Logomain

Hatvanéves a Keleti Boszorkány

By Kovács Dániel 2010. november 2. 10:59

szerk at hg dot hu

Galeri20130603-19838-15mjrps.gallery

Zaha Hadid: megépült munkák és tervek

Vitra20130603-19838-1bn8o3v.gallery

Zaha Hadid Architects: A Vitra tűzoltóállomása, Weil am Rhein, Németország, 1994. Kép: wikipédia

Cincinnati20130603-19838-1ytntow.gallery

Zaha Hadid Architects: Contemporary Arts Center, Cincinnati, USA, 2003. Kép: billy liar, flickr.com

Zaragoza20130603-19838-1u6wpge.gallery

Zaha Hadid Architects: Híd-pavilon, Zaragoza, 2008. Kép: Grez, wikipédia

Chanel20130603-19838-1mwy997.gallery

Zaha Hadid Architects: Chanel Mobile Arts Pavilion. Kép: Zaha Hadid Architects

Guangzhou20130603-19838-14e68jo.gallery

Zaha Hadid Architects: Operaház, Guangzhou, Kína. Kép: Zaha Hadid Architects

Glasgow20130603-19838-ckcbu6.gallery

Zaha Hadid Architects: Közlekedési Múzeum, Glasgow, Nagy-Britannia. Kép: Zaha Hadid Architects

Vilnius20130603-19838-qqgvrq.gallery

Zaha Hadid Architects: Guggenheim Hermitage Museum, Vilnius. Kép: Zaha Hadid Architects

Madrid20130603-19838-1kqd0nr.gallery

Zaha Hadid Architects: Központi bíróság, Madrid, Spanyolország. Kép: Zaha Hadid Architects

Budapest_szervita20130603-19838-15us3zh.gallery

Zaha Hadid Architects: Irodaház, Budapest. Kép: Zaha Hadid Architects

Bukaresz20130603-19838-1nxarss.gallery

Zaha Hadid Architects: Dorobanti Torony, Bukarest, Románia. Kép: Zaha Hadid Architects

Becs20130603-19838-10ifw9p.gallery

Zaha Hadid Architects: Egyetemi könyvtár, Bécs, Ausztria. Kép: Zaha Hadid Architects

Anu_dhabi20130603-19838-1jgo1kf.gallery

Zaha Hadid Architects: Művészeti Központ, Abu Dhabi. Kép: Zaha Hadid Architects

London20130603-19838-1p10rab.gallery

Zaha Hadid Architects: Olimpiai úszóközpont, London. Kép: Zaha Hadid Architects

Zaha_hadid_portre220130603-19838-21y0h5.gallery

zaha hadid 60 index

Zaha_hadid_portre20130603-19838-1h24eae.gallery

Zaha Hadid és a római MAXXI múzeum belső részlete

2010. október 31-én ünnepelte 60. születésnapját korunk egyik legismertebb építésze, a Pritzker-díj első női kitüntetettje.

Október 31-én ünnepelte 60. születésnapját a kortárs építészet legismertebb nőalakja. Zaha Hadid nem csak kivételes tehetségének és eredeti, napjaink építészetét alapvetően átformáló gondolkodásmódjának köszönheti, hogy nevét az egész világ megismerte; a bagdadi születésű, sztárépítésszé váló lány romantikus története legalább ugyanennyit nyom a latban.

Pedig a történetnek ez a része korántsem rendkívüli: Hadid jómódú családba született az akkor régensi kormányzás alatt álló Irakban, 1950-ben. Apja sikeres üzletember és megrögzött szociáldemokrata, aki az iraki olajmezők felfedezése idején futott be komoly karriert. Gyermekét, akárcsak sok más középosztálybeli muszlim és zsidó család Bagdadban, katolikus apácák által vezetett iskolába íratta be. Ez nem kis fejtörést okozott az ötéves kislánynak, aki azonban ma összességében kellemes emlékeket őriz a keresztény elvek alapján zajló, szigorú, de emberséges alapfokú oktatásról. Zaha 11 évesen határozza el, hogy építész lesz - a példát apjának egy tehetséges építész ismerőse szolgáltatja.

A királyság ellen kirobbantott forradalom hatására a család elmenekül Bagdadból. Zaha Libanonban, a bejrúti Amerikai Egyetemen tanul matematikát, majd építészetet. 21 évesen érkezik meg új hazájába, Nagy-Britanniába, ahol a legjobb építészeti akadémia, az Architectural Association School of Architecture (AA) hallgatója lesz. Egy alkalommal elismerte: családjának soha nem voltak anyagi gondjai, az viszont, hogy rendszeresen Rolls-Royce-on érkeztek volna elé az iskolába, nem igaz – édesapja nem kedvelte ezt a márkát… Az AA diákjai közül tehetségével is kitűnő diáklány az iskolában ismerkedik meg Rem Koolhaas-szal, akinek műhelye, az OMA a diploma után évekre őt is befogadja. Itt találkozik későbbi férjével, Peter Rice építésszel is. 

Miután 1980-ban megnyitja saját irodáját, évek telnek el anélkül, hogy egyetlen épülete is megvalósulna. A hetvenes-nyolcvanas évek, de részben még a kilencvenes évek javarészt a pályázásról szólnak. Hadid álmodik, rajzol és tervez, de a világ még nem nő fel hozzá: a korai Szovjetunió forradalmi művészete által ihletett épületei, sarkos, geometrikus formái, ferde tornyai papíron maradnak. Harminckét éves, amikor megnyeri első nemzetközi pályázatát, a hongkongi Peak Club tervezését, negyvenhárom, amikor a következőt, a cardiffi operaházat. Egyik sem épül meg, sőt, a politikai vitákkal terhes cardiffi történet után azt is megfontolja, hogy végleg felhagy az építészettel.

Szerencsére nem így történik. Neve lassan bekerül a köztudatba, és miután a Vitra designcég főhadiszállásán, a németországi Weil am Rheinben 1994-re elkészül az általa tervezett tűzoltóállomás, néhány éven belül világszerte népszerűvé válik. Hadid, akit a kritikusok a haldokló posztmodern irányzatát sárba tipró dekonstruktivizmus királynőjének kiáltanak ki, a korábbi kis léptékű projektek után a kilencvenes évek végétől sorra kapja a nagy volumenű megbízásokat. 1998-ban ő nyeri a római kortárs művészeti múzeum tervezésére kiírt nemzetközi pályázatot – az épület azonban csak 2010-re készül el, igaz, meghozza a brit építészet legjelentősebb kitüntetését, a Stirling-díjat. Az igazi nagy ugrás Cincinnati városához kötődik, ahol 2003-ra felépül a Rosenthal Center for Contemporary Art – innentől kezdve Hadid állandó szereplője a világ építészeti folyóiratainak.

Sikerében komoly szerepet játszik a számítógépes tervezés és a mérnöki lehetőségek  fejlődése, amelyek ezekre az évekre tették lehetővé, hogy Hadid dinamikus vonalai, exresszív, merész formái a valóságban is testet ölthessenek. A cél eléréséhez a legjobb informatikai szakemberek dolgoznak a londoni építészirodában, tervezési módszerük, az algoritmikus design mára bekerült az építészeti tankönyvekbe is. Maga Hadid a bécsi Iparművészeti Egyetem oktatója, két munkatársa viszont 2009-ben már a budapesti Műegyetem hallgatóit is bevezette a hadidi világba (ld. beszámolónkat).

Amilyen sokáig kellett dolgoznia érte, az elmúlt években olyan gyorsan jöttek az elismerések. 2004-ben ő lett az építészeti világ Nobeljeként emlegetett Pritzker-díj első női kitüntetettje. 2006-ban a New York-i Guggenheim Museum rendezte meg retrospektív tárlatát. 2008-ban a Forbes a 69. helyre sorolta a világ száz legbefolyásosabb nőalakja között. 2009-ban a japán Praemium Imperiale művészeti díj zsűrija, 2010-ben az UNESCO ismerte el munkásságát.

Zaha Hadid spanyolországi munkáiról beszél

A tucatszámra emelt és épülő Hadid-házak közül nehéz kiválasztani a legjelentősebbeket. A kritikusok nem is felejtik el megjegyezni: a megbízások számának növekedésével arányosan a Zaha Hadid Architects épületei kezdik elveszteni egyéni jellegüket. Az erős mezőnyból mindenképp kiemelkedik a németországi Wolfsburg városában 2005-re elkészült Phaeno Science Center, a beton innovatív alkalmazásának iskolapéldája, vagy a BMV ugyanebben az évben átadott főhadiszállása. A Chanel megbízásából tervezett, vándorkiállításnak helyet adó Mobile Art Pavilion saját műfajában mutatott példát – ezt követően Hadidot Chicagóban és Manchesterben is pavilonépítésre kérték fel. 2008-ban a zaragozai világkiállítás híd-pavilonja is Hadid tervei alapján készült el.

A Hadidra irányuló reflektor fénykörébe 2008-ban egy röpke pillanatra Budapest is bekerült. A francia Orco megbízásából a Szervita téri iroda- és parkolóház helyére készítette új épület tervét az iroda, amelyet maga Hadid mutatott be a Vörösmarty téri Tőzsdepalotában. A gazdasági válsággal azonban az Orco tervei kútba hullottak, a látványos üvegbuborék most már biztosan csak álom marad. 

A londoni olimpia úszóstadionjának építése

A közeljövő nagy dobásai közül egyértelműen a 2012-es londoni olimpia úszócsarnokát övezi a legnagyobb sajtóvisszhang, mivel megvalósításának költségei jelentősen kilépték a szabott kereteket. Az épület terveit módosítani kellett, ám várhatóan így is ez lesz a játékok egyik emblematikus alkotása. Valódi mestermű lehet az az előadó-művészeti központ is, amely az abu-dhabi Saadiyat-sziget éke lesz - ha valaha elkészül, az építkezések ugyanis igen lassan haladnak. 

Mint valódi prófétának, természetesen Hadidnak is állandó támadásokkal kell szembenéznie. Gyanúsítgatásokra adott okot például, amikor a Vitra kivonta a használatból első megvalósult épületét, és kiállítóteremmé alakíttatta – pedig erre csak a tűzvédelmi körzetek újraalakítása adott okot. Hevesen kritizálták akkor is, amikor elvállalt egy megbízást Bakuban, az országot kvázi diktátorként vezető elnök felkérésére. Hadidot azonban egyáltalán nem érdekli a politika: élvezi a hírnevet és azt, hogy végre építhet. A fenntartható fejlődés irányába forduló világgazdaság bizonyosan tartogat kihívásokat a 60 éves építésznő számára; kíváncsian várjuk, milyen praktikákat tartogat még.

építészet, zaha hadid, jubileum, kortárs építészet Icon_print

Zaha Hadid: megépült munkák és tervek

Zaha Hadid Architects: A Vitra tűzoltóállomása, Weil am Rhein, Németország, 1994. Kép: wikipédia

Zaha Hadid Architects: Contemporary Arts Center, Cincinnati, USA, 2003. Kép: billy liar, flickr.com

Zaha Hadid Architects: Híd-pavilon, Zaragoza, 2008. Kép: Grez, wikipédia

Zaha Hadid Architects: Chanel Mobile Arts Pavilion. Kép: Zaha Hadid Architects

Zaha Hadid Architects: Operaház, Guangzhou, Kína. Kép: Zaha Hadid Architects

Zaha Hadid Architects: Közlekedési Múzeum, Glasgow, Nagy-Britannia. Kép: Zaha Hadid Architects

Zaha Hadid Architects: Guggenheim Hermitage Museum, Vilnius. Kép: Zaha Hadid Architects

Zaha Hadid Architects: Központi bíróság, Madrid, Spanyolország. Kép: Zaha Hadid Architects

Zaha Hadid Architects: Irodaház, Budapest. Kép: Zaha Hadid Architects

Zaha Hadid Architects: Dorobanti Torony, Bukarest, Románia. Kép: Zaha Hadid Architects

Zaha Hadid Architects: Egyetemi könyvtár, Bécs, Ausztria. Kép: Zaha Hadid Architects

Zaha Hadid Architects: Művészeti Központ, Abu Dhabi. Kép: Zaha Hadid Architects

Zaha Hadid Architects: Olimpiai úszóközpont, London. Kép: Zaha Hadid Architects

zaha hadid 60 index

Zaha Hadid és a római MAXXI múzeum belső részlete

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317