Logomain

Rémségek különös házai

By Ongrádi Melinda 2010. október 30. 10:21

szerk at hg dot hu

Waverly_hills20130603-19838-2ccbs6.gallery

Waverly Hills Sanatorium

Raynham_hall20130603-19838-1sjngk7.gallery

Raynham Hall

White_house20130603-19838-6g9121.gallery

White House Fehér Ház

Berkeley_square_5020130603-19838-19jvy2x.gallery

Berkeley Square 50 London

Borley_rectory20130603-19838-1x8flcd.gallery

Borley Rectory Borley parókia

Sandford_orcas_manor20130603-19838-1fu1ohk.gallery

Sandford Orcas Manor

Elatkozott_haz20130603-19838-a28de7.gallery

elátkozott ház

Elatkozott_hazak_indexre20130603-19838-xlcyfn.gallery

elátkozott házak indexre

Szellemhaz_hirlevel20130603-19838-104s6nc.gallery

szellemház hírlevél

Nemesi kúria bolyongó szellemhölggyel, kopogószellemek a parókián és hazajáró elnökök: kísértetjárta házak a nagyvilágból.

Azt hihetnénk, hogy a kísértethistóriák mára a történelem részeivé váltak, a felmérések szerint azonban a természetfeletti jelenségekkel kapcsolatos hiedelmek közül még mindig a házakhoz kapcsolódó babonák állnak az első helyen: a briteknek például 40%-a gondolja úgy, hogy az épületekben tapasztalható paranormális jelenségeknek van valóságalapja. Az ilyen hírek általában olyan házakról kapnak szárnyra, ahol valamilyen tragikus, erőszakos esemény történt – sokszor állítólag a gyilkosságoknak áldozatul esettek lelke bolyong az épületben.

A megmagyarázhatatlan események lehetnek különös hang- és fényjelenségek, a házban tartózkodókat elöntő szorongás, nyomasztó, kellemetlen érzés, hidegérzet, sőt, akár a lakók betegsége vagy megmagyarázhatatlan, hirtelen halála. Ugyanakkor előfordult, hogy ezekre a kezdetben természetfelettinek tartott eseményekre később sikerült logikus magyarázatot találni. Egy 1921-ben feljegyzett eset szerint például egy új házba költöző házaspár hamarosan fejfájásra és levertségre kezdett panaszkodni, éjszaka pedig lépéseket és harangszót véltek hallani, és titokzatos szellemalakokat figyeltek meg. Végül azonban kiderült, hogy a baj oka egy rosszul működő kályha okozta szén-monoxid-mérgezés volt.

A legendák ugyanakkor tovább élnek, és egyes épületekről még fényképfelvételekkel is igyekeznek bizonyítani, hogy abban kísértetek élnek. A természetfeletti jelenségeket ma is számos vállalkozó kedvű amatőr és társaság kutatja, de azok jelentősége néha túlmutat a műkedvelő kutatásokon. 1991-ben például az Egyesült Államokban bírósági ítélet született arról, hogy egy szellemjárta ház tulajdonosa köteles az érdeklődők tudomására hozni az ingatlan ezen adottságát, mivel az értékcsökkentő tényezőnek minősül. Természetesen számos horrorfilm született, amelyekben elátkozott épületek a főszereplők: ilyen például A rettegés háza, amely egy létező, Amityville-ben épült ház történetét dolgozza fel. A következőkben a leghírhedtebb épületekből szemezgettünk.

A Barna Hölgy otthona, Raynham Hall

Az angliai Norfolkban található nemesi kastély, 300 éve a Townshend család rezidenciája egy hölgy hazajáró lelkéről híres; a szellemalakkal való első találkozást 1835-ben jegyezték fel, amikor karácsony éjszakáján futott össze vele a kastély egyik vendége, Colonel Loftus. Amint Loftus szemügyre akarta venni az alakot, az egyszerűen szertefoszlott előtte, a szemtanúnak azonban még volt annyi ideje, hogy megfigyelje az elegánsan öltözött szellemhölgy sugárzó arcát és sötéten tátongó szemgödreit… A hölgy állítólag Dorothy Walpole, Lord Townshend második felesége (Horace Walpole legcsinosabb nővére), akit hűtlenségéért falaztatott be a férje, és nyughatatlan lelke azóta is a házban bolyong. Róla készült 1936-ban minden idők legautentikusabbnak vélt, szellemalakot ábrázoló fényképfelvétele.

Egy átoksújtotta kórház: Waverly Hills Sanatorium

A Kentucky állambeli (Egyesült Államok) szanatórium az előrehaladott tuberkulózisban szenvedő pácienseknek épült 1910-ben – ekkoriban ugyanis e vidéken fellángolt a járvány, és nagyon sokan betegedtek meg az akkor még gyógyíthatatlan kórban. Az akkori gyógyítási módszerek kezdetlegesek, durvák és sokszor halálosak voltak. Az orvosok sokszor kísérleti módszerekkel: veszélyes műtétekkel, kellően ki nem próbált gyógyszerekkel igyekeztek gyógyítani a betegséget. A kétemeletes épülethez több rémtörténet és városi legenda fűződik: ezek szerint az épületben megnyitásától 1962-es bezárásáig 63 000 ezren távoztak el az élők sorából (ugyanakkor a feljegyzések szerint ez a szám „csak” 8200 körül volt), a holttesteket pedig egy kifejezetten erre való csúszdán dobták a mélybe (valószínűleg ez sem létezett). A rémtörténetekben felbukkan még egy öngyilkos nővér is, aki az egyik szobában akasztotta fel magát. Mindezeknek köszönhetően a ház elnyerte az Egyesült Államok legbaljóslatúbb körházának címét, és számos horror- és dokumentumfilmet ihletett. A legújabb tervek szerint a kétemeletes épületet négycsillagos szállodává alakítanák – kérdés, hogy ilyen előzmények után vajon mekkora lenne a szobákra a kereslet?

Hazajáró elnökök otthona: Fehér Ház, Washington

Egyes vélekedések szerint az épület nemcsak a jelenlegi amerikai elnöknek ad otthont – néhány, már elhunyt elődje is rendszeresen tiszteletét teszi az épületben. Harrison elnök például érthetetlen okokból állítólag a padláson, míg Andrew Jackson a néhai hálószobájában szokott felbukkanni, míg Abigail Adams egykori First Lady lenyomata a folyosókon lebegve szokott feltűnni. A leggyakrabban megfigyelt elnöki kísértet azonban Abraham Lincoln. Maga Eleanor Roosevelt állította, hogy érezte a jelenlétét, amikor egykori dolgozószobájában tartózkodott, de a Roosevelték vendégeként a házban tartózkodó holland Vilhelmina királynőnek is volt szerencséje hozzá: éjszaka hálószobája ajtaján kopogtatott valaki, és amikor ajtót nyitott, Lincoln szellemével találta magát szembe. A nagy elődök tehát úgy tűnik, rajta tartják szemüket utódaikon.

London legbaljóslatúbb háza – Berkeley Square 50

Az emeletes városi ház valaha olyan rossz hírnévnek örvendett, hogy sokáig képtelenség volt bele bérlőt találni. Charles Harper 1907-es, szellemjárta házakat bemutató könyvében megjegyzi, hogy „a házban kísértő szörnyű Valami a jelek szerint egy bizonyos szobában tanyázik, és annyira rettenetes, hogy legalább két személynek, aki elég bolond volt ahhoz, hogy a szobában töltse az éjszakát, kínok közötti halálát okozta”. Egy nemesúr állítólag fogadásból a házban éjszakázott, bebizonyítandó, hogy a történet csak kitaláció – másnap reggel a félelemtől félholtan és kifordult szemekkel találtak rá, majd nem sokkal az eset után meg is halt. A problémák állítólag akkor kezdődtek, amikor az egyik háztulajdonos megháborodott, közveszélyes öccsét tartották egy szobában bezárva – a szerencsétlen férfi sikolyai és nyögései az egész épületet átjárták. Mások szerint egy csalódott szerelmes kísért a házban, akit esküvője előtt hagyott el a menyasszonya. Napjainkban antikvárium üzemel az épületben, mostanában nem jegyeztek fel atrocitásokat: a jelek szerint a szellemek megnyugtatónak találják a könyvek komoly világát.

Egy tudományosan feltérképezett kísértettanya: Borley parókia

A viktoriánus épület az angliai Essexben épült 1863-ban, építtetője Henry Dawson Ellis Bull tiszteletes; a ház 1939-ben leégett, nyitott kérdések sorát hagyva az utókorra. Miután számos megmagyarázhatatlan jelenséget észleltek az épületben, a Daily Mirror 1929-ben behatóbban is foglalkozott a témával, 1937-ben pedig Harry Price, a paranormális jelenségek kutatója az épületet „Anglia leginkább átoksújtotta épületének” nevezte. A kifejezés megragadta a sajtó figyelmét, így a kutató által a témáról írt két könyv is jól fogyott. Az épületben az építtető családja és a további bérlők is számos megmagyarázhatatlan jelenséget észleltek, a fej nélküli kocsis hajtotta szellemhintótól a kopogószellemekig – bár az utolsó bérlő felesége később bevallotta, hogy szerelmi légyottjainak leplezésére találta ki a természetfeletti jelenségekről szóló történeteket. Az 1937-es vizsgálatokhoz Price 48 segítőt (főleg diákokat) toborzott, a nagyszabású kutatások során állítólag több garázdálkodó kísértetet is sikerült beazonosítani, például egy fiatal, francia származású apáca, Marie Lairre és egy komornyik szellemét – a mendemondák szerint mindkettőt a ház helyén álló korábbi épületben gyilkolták meg. Miután az épület leégett, a pincéből két fiatal nő csontváza került elő – a maradványokat átszállították a közeli temetőbe, ahol keresztény szertartás szerint eltemették azokat. Így remélhetőleg megtalálták túlvilági nyugalmukat, a szellemjárta parókia témája azonban tovább él: számos könyv és film alapjául szolgált.

A legtöbb szellem által látogatott ház: Sandford Orcas Manor

Szintén Angliában, Dorsetben található az a 16. században emelt ház, amely építésétől fogva összesen két család tulajdonában volt, és nem kevesebb, mint 14 szellemnek ad otthont. Ilyen többek között egy 18. században élt farmer, aki itt akasztotta fel magát, egy hatalmas termetű szolga, aki a női szolgálókat hajlamos zaklatni, valamint egy, az alvó vendégeket inzultáló pap. Otthonának nevezi az épületet továbbá néhány női szellem, például egy piros ruhás hölgy és egy fekete ruhás kislány, de mindnyájuk közül a leghíresebb egy fiatal férfi bolyongó lelke: utóbbi kadétként megölte egy barátját, ezután küldték haza és zárták el egész hátralévő életében az épület egyik szobájában – a megtébolyodott férfi kiáltozása és sikolyai állítólag ma is hallhatók, különösen teliholdkor. Az épület története bővelkedik baljóslatú eseményekben. A gyilkos fiatalember mellett állítólag egy szolga kísértete is itt bolyong, aki meggyilkolta urát. A házba látogatók állítólag tapasztalhatnak üres folyosókon kongó lépteket, üres szobákból kiszűrődő halk zeneszót, kopogtatást, vonszolás zaját és számos egyéb furcsa jelenséget.

építészet, magazin, fehér ház, kísértetjárta házak, kísértetek, szellemek, természetfeletti, paranormális, kopogószellem, raynham hall, waverly hill sanatorium, berkeley square 50, borley parókia, sandford orcas manor Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317