installációként működni, másrészt a természet erőit felhasználva energiát termel.

A tervezőpáros tovább nehezítette a feladatot, pályázatuk a Yas és Saadiya sziget közti tengerpart élővilágának pusztulásával foglalkozik. A térség hirtelen iparosodása, illetve az egyre változó klíma a partszakaszt tápláló víz sósságát jelentős mértékben befolyásolta. A természet kibillent az egyensúlyából, a tengervíz többé nem kedvez a parton honos élővilág fejlődésének. A tengervíz és a szárazföld határán viruló érzékeny élővilág így az utóbbi években csaknem eltűnt a régióból.

A Living Ribbon egyszerre termel napenergiát – a számítások szerint napi 880kw-ot -, illetve édesvizet szolgáltat a különleges élőhelynek. Ezt az 1,6 kilométer hosszúságban elterülő pehelysúlyú szerkezet teszi lehetővé, amely alig érintkezik a földdel. Fő alkotórészei napelemek, illetve a köd hasznosítását szolgáló speciális hálók. Ezek a hálók alkalmasak az év 6 hónapjában jellemző köd cseppfolyósítására, ami így a szerkezeten keresztül a tengerhez jut vissza. Az így összegyűjtött édesvíz segít visszaállítani a természetes egyensúlyt, így a pusztuló élővilág újra felvirágozhat. Ezt segítenék a fontosabb pontokon elhelyezett sziklák is, amik az őshonos flórának és faunának nyújtanának új otthont.

A tervezőpáros pályázata igazán kivételes: egyszerre hasznos, szemet gyönyörködtető, innovatív és felelősségtudatos. A legtöbb abu dhabi építménytől eltérően ez a szerkezet nem egy szemkápráztató, ikonikus építményt vagy egy grandiózus látványosságot igyekszik adni a régiónak. Sokkal inkább a tájban rejlő természeti szépséget ünnepli, a modern technológia segítségével pedig egyszerre látja el a természetet és az embert.

Győztest 2011 januárjában hirdetnek, addig is érdemes azonban a szervezet oldalát figyelni, ugyanis a pályázati anyagokat folyamatosan töltik fel arra.

építészet, abu dhabi, land art, brett macintyre, adam pelissero Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317