Logomain

Tajvani álomvilág hullámzó kultúrházzal

By Molnár András 2010. november 9. 11:15

szerk at hg dot hu

Banyan320130603-19838-1nkfj3x.gallery

Wei-Wu-Ying Művészetek Központja

Banyan220130603-19838-1bbtyj2.gallery

Wei-Wu-Ying Művészetek Központja

Banyan420130603-19838-1ffas7d.gallery

Wei-Wu-Ying Művészetek Központja

Banyan520130603-19838-1b6rc15.gallery

A Wei-Wu-Ying Művészetek Központja

Az utóbbi pár évben egyre észrevehetőbb, ahogy gomba módjára szaporodnak az ambiciózusabbnál ambiciózusabb távol-keleti projektek. A tajvani Kaoshiungban, a sziget déli kikötővárosában készülő új kulturális központ, a Wei-Wu-Ying Művészetek Központja is hasonlóan nagyratörő célokat tűzött ki maga elé, amikor a városvezetés elhatározta, hogy átformálják városuk képét a létesítmény felépítésével.

Kaoshiung ötmilliót is meghaladó lakosságával ma a világ egyik legnagyobb kikötővárosa, a sziget túlsó végén elhelyezkedő fővárossal egy gyorsvasút köti össze. Ahogy ez manapság már megszokott, ez a város is igyekszik kilépni saját szerepéből, és egy sokoldalú, szolgáltatások és kulturális értékek tekintetében is versenyképes várossá szeretne válni. E cél megvalósítása érdekében készült el 2009-re az új metróhálózat, a Wei-Wu-Ying Metropolitan Parkban pedig egy hatalmas létesítményt valósít meg a város vezetése, amely az előadóművészetek otthonául fog szolgálni.

A nemzetközi pályázatot megnyert holland Mecanoo Architecten épülete magában foglal egy 2000 ülőhellyel rendelkező koncerttermet, egy 2250 férőhelyes operaházat, egy színház termet ahol 1250 ember kaphat helyet, illetve egy kisebb, 500 látogató befogadására alkalmas termet is. A Mecanoo azért nyerhetett, mert felismerte, hogy az új központnak önmagában képesnek kell lennie arra, hogy a város arculatát gyökeresen megváltoztassa. A zsűri mindenekelőtt azt az ötletességet értékelte, amellyel a terv egyesítette a parkot és az épületet, díjazták azonban a modern színházi technikák alkalmazását és a szubtrópusi klíma hasznosítását is.

A külső park és a hatalmas épület egybeolvasztását a Tajvanon honos banyan fák által inspirált koncepció tette lehetővé. A több száz évet is megélő fák a tajvani legenda szerint olyan széles lombkoronát képesek növeszteni, amely alatt Nagy Sándor egész serege képes lenne letáborozni. A Mecanoo 225 méterszer 160 méteres létesítménye pontosan ezt a különleges természeti adottságot használja mintaként. Az épület érdekessége, hogy az egymástól független buborékokban elhelyezkedő épületrészeket egy közös zöldtető és a közöttük elhelyezkedő tér köti össze. Ez a nagy termek közti fedett, azonban mégis nyílt köztér a kívül és a belül közötti határokat ügyesen fogalmazza újra.

Szintén találó, hogy az önmagában is igen értékes és hasznos zöldtetőt a Mecanoo terve a közpark részeként értelmezi. Ez a megoldás nem csak segíti a hűtést, - amire a szubtrópusi éghajlat miatt gyakran nagy szükség van - de a városlakók sétálhatnak, meditálhatnak, vagy épp tajcsizhatnak is a tetőn. A tető azon részén pedig, ahol az eléri a talaj szintjét, egy szabadtéri színház kapott helyet, ahol akár több ezren is élvezhetik egy időben az előadásokat. Így a környező park egyszerre díszletté és színpaddá válik.

A koncerttermek együttese és az azokat körbevevő park kölcsönösen ihletet merítenek egymásból. Az épület a környező parkhoz hasonlóan hullámzik, szinte saját dombokkal, völgyekkel rendelkezik. A hatalmas parkot pedig a létesítmény épületrészeihez hasonlóan meg-megtörik a különböző méretű, eldugott parkrészek. Kanyargós ösvényei botanikus kerthez, bambuszerdőhöz, játszóterekhez, teapavilonhoz és egy lepkeházhoz vezetnek. A közparkot magába építő és hasznosított zöldtetővel rendelkező épületnek logikus továbbgondolása az azt körbevevő park. Érdekes lesz figyelni, képes lesz-e áttörő sikerre az új központ és valóban meghatározza-e a város 21. századi profilját.

építészet, tajvan, holland építészet, mecanoo architecten, wei-wu-ying művészetek központja Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317