Logomain

Elbonthatják a WTC egyik emlékhelyét

By Kovács Dániel 2010. október 27. 13:44

szerk at hg dot hu

Új épülettel helyettesítené a New York-i World Financial Center tulajdonosa a komplexumhoz tartozó télikertet. A kezdeményezés azonban heves ellenállásba ütközik a városban: a Ground Zero közvetlen szomszédságában található építményt ugyanis az elsők közt állították helyre a 2001-es terrortámadás után, az egykor a WTC 2-es számú tornyához vezető belső lépcsője pedig mára szinte zarándokhellyé vált.

Új épülettel helyettesítené a New York-i World Financial Center tulajdonosa a komplexumhoz tartozó télikertet. A kezdeményezés azonban heves ellenállásba ütközik a városban: a Ground Zero közvetlen szomszédságában található építményt ugyanis az elsők közt állították helyre a 2001-es terrortámadás után, az egykor a World Trade Center 2-es számú tornyához vezető belső lépcsője pedig mára szinte zarándokhellyé vált.

Winter_garden20130603-19838-1oon6um.gallery

A hivatalosan World Financial Center Winter Garden Atrium nevű épület jelenleg. Kép: wikipédia

A télikert a 2001-es terrortámadás után, a WTC törmelékével borítva. Kép: wikipédia

Az 1988 óta működő, látványos üveg- és fémszerkezettel bővített télikertet, amelyet a World Financial Center többi részével együtt a neves, argentin származású építész, César Pelli tervezett, az ikertornyok összeomlását követően alig egy évvel, George W. Bush elnök jelenlétében sikerült újranyitni – pedig a katasztrófában komoly sérüléseket szenvedett. Az épületet egykor 122 méter hosszú gyalogoshíd kötötte össze a World Trade Centerrel. Ezt nem állították helyre, az ide vezető, impozáns belső lépcső azonban ma is megvan, ráadásul a volt átjáró beüvegezett helyéről innen nyílik a legjobb kilátás a Ground Zerón folyó építkezésre.

Az új télikert látványterve, a háttérben a Ground Zeróval.

A tulajdonos Brookfield azonban teljesen új épületet tervez a helyszínre az eredeti építész fiával és cégtársával, Rafael Pellivel. Mivel a szomszédos tömb pusztulásával az épület jelenleg is fennálló belső szerkezete értelmét vesztette, revitalizálására elengedhetetlenül szükség van – mondja a fejlesztő. Az új épületben megszűnne a jelenlegi szintkülönbség, könnyebb átjárást kínálva a WTC új épületeihez a World Financial Center felől. A mára szimbólummá lett üvegház és különösen a belső lépcső elbontását azonban sokan ellenzik. A fejlesztő egyelőre kitart elképzelése mellett, de könnyen lehetséges, hogy a közeljövőben kompromisszumokra kényszerül; igaz, a Ground Zero kapcsán az elmúlt hónapokban kialakult másik vita a közelben tervezett iszlám közösségi központról egyelőre sokkal többeket érdekel.

építészet, new york, wtc, usa, ground zero, cesar pelli, césar pelli, amerikai építészet Icon_print

A César Pelli tervezte télikert a World Financial Center része

A World Financial Center télikertje a 2001-es terrortámadás után, a WTC törmelékével borítva

Rafael Pelli terve a World Financial Center új télikertjéhez

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317