Logomain

Csődvédelmet kért a Kristálykatedrális

By Kovács Dániel 2010. október 23. 13:52

szerk at hg dot hu

Bezárás fenyegeti az USA egyik legismertebb templomát, amely a hétről-hétre húszmillió néző által követett tévéműsor helyszíne.

A bezárás fenyegeti az Egyesült Államok egyik legismertebb templomát, amely a hétről-hétre húszmillió néző által követett teleevangelizációs műsor, a The Hour of Power forgatási helyszíne is. A neves építész, Philip Johnson tervezte templomot fenntartó protestáns gyülekezet saját bevallása szerint 43 millió dolláros adóssággal küzd, amely ellen október 18-án csődvédelmet kértek.

Crystalcathedral120130603-19838-1pq2x56.gallery

A templom gyülekezetét 1955-ben alapított a kaliforniai Garden Grove városában Robert H. Schuller lelkész. Első komoly templomuk szintén neves mester, az osztrák származású Richard Neutra tervei alapján épült fel 1961-re, ám a gyorsan növekvő gyülekezet hamarosan kinőtte az épületet. Az új otthont Schuller elképzelései alapján, fémből és üvegből tervezte meg Philip Johnson. A 2 736 ülőhelyes épület a látványos struktúra után kapta a Crystal Cathedral nevet, bár egyházjogilag nem katedrális. A szerkezet érdekessége, hogy a falakat és a mennyezetet alkotó, több mint tízezer üvegtáblát szilikonalapú ragasztóba ágyazták, így az épület elvileg 8-as erősségű földrengésnek is ellenáll.

A 18 millió dolláros költséggel 1980-ra elkészült az épületet hamarosan Amerika-szerte megismerték: a Robert H. Schuller vezetésével minden héten innen sugárzott The Hour of Power állítólag a világ legnézettebb keresztény tévéműsora lett. A program vendégeként feltűnt többek között Mihail Gorbacsov egykori szovjet elnök, Al Gore amerikai alelnök, Kirk Douglas és Denzel Washington, valamint számos közismert zenész. Az idős lelkész 2006-ban átadta a gyülekezet vezetései jogait fiának, Robert Anthony-nak, 2008 végére azonban megromlott köztük a viszony; ma az alapító lánya, Sheila Schuller Coleman a vezető.

A gyülekezet az elmúlt években folyamatosan likviditási problémákkal küzdött – írja a New York Times. Ez vezetett odáig, hogy október 18-én csődvédelmet kellett kérniük. Saját bevallása szerint a gyülekezetnek 36 millió dolláros hitele és 7,5 milliós egyéb adóssága van. A sajtótájékoztatón Sheila Schuller Coleman a gazdasági válság következtében megfogyatkozott bevételekre hivatkozott, és azt ígérte: ha kevesebb csatornán is, de folytatódik a teleevangelizációs műsor közvetítése.

építészet, philip johnson, kalifornia, templom, csőd, modern építészet, richard neutra, garden grove, crystal cathedral Icon_print

A Philip Johnson tervei alapján épített Crystal Cathedral Garden Grove városában

A Philip Johnson tervei alapján épített Crystal Cathedral Garden Grove városában

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317