Logomain

Pályázat a fenntartható építészetért (Holcim Fundation)

By HG.HU 2010. október 21. 15:39

szerk at hg dot hu

Correa_220130603-19838-1gya0e1.gallery

holcim fundation correa

Fez_2_lent20130603-19838-5yn14s.gallery

holcim fundation fez_2

Fez2_50020130603-19838-oohn49.gallery

holcim fundation fez_2_500

Pecset_50020130603-19838-2rdmie.gallery

holcim fundation pecset

Idén harmadjára írta ki pályázatát a svájci illetőségű Holcim Foundation, mely a fenntartható fejlődés jegyében született innovatív építészeti projekteket támogat. A 2 millió dollár összdíjazású támogatásért a világ minden tájáról várják a pályázatokat.

Idén harmadjára írta ki pályázatát a svájci illetőségű Holcim Foundation, mely a fenntartható fejlődés jegyében született innovatív építészeti projekteket támogat. A 2 millió dollár összdíjazású támogatásért a világ minden tájáról várják a pályázatokat. Az anyacég a világ egyik legnagyobb cement- és betongyártó, valamint kavics kitermelő vállalata, mely saját kereskedelmi érdekeitől függetlenül támogatja a Holcim Foundation-t.

:image_67062

A legutóbbi kiírás alkalmával, 2008-ban, 120 országból mintegy 5000 pályázat érkezett. Az európai regionális versenyt a Janesch Péter vezette építész csapat projektje nyerte, ők a kormánynegyed terveit magába foglaló "Négy negyed egy egész" című pályázattal indultak a versenyen.

A főkategóriába olyan tervezők pályázatait várják, akik projektje már előrehaladott tervezési fázisban jár. Fontos, hogy tervük illeszkedjen a fenntartható fejlődés és építészet koncepciójába, és természetesen, hogy megvalósítható legyen. A Holcim a pályakezdőknek is lehetőséget kínál, a "Next generation" kategóriában végzős főiskolai és egyetemi hallgatók indulhatnak.

:image_67059

Minden pályázatot független zsűri bírál el a fenntartható fejlődés öt kritériumának figyelembevételével. Az öt kritérium az innováció, a gazdaságosság, természeti erőforrásokkal való gazdálkodás, az etikai értékek és a kivitelezhetőség. A zsűriben a világ minden tájáról érkezett elismert építészek és akadémikusok foglalnak helyet, akik sokat tettek a fenntartható fejlődésért.

:image_67060

:image_67061

A pályázatokat 2011. március 23-ig várják, melyeket a www.holcimawards.org oldalon keresztül kell benyújtani. A pontos pályázati kiírás itt található, magyarul pedig innen tölthető le.

Érdekesség, hogy idén augusztusban egy magyar expedíció kelt útra a Monte Rosa-n található menedékházhoz azzal a céllal, hogy a felhívja a figyelmet a fenntartható építészet fontosságára. A legeredményesebb hazai hegymászó, Erőss Zsolt is a csoporttal tartott, és az ő kíséretében érték el a 2008-ban, a Holcim Awards világverseny európai döntőjén bronzéremmel jutalmazott Hegyikristálynak becézett önfenntartó menedékházat. A csapat mintegy négyórás gleccsertúra után jutott el az épülethez, ahol egy napot töltöttek az épület tanulmányozásával.

Emellett az Építészet Világnapján a FUGA Építészeti Központban konferencia-eladások formájában is megemlékeztek a Holcim Awards világversenyről és a Monta Rosa expedícióról. Edward Schwarz, a szervezet képviselője a fenntartható fejlődés fontosságára és aktualitására mutatott rá, amellett, hogy ismertette a Holcim Foundation tevékenységét. A Monte Rosa expedícióról Martinkó József szakújságíró és Márta Irén, a Holcim Hungária Zrt. kommunikációs igazgatója számolt be.

A világverseny hazai kampányának következő állomásaként a témában előadások hangzottak el a jubileumi, Pecha-Kucha Est-en.

A Monte Rosa menedékhely

További videók a Holcim Awardsól itt, és itt.

építészet, pályázat, janesch péter, 2010, holcim awards, monte rosa, holcim fundation Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317