Logomain

Kérdések az Új Városközpont körül

By Papp Géza 2010. november 5. 13:09

szerk at hg dot hu http://fovarosi.blog.hu/

Chemolimpex120130603-19838-16kwvyd.gallery

A Chemolimpex Gulyás Zoltán tervei alapján épült székháza, a Bécsi út 6. alatt

Aruhaz220130603-19838-1pyedgd.gallery

A Kármán Aladár és Ullman Gyula tervei szerint épült Fischer-ház, Bécsi utca 10.

Zeppelin_index20130603-19838-1o2rd4u.gallery

zeppelin bécsi utca index

Chemol_hirlevel20130603-19838-1e2fpju.gallery

chemol hírlevél

Uj_varoskozpont_galeria_120130603-19838-ohg2lp.gallery

Az Új városközpont látványa a városszövetben

Galeria_620130603-19838-gmrjng.gallery

Az Új Városközpont látványterve

Uj_varoskozpont_galeria_420130603-19838-upq5xe.gallery

Látványterv a Deák Ferenc utca felől

Galerianyito20130603-19838-13fm2cp.gallery

Az új városközpont belső látványterve

Varoskozpont_tetoterasz20130603-19838-1djkwvo.gallery

Panoráma a tetőteraszról

Galeria_720130603-19838-1l9rktc.gallery

Az épület a Deák Ferenc utca felől

Varoskozpont_720130603-19838-1cys2c4.gallery

Az Új Városközpont látványa a tetőszinti "zeppelinnel"

Szakmai és befektetői álláspontok csaptak össze a Bécsi utcába tervezett Új Városközpont vitaestjén.

A belvárosi Bécsi utca nagy átalakulásokat él meg napjainkban: a Fashion Streetté avanzsált Deák Ferenc utca és az újra viruló Vörösmarty tér közötti terület egyre inkább felértékelődik az ingatlanfejlesztők szemében. Nem csoda, hogy új elképzelés született a Bécsi utca átalakítására is. A nagy vitát kiváltó terveket vitatták meg a Kortárs Építészeti Központ legutóbbi Tálalóján is.

A Chemolimpex Gulyás Zoltán tervei alapján épült tömbje

A tervezett tömb öt jelenlegi épület helyére kerülhet. A lebontásra ítélt házak közül kettő veszte váltotta ki a legnagyobb indulatokat: az egyik az első nagy áruházaink egyike, a Fischer Simon-féle divatház megkopott tömbje, a másik a 60-as évek építészetének kiemelkedő alkotása, a Gulyás Zoltán által tervezett Chemolimpex-székház, amely ma az OTP tulajdona. Bár a házak műemléki védettséget nem élveznek (a Fischer-házról lekerült a korábbi fővárosi szintű védettség), lebontásuk történelmi, építészeti értékek pusztulásával járna. A bontásokat talán könnyebben el lehetne fogadtatni, ha látszanának az új épület értékei, nívója. Egyelőre azonban első skiccnek felfogható látványterveken és a Foster iroda nevén túl másba aligha kapaszkodhatunk ez ügyben.

De nem csak a bontásokkal kapcsolatban merültek fel kérdések. Az új épület léptéke is nagy vihart kavart. Illeszkedik-e ez a lépték a belváros rendjéhez, vagy felborítja azt? Egyáltalán, létezik-e olyan lépték, amelyhez illeszkedni kell? Vagy egy nagyváros mindig változó, így léptéke is folyton változik, tehát nincs igazodási kényszer? "Olyan, hogy egy város készen van, nincs" - érvelt a változás mellett Csipak Péter, a fejlesztő cég vezetője. Az új épület szerinte modern, mai leképezése lenne a régi belvárosnak, ahol összekerül minden olyan funkció, ami a belvárosban eddig is megvolt - étterem, irodák, üzletek formájában. "…Úgy gondolom, hogy a belvárosban - és a belváros ebből a szempontból nagyon is megérett a változásra -, szükség van arra, hogy újat építsünk. Szükség van arra, hogy egy olyan kritikus tömegű épületet, egy olyan attraktív vonzerőt hozzunk létre, ami képes lesz visszahozni az életet a belvárosba" – jelentette ki a beruházó. Ugyanakkor a belvárosi élet feltámasztásához nem feltétlenül van szükség bontásra-építésre: erre többször is felemlített példaként szerepelt a vitában a Csipak Aquisitions korábbi nagy beruházása, a Fashion Street. Ott a meglévő épületállomány felhasználásával sikerült új életet lehelni egy belvárosi utcába.

A lépték kérdéséhez tartozik az az ellentmondás is, ami a Főutca Projekt és az Új Városközpont körül feszül. A Kecskeméti utca - Petőfi Sándor utca - Bécsi utca - Október 6. utca vonalának átalakításánál az egyik fő szempont épp a forgalom csökkentése volt, hogy az utca élhetőbbé váljék, nagyobb teret kaphassanak a gyalogosok, a zöldfelületek. Az új épület viszont jelentős forgalmat vonzana a területre - elég arra gondolnunk, hogy a felszín alatti szinteken összesen 320 parkolóhely épülne. A kerület még augusztusban azzal védekezett, hogy ők csak az engedélyezési eljárás lefolytatásában vehetnek részt, az építkezés sorsába nem tudnak és nem is akarnak beleszólni. Cselovszki Zoltán kerületi főépítész júliusban úgy nyilatkozott, hogy a Fischer-áruház "történeti értékkel nem rendelkezik" . Az önkormányzat és az ingatlanfejlesztő között nyilvánvalóan harmonikus kapcsolat alakult ki a projekt kapcsán, lényegében azonos álláspontot képviseltek és kommunikáltak az elmúlt hónapokban. Az új főutcát egyébként jogosan sikerprojektként kommunikáló, fejlesztéscentrikus politikát követő Rogán Antal elköteleződése nem meglepő, Cselovszki hezitálása viszont annak tudatában feltűnő, hogy az építész 2000-től az Országos Műemlékvédelmi hivatal vezetője volt, és e minőségében ő hozta létre a hazai örökségvédelem csúcsszervét, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatalt is.

Az építészkamara a tiltakozások hatására kezdett a kérdéssel intenzíven foglalkozni. Szerintük a jelenlegi szabályozásnak a tervezett épület nem felel meg, ráadásul az új épület benyújtott dokumentációja nem foglalkozik elég mélyen a felmerülő műemléki kérdésekkel sem. Noll Tamás, a MÉK elnöke a beszélgetésen arról is beszámolt, hogy a zsűriben részt vevő tagokat, azaz Balogh Balázst, Fazakas Györgyöt és dr. Finta Józsefet az elnökség komoly szakmai hibára hivatkozva felszólította: többet ne vegyenek részt a tervtanácsi munkában. (Ezt a mondatot nagy taps fogadta a rendezvényen.) Azóta a vihar a vezetőséget is elérte: Fegyverneky Sándor országos főépítészt - aki a Tervtanács elnökeként a beruházás alapelvei mellett foglalt állást – szeptember közepén lemondatták posztjáról. Bár a hivatalos indoklás elmaradt, elképzelhető, hogy ebben az Új Városközpont körüli, egyre dagadó botrány is szerepet játszott.

Az egykor Fischer Simon áruházának helyet adó Bécsi utca 10.

Aczél Gábor, a Magyar Urbanisztikai Társaság elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy Magyarországon a helyi önkormányzatok rendkívül passzívan állnak hozzá a városrendezési kérdésekhez. A vállalkozók ostromával szemben defenzíven állnak, mert nincs olyan "étlap", ami elmondaná, hogy pontosan hová és mit szeretnének építtetni. Ez a probléma ütközött ki az Új Városközpontnál is, a Zeppelin megépítésének kérdését jogi feltételek teljesítésévé degradálva. "Meg lehet feleltetni egy tervet az összes szabályozási előírásnak, és attól az még egy rossz terv lesz" – szögezte le Aczél. Álláspontjával, legalábbis a pontosabb szabályozás égető hiányával, Csipak Péter is egyetértett. Ugyanakkor kérdés, hogy a helyi önkormányzatok hogyan vehetők rá a részletesebb szabályozás kidolgozására: új, szigorúbb kötelezettségek megszabásával, vagy épp a szakmai szervezeteknek kellene jobban részt venni a részletek kidolgozásában, az ajánlások elkészítésében. Mások azt is vitatják, hogy tényleg a törvény betűjében van-e a hiba: a szabályozások sokszor már így is túlzó megkötéseket tartalmaznak. Ami hosszú évek óta bizonyosnak látszik: nem jó recept a városfejlesztési koncepciót az ingatlanfejlesztőre bízni, ezzel lényegében a lovak közé dobva a gyeplőt.

Cselovszki Zoltán hangsúlyozta, hogy mindössze egy elvi tervet, egy első skiccet láthattak, ez alapján folyt és folyik most is a vita. Senki nem gondolta úgy, hogy pontosan ez fog megépülni. Így viszont az a helyzet állhat elő, hogy a viták lefolytatását követően indul csak be a részletes tervezési folyamat, így annak során már nem, vagy csak korlátozottan lesz mód a beavatkozásra, az érdekek érvényesítésére.

Az elmúlt hónapok vitái során lényegében minden fél elmondta már az álláspontját: nyilatkozott már a KÖH, a kerület, az Építészkamara, a beruházó és több civil szervezet is. A következő hónapokban az is kiderülhet, hogy a vélemények ütköztetésén túl a felek képesek-e továbbgondolni az elhangzottakat, esetleg konkrét lépéseket tenni; azaz kialakul-e konszenzus a jövőre nézve a Tálalón is feszegetett kérdésekben.

magazin, budapest, papp géza, foster & partners, aczél gábor, cselovszki zoltán, noll tamás, belváros-lipótváros, bécsi utca, pálffy építésziroda, új városközpont, chemolimpex székház, csipak péter Icon_print

A Chemolimpex Gulyás Zoltán tervei alapján épült székháza, a Bécsi út 6. alatt

A Kármán Aladár és Ullman Gyula tervei szerint épült Fischer-ház, Bécsi utca 10.

zeppelin bécsi utca index

chemol hírlevél

Az Új városközpont látványa a városszövetben

Az Új Városközpont látványterve

Látványterv a Deák Ferenc utca felől

Az új városközpont belső látványterve

Panoráma a tetőteraszról

Az épület a Deák Ferenc utca felől

Az Új Városközpont látványa a tetőszinti "zeppelinnel"

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317