Logomain

Elkészült Új-Zéland tök-terminálja

By Kovács Dániel 2010. október 27. 17:01

szerk at hg dot hu

A frissen megnyitott új terminálépületét a tervező sziklaszerűnek szánta, ám a legtöbb kritikus szerint inkább hasonlít két tökre.

Nem küzd a népszerűség okozta problémákkal Wellington reptere: az új-zélandi főváros légikikötője csak a harmadik legforgalmasabb az országban a maga évi ötmilliós, jórészt belföldi utasforgalmával. Egy ügyes húzással most mégis felkerült a nemzetközi lapok címoldalára: frissen megnyitott új terminálépületét a tervező sziklaszerűnek szánta, ám a legtöbb kritikus szerint inkább hasonlít két tökre.

Wellington120130603-19838-1122t9c.gallery

A Wellington Airport ennek ellenére elégedett az épülettel, amely a 60 millió dolláros beruházás-sorozat záróelemeként készült el, és október 27-én adta át John Key új-zélandi miniszterelnök. A reptér igazgatója, Steve Fitzgerald az ünnepség alkalmával kijelentette: a jelenlegi 500 nemzetközi utas helyett az új terminál óránként ezer utast képes fogadni, aminek különösen a jövő évi rögbi világkupa szempontjából van nagy jelentősége.

Bár a tervek bemutatása idején az építészek nem fogadták túl jól az ötletet, az elkészült épület sikeres – ezt már a tervező wellingtoni Studio of Pacific Architecture képviselője, Nick Barratt-Boyes jelentette ki. A változatosan tagolt épület az építészek szándéka szerint a wellingtoni déli tengerpart vad, sziklás táját idézi. A rézzel borított épület a sós levegőnek köszönhetően hamarosan patinás zöld színt nyer majd. A sajátos formavilág a három meglévő tömböt összekötő terminál 1600 négyzetméteres belsejében is markánsan megjelenik.

Az építkezés során a legnagyobb bonyodalmat a reptér kis mérete és intenzív kihasználtsága okozta – azok a tényezők, amelyek miatt az új épületet is szükségessé vált. A várakozások szerint annak ellenére, hogy a rövid kifutópálya miatt nagyméretű nemzetközi gépek nem tudnak landolni, a wellingtoni légikikötő kihasználtsága 2030-ra a jelenlegi duplájára nő.

építészet, közlekedés, új-zéland, terminál, reptér, kortárs építészet, wellington, studio of pacific architecture Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317