Logomain

A zöldtetők reneszánsza

By Kovács Dániel 2010. október 25. 10:16

szerk at hg dot hu

Plan_01_vendee_historial_-_kep__plan0120130603-19838-1rgwmvt.gallery

Plan 01: Vendée Historial

Lmn_vancouver20130603-19838-1b5pv0s.gallery

LMN Architects: Vancouver Convention Center West

Belzberg_architects_los_angeles_museum_of_the_holocaust_-_kep__belzberg_architects20130603-19838-1m5cn76.gallery

Belzberg Architects: Los Angeles Museum of the Holocaust

Topotek_munchen20130603-19838-eizl1o.gallery

Topotek 1: Theresienhöhe vasúti lefedés

Vfo_-_jean-marie_massaud_es_daniel_pouzet_omnilife_futballstadion_-_kep__wikipedia20130603-19838-qju0pt.gallery

VFO - Jean-Marie Massaud és Daniel Pouzet: Omnilife futballstadion

Big_koppenhaga20130603-19838-16u4snj.gallery

BIG: 8Tallet, Koppenhága

Cpg_nanyang20130603-19838-6hethu.gallery

CPG Corporation: Nanyang Technological University School of Art, Design and Media

Acxt_btek20130603-19838-10z6n0y.gallery

ACXT: BTEK Technológiai Központ, Vizcaya

Filecaliforniaacademyofsciences20130603-19838-sn6fvv.gallery

Renzo Piano Building Workshop: California Academy of Sciences, San Francisco, 2009

Zoldtet_ind20130603-19838-1aau6ay.gallery

zöldtető reneszánsz index

A zöld tető az elmúlt években a kortárs építészet hasznos és látványos eszközévé vált: íme nyolc remek példa.

Ha valakinek a zöldtetőről még mindig egy kövirózsával beültetett tetőplatni vagy néhány, a teraszra kirakott leander jut az eszébe, ideje újraértékelnie a fogalmat. Az elmúlt években a legújabb, innovatív technológiáknak köszönhetően a zöldtetők az épületek külsejét alapvetően befolyásoló, látványos és izgalmas eszközzé váltak, amelyet előszeretettel alkalmaznak az építészek világszerte.

Renzo Piano Building Workshop: California Academy of Sciences, San Francisco. Kép: Wikipédia

Az alábbi izgalmas példákon, amelyek mindegyike az elmúlt öt évben készült el, jól megfigyelhető, hogy a racionális kereteken belül a zöldtető alkalmazása mennyire sokoldalú lehet: nemcsak a növények fajtája változtatható, de a telepítés síkja és formája is – a zöldtető így még a napjainkban divatos, hajtogatott síkokra emlékeztető folding-építészettel is megtalálhatja a közös nevezőt. A fenntarthatóság hasznos és esztétikus eszközei közé tartozó zöldtető a közeljövőben várhatóan még népszerűbbé és elterjedtebbé válik.

Erre rögtön bizonyítékul is szolgál Koppenhága példája, ahol idén szeptemberben kötelezővé tették a zöldtetők építését minden, 30 foknál kisebb lejtésű új tető esetében. A dán főváros ezt annak a tervnek a keretében vezette be, amelynek köszönhetően 2025-re várhatóan zéró karbon-kibocsátásúvá válik. A városban jelenleg húszezer négyzetméternyi zöldtető van – a szabályozásnak köszönhetően ez a jövőben évente ötezer négyzetméterrel bővül majd. Köztük várhatóan olyan innovatív és látványos megoldásokkal, mint az alábbiak.

CPG Corporation: Nanyang Technological University School of Art, Design and Media. Kép: CPG Corporation 
Szingapúr, 2006

A kétszáz hektár területű kampusz e részére a rendezési terv mint „az egyetem zöld tüdejére” hivatkozott. Az építészek ehhez igazodva próbálták a tájba illeszteni az épületet, nemcsak a két, egymásba illeszkedő szárny organikus megformálásával, de a tetejüket borító gyepfelülettel is, amely szabadon használható. A nagyrészt üvegből készült oldalfalaknak köszönhetően a diákok szinte a természetben érezhetik magukat.

Plan 01: Vendée Historial. Kép: Plan 01 
Lucs-sur-Boulogne, Franciaország, 2006

A Pays de Loire természeti szépségekben és történeti értékekben bővelkedő vidékén felépült múzeum építtetője olyan házat kért, amely szinte rejtőzik, nem kelt feltűnést. Az építészek a növényzettel középkori romok és a lopakodó repülőgépek ihletésében dolgoztak: így alakult ki az 5400 négyzetméteres épület sajátos tömege, amelyet háromszög alakú, fűvel beültetett tetőlemezek takarnak. A valódi tömeg csak egyetlen nézőpontból, a folyó felől tárul fel; minden más nézetben a hatalmas zöldfelület uralja a látványt. A múzeum megközelítését és a belső megvilágítását madártávlatból alig észrevehető, kanyonszerű folyosók szolgálják. Az 500 tonna fém felhasználásával épített tetőszerkezetre terített, 15 centiméteres földrétegben különféle, 30-60 centire megnövő növényekből álló takarót ültettek.

ACXT: BTEK Technológiai Központ. Kép: ACXT 
Vizcaya, Spanyolország, 2009

Belül a legújabb technológiai újdonságok, kívül a legmodernebb környezetbarát építési eljárások, a zöldtetőtől a földhőre épülő fűtésen és hűtésen át a napelemekig. Ez a Parque Technológico de Bizcaia tavaly átadott, 2600 négyzetméteres új épülete, amely távolról a geometrikus tetőablakoknak köszönhetően tűnik ki a tájból – ez viszont akár madártávlatból is észrevehető. Mivel az innovációs park a bilbaói reptérről is jól látható, a legmagasabb pontján elhelyezkedő épület a tervezők reményei szerint felkelti majd az ide érkezők érdeklődését is.

LMN Architects: Vancouver Convention Center West. Kép: LMN Architects 
Vancouver, Kanada, 2009

Bár az eredeti tervekhez képest kisebb és visszafogottabb formában épült meg, a 2010-es téli olimpia médiaközpontjaként szolgáló Vancouver Convention Center így is Kanada legnagyobb zöldtetőjével büszkélkedhet. A hatalmas felület nem egyetlen lejtő, hanem egymáshoz illeszkedő, háromszög alakú gyepdarabokból áll, és az utcaszinttől egészen a legfelső peremig bejárható. Az alapozásnál külön figyelmet fordítottak a tengerparti helyszín élővilágának megóvására. Ez az első LEED Platinum minősítésű konferencia-központ a világon, amely többek közt a tengervíz-felhasználásnak és a helyi építőanyagok használatának köszönhető.

Belzberg Architects: Los Angeles Museum of the Holocaust. Kép. Belzberg Architects 
Los Angeles, USA, 2010

Október 14-én nyitotta meg kapuit a nyugati parti nagyváros legújabb múzeuma, amely egyben az 50 éve működő Holocaust Museum első saját otthona. Az épületet a közeli Pan Pacific Park felé lágyan ereszkedő zöldtető borítja, amelyen szerpentinszerű gyalogos ösvények vezetnek felfelé. A főbejárat a tömeget kettévágó, hasadékszerű lejtő végén nyílik; ide LED-del megvilágított üvegfalak között jut le a látogató. A szabadon formált, csontokra és barlangokra emlékeztető formavilág az épület belsejében is megjelenik.

Topotek 1: Theresienhöhe vasúti lefedés. Kép: Topotek 1 
München, Németország, 2010

Az elköltöztetett vásárközpont helyén Münchenben teljesen új városnegyed felépítésére nyílt lehetőség. A területen átvezető négy sínpár lefedésének megtervezésére a berlini Topotek 1 építészirodát kérték fel, amely Rosemarie Trockel képzőművésszel dolgozott együtt. A 16 800 négyzetméteres területen három markáns anyag jelenik meg: a sport- és játszóterek gumifelülete, a gyep, valamint a közlekedőterek sóder- és kavicsszórása. Különleges mérnöki teljesítményt igényelt (egyben az építkezés elhúzódásához vezetett) a tető hullámainak kialakítása, hogy azok visszaverjék az alul elhaladó vonatok keltette elektromágneses szennyeződést.

VFO - Jean-Marie Massaud és Daniel Pouzet: Omnilife futballstadion. Kép: wikipédia 
Mexikóváros, Mexikó, 2010

A mexikói főváros legújabb stadionja a három helyi futballcsapat egyike, a Las Chivas otthona, és 42 250 szurkoló befogadására képes. Az építészeti koncepciót a két francia építész, Massaud és Pouzet dolgozták ki, a végleges terveket pedig a korábban HOK Mexico néven ismert VFO készítette. A vulkánszerű építmény meredek oldalfalait fűszőnyeg borítja, felette pedig felhőszerű forma lebeg – ez a fémstruktúra védi meg a szurkolókat az időjárás viszontagságaitól. Az esővízgyűjtő rendszer évi 30 ezer köbméter vizet szolgáltat a fűszönyeg öntözésére, valamint a mosdók működtetéséhez.

BIG: 8Tallet. Kép: BIG (a fotó építés közben készült) 
Koppenhága, Dánia, 2010

Októberre készült el teljesen a fiatal dán építésziroda legújabb épülete Koppenhága Ørestad nevű városrészében. A hatvanezer négyzetméteres, 475 lakást tartalmazó épület alaprajza nyolcast formál (innen a „8 Ház” jelentésű név), amelynek 11 emeletes magassága a kanális közelébe eső sarkon az első emeletig csökken, betekintést engedve az egyik belső udvarba. A tetőt teljes egészében, beleértve a lejtőt is, növényszőnyeg borítja – ez nemcsak az összképet javítja, de segít a túlzott felmelegedés elkerülésében is. A házat szeptemberben Skandinávia legjobb zöldtetős épületének választották. 

építészet, big, fenntartható építészet, Jean Marie Massaud, zöldtető, kortárs építészet, belzberg architects, acxt, cpg corporation, daniel pouzet, plan 01, lmn architects Icon_print

Plan 01: Vendée Historial

LMN Architects: Vancouver Convention Center West

Belzberg Architects: Los Angeles Museum of the Holocaust

Topotek 1: Theresienhöhe vasúti lefedés

VFO - Jean-Marie Massaud és Daniel Pouzet: Omnilife futballstadion

BIG: 8Tallet, Koppenhága

CPG Corporation: Nanyang Technological University School of Art, Design and Media

ACXT: BTEK Technológiai Központ, Vizcaya

Renzo Piano Building Workshop: California Academy of Sciences, San Francisco, 2009

zöldtető reneszánsz index

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317