Logomain

Rozsdás fémtorony az év felhőkarcolója

By Kovács Dániel 2010. október 26. 10:58

szerk at hg dot hu

A korábban bejelentett négy regionális győztes közül a britanniai Leeds büszkesége, a Broadcasting Place nevű tornyot választotta 2010 legjobb magasépületének a Council on Tall Buildings and Urban Habitat (CTBUH) nevű szakmai szervezet. A nagy esélyesnek tartott Burj Khalifának pedig kitaláltak egy vigaszdíjat: megkapta az első alkalommal kiosztott „Global Icon” elismerést.

A korábban bejelentett négy regionális győztes közül a britanniai Leeds büszkesége, a Broadcasting Place nevű tornyot választotta 2010 legjobb magasépületének a Council on Tall Buildings and Urban Habitat (CTBUH) nevű szakmai szervezet. A nagy esélyesnek tartott Burj Khalifának pedig kitaláltak egy vigaszdíjat: megkapta az első alkalommal kiosztott „Global Icon” elismerést.

1_broadcastingplace_leeds_feildencleggbradleystudioscloud920130603-19838-wmg340.gallery

A felhőkarcolók bölcsőjében, Chicagóban működő CBTUH a toronyépítés legfontosabb minősítő szervezete. Idén júniusban hirdették ki az elmúlt másfél évben átadott felhőkarcolók közül a világ négy régiójának éllovasait. A Közel-Kelet és Afrika régió győztese természetesen az idén januárban megnyílt világrekorder, az egészen a megnyitó ünnepségig Burj Dubai néven ismert Burj Khalifa lett; Amerikából a Bank of America új New York-i székháza, Ázsiából egy 163 méter magas szingapúri lakókomplexum, míg Európából a leeds-i egyetem megbízásából épült Broadcasting Place bizonyult a legjobbnak. Az október 25-i chicagói díjátadón meglepetésre ez utóbbi kapta a „Best Tall Building Overall” címet. A zsűri szerint a cor-tennel borított, diákszállót és egyetemi helyiségeket tartalmazó épület több szempontból is felülmúlta vetélytársait: városképi szerepe, a környezethez való viszonya, és építészeti kialakításának gazdasága egyaránt meggyőzőnek bizonyult. A díjat a fejlesztő-tulajdonos Downing képviselője és a tervező építésziroda, a Feilden Clegg Bradley Studios megbízottja vették át.

A díjkiosztón azonban nem az általános nyertesre, hanem a Global Icon-díjjal elismert Burj Khalifára összpontosult a figyelem. A zsűrielnök Gordon Gill az ünnepélyen kifejtette: úgy vélték, az év felhőkarcolójának választani a Burj Dubait nem igazán fejezi ki annak az építészet terén betöltött jelentőségét. „Az Évszázad Épülete talán helytállóbb lenne” – jegyezte meg Gill. Ezért a CBTUH alapított inkább egy új díjat, amelyet alkalmanként, várhatóan csak 10-15 évente adományoznak majd. A Global Icon elismerést a beruházó Emaar Properties képviseletében Ali Odeh, a tervező Skidmore Owings & Merrill részéről pedig George Efstathiou vették át.

Az ünnepség nagyobbrészt a Burj Khalifa érdemeinek felsorolásával telt. Antony Wood építész, a zsűri tagja kijelentette: kivételes alkalom az, hogy tanúi lehettünk a Burj Khalifa megszületésének, hiszen az 1880-as évek óta csak 16 épület követelhette magáénak a világ legmagasabbjának címét. Ráadásul egyik sem múlta túl az előzőt több mint 63 méterrel – kivéve a Khalifát, amely nem kevesebb mint 320 métert ver rá az előző rekorderre. „Majdnem olyan magas, mintha ráraknánk az Empire State Buildinget a Petronas-tornyokra” – lelkendezett Wood.

építészet, som, felhőkarcoló, dubai, díj, 2010, feilden clegg bradley studios, leeds, burj khalifa, cbtuh, broadcasting place Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317