Logomain

Az ország legnagyobb beltéri zöldfala épül Budaörsön

By HG.HU 2010. október 22. 12:57

szerk at hg dot hu

Zoldfal_1_ok20130603-19838-1yieqfu.gallery

zöld fal Budaörs I. számú Általános Iskola

Zoldfal_220130603-19838-kjwdqg.gallery

zöld fal Budaörs I. számú Általános Iskola

Zoldfal_budaors20130603-19838-ug9yd.gallery

zöldfal Budaörs I. számú Általános Iskola

Zoldfal320130603-19838-1e0c0p.gallery

zöld fal Manier Divatszalon

Belso_beillesztett20130603-19838-1vpnvle.gallery

zöld fal A budaörsi leendő zöldfal látványterve

Zoldfal_index20130603-19838-1wo2n1g.gallery

zöldfal budaörs index

Petrus Ferenc és a Mohány és Páfra Stúdió munkája lesz a majd 30 négyzetméteres, itthon egyedülálló zöldfal.

A napokban jelentették be a hírt, amely szerint a Budaörsi I. számú Általános Iskola auláját egy 7,8 m széles és 3,6 m magas, 30 cm összvastagságú, növényzettel beültetett zöldfal díszíti majd. Petrus Ferenc és a már több megvalósult zöldfalat jegyző Mohány és Páfra Stúdió pályamunkája az ország második legnagyobb beltéri zöldfala lesz majd. Magyarországon eddig egyetlen ilyen beltéri létesítmény készült, így a látványos, ám eddig kevésbé elterjedt megoldás népszerűsítése szempontjából mindenképpen kiemelkedő jelentőségű a döntés.

Első ránézésre kétségtelenül tökéletesen zöld megoldásról van szó, az ilyen létesítményekkel kapcsolatban mégis sok kifogás szokott felmerülni a fenntarthatóság hívei körében. Az alkotásról, az érvekről és ellenérvekről Petrus Ferenc tervezőt kérdeztük.

A budaörsi iskola már több díjat is magáénak tudhat: az építész, Dobai János Ybl Díjat nyert, a belsőépítész, Tardos Tibor pedig elnyerte az év belsőépítésze címet. Az aulát majdan díszítő alkotást 85 pályamű közül választották ki; az épület építészének és belsőépítészének értékelése szerint a pályaművek „nagy száma és spektruma meghökkentő volt. Tisztes törekvések mellett egyes pályaművekben (elnézést a sarkos fogalmazásért) félreértést, ízléstelenséget, az iskola funkcióját félreértő gügyögést is tapasztaltunk.” A döntést végül az alapozta meg, hogy az alkotás jelképezi az iskola fenntartható fejlődés melletti elkötelezettségét, és ez illik legjobban a XXI. század iskolájának imázsához.

Az alkotás létrejöttét a tető-felülvilágítókon beeső fény játéka inspirálta. Az ablakokon bejutó fény egy kitüntetett időpontban (fél egy tájban) szabályos négyszögeket rajzol a falra; ezt a mintázatot kiemelt napokhoz (napéjegyenlőség, A Föld napja, Madarak és fák napja, Az állatok világnapja) hozzárendelve alakult ki a fal mintázata. Egyfajta napóra-naptárt kapunk tehát, amely a gyerekek figyelmét is felhívja a természet jelenségeire, a Nap járásának szabályosságaira.

A fal építéséhez a már elkészült gipszkarton burkolatot elbontják, és a betonfalon alakítják ki a szükséges szerkezeteket, azaz a bitumenes szigetelést, amelyre fémháló, a zöldfal elemeit tartó acélkonzolok, és a speciális, 30 x 30 x 40 cm-es zöldfal-elemek kerülnek, amelyeket öntözőrendszerrel és tápanyag-utánpótló rendszerrel is összekötnek. A munkák során kiegészítő dekorációs elemeket is elhelyeznek. A fal elemei külső műhelyben, előre gyártva készülnek el, és azokat a helyszínen szerelik össze; az előzetes kalkulációk szerint a munkálatok (a külső gyártással együtt) összesen kb. két hónapot vennének igénybe.

Természetesen nem mindegy, hogy milyen növények kerülnek egy ilyen falba: ezeknek különleges követelményeket kell kielégíteniük, azaz bírniuk kell a beltérre jellemző hőmérséklet-, páratartalom-ingadozásokat és a fény-árnyék viszonyokat. Ezekhez igazodva végül három növényfaj egyedeiből épül majd fel a fal.

A zöldfal az első 1-2 évben különleges gondoskodást igényel. Ellenőrizni kell, hogy megeredtek-e a tövek, az életképtelen példányokat cserélni kell. A zöldfalakkal kapcsolatban gyakran felmerülő kifogás, hogy sok energiát emészt fel a karbantartásuk; ”itt egy hidropóniás zöldfalról van szó, amelynek működtetéséhez egy szivattyú szükséges. Ezzel pár Watt energiát felemésztünk. De ne feledjük, hogy mindeközben a növények szén-dioxidból oxigént állítanak elő”. A növények itt nem földbe, hanem speciális ültetőközegbe kerülnek, amelynek előnye, hogy könnyű, nem gombásodik és nem penészedik. A növényzet vízigényét az ivóvízhálózatról biztosítják, ezenkívül pedig szükséges egy tápanyag-utánpótló rendszer is, amely csöpögtető csövek képében valósul meg. A rendszer automatikus működtetésű, akár éjszakai működésre is programozható.

A kritikus első két éven túl (amelynek karbantartási költségét a telepítő cég ez idő alatt „garanciálisan” átvállalja) a fal nem igényel majd különösebben megerőltető gondoskodást, „évente egyszer elég a száraz ágakat letördelni”.

A műalkotás létrehozására ötmillió forintos keretet irányoztak elő, az építés és az első két év karbantartási költségeit a tervezők előzetes kalkulációi szerint sikerül majd ezen belül tartani. „Semmivel sem drágább egy ilyen zöld fal, mint ha például egy interaktív LED-fal valósult volna meg”.

Nálunk még kevesen ismerik a zöldfalakat; „amíg az emberek nem mennek el mellette az utcán, kevesen tudnak róla; a budaörsi leendő fal azonban máris felkeltette az érdeklődést a technológia iránt”. A szerződéskötés még hátra van, a tervezők azonban bíznak benne, hogy megvalósul az alkotás, és ezzel is népszerűsíti e különlegesnek számító technológiát.

építészet, zöldfal, budaörsi 1. számú általános iskola, belstéri zöldfal, petrus ferenc, mohány és páfra Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317