Logomain

Véres makettpárbajt vívnak az építészek

By Ongrádi Melinda 2010. november 9. 14:48

szerk at hg dot hu

Makettfeszt_120130603-19838-ondcoj.gallery

BA_LIK Pavilon makett Pozsony Vallo Sadovsky Architects

Pecs_nagy_kiallitoter20130603-19838-601pbq.gallery

Pécs Nagy Kiállítótér makett Somosi János

Turanyi_anna_irodalmi_haz_kiallitoterrel_ok20130603-19838-14xw337.gallery

Turányi Anna irodalmi ház kiállítótérrel makett

Zagrab_kortars_muveszeti_muzeum_makett20130603-19838-121cxg0.gallery

Zágráb Kortárs Művészeti Múzeum makett Igor Franic

November 13-16. között a Műcsarnokban kiállítás "sztárvendégekkel", konferenciák és tárlatvezetések.

A maketteknek az építészetben a mai professzionális épületmodellező szoftverek mellet is van létjogosultsága, sőt, egyes esetekben elengedhetetlen, hogy egy bonyolultabb tömegformálású létesítményt térbeli formák alkalmazásával tervezzenek meg. A Kortárs Építészeti Központ szervezésében másodszor rendezik meg a Nemzetközi Építészeti Makettfesztivált a Műcsarnokban, amelyen számos neves iroda és tervező makettje mellett hallgatók diplomamunka-makettjeiben is gyönyörködhetünk.

Az esemény a kortárs múzeumok, kiállítóterek tematikájára épül, így kapta a ModelingMuseums címet. A „díszvendég” kétségkívül a japán Shigeru Ban makettje a 2010 tavaszán megnyílt Centre Pompidou-Metz épületéről, láthatjuk azonban a svájci Christian Kerez munkáját Varsó tervezett Modern Művészeti Múzeumáról, a Sadar+Vuga tervei alapján megépült ljubljanai Nemzeti Galéria makettjét, a pályázaton első díjat nyert Lévai Tamás által tervezett Maribor Művészeti Galéria-makettet, és természetesen a Szépművészeti Múzeum tervezett átalakításának makettjét is. A kiállítást konferenciák, tárlatvezetések is kísérik; az érdeklődők működés közben figyelhetik meg például a 3D nyomtatót, amely speciális tervrajzok alapján térbeli modellé alakítja az addig csak papíron létező építészeti terveket.

Az esemény sajtótájékoztatóján Szemery Samu, a fesztivál kurátora kifejtette: a makettet nem mint műalkotást, hanem mint munkaeszközt szeretnék bemutatni, amely így bepillantást enged a középület-tervezés folyamatába. az elmúlt években megfigyelhető tendencia, hogy az addig teljesen értéktelennek számító, sokszor pincékben porosodó „kellékek” a sztárépítész-irodáktól akár millió dolláros nagyságrendű összegért kerülnek át egy-egy múzeum tulajdonába. Mindez persze olyan érdekes kérdéseket is felvet, mint a restaurálás problematikája: hogyan lehet konzerválni olyan tárgyakat, amelyek sokszor csak a munkafolyamatot kiegészítő „papírfecniknek” tekinthetők?

A sajtótájékoztatónak helyet adó teremben dobozokban álltak a sokszor külföldről érkezett modellek, egy hatalmas fekete ládában pedig az esemény közben hozták be a Nemzeti Múzeum tervpályázat egyik induló munkájának modelljét, egy 3D nyomtatóval készült munkát. ezt megszemlélhették az érdeklődők, sok dobozt azonban csak muzeológusok jelenlétében nyitnak majd ki a szervezők.

Az ominózus Makettpárbaj pedig szombaton lesz, amikor is Kis Péter és Zoboki Gábor irodája mérkőzik meg egymással: 90 perc alatt kell egy-egy borítékból kihúzott feladatot elkészíteniük. Az izgalmak után a feszültséglevezetésről Tuomas Toivonen finn építész-dj építészeti zenével gondoskodik.
A rendezvénysorozat november 13-16. között várja a látogatókat a Műcsarnokban – részletes program itt olvasható.

építészet, műcsarnok, múzeum, kiállítás, kék, kiallitas, kortárs építészeti központ, múzeumépítészet, program, makett, modelingmuseums, ii. nemzetközi építészeti makettfesztivál, makettezés, szemery samu Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317