Logomain

Körpanorámás felhőkarcoló-rengeteg Dél-Koreában

By Molnár András 2010. október 20. 10:30

szerk at hg dot hu

Leleményes megoldásokkal igyekezett megoldást találni tervében a REX Architecture a koreai magasházak gyakori betegségeire. A New York-i tervezőcsapatot egy egész lakónegyed megformálására kérték fel Dél-Koreában, Incheon városában. A későbbiekben összesen 65 000 lakót számláló Songdo Landmark City futurisztikus, fenntartható városnegyedébe tervezett tömb érdekessége, hogy összes lakása nem csak hogy déli tájolású és kiváló szellőzésű, de a lakások mindegyike szemet gyönyörködtető kilátással is büszkélkedhet.

Songdo120130603-19838-1t8x7vg.gallery

Mindezen kivételes előnyökkel a koreai felhőkarcolók általában nem dicsekedhetnek. Ennek egyik oka, hogy az ottani gyakorlat szerint a toronyházakban egy szinten négy lakás található. Az ezzel a módszerrel kapott lakások nagyobbik része - akárhogyan is tájoljuk az épületet - kevés természetes napfényhez jut, illetve így a teljes körpanoráma is megoldhatatlan. A megbízást elnyerő REX Architecture pontosan ezt a problémát ismerte fel kiválóan a Block A4 tervezésekor. Így jutottak arra a merész elhatározásra, hogy ezt a bevett szabályt megbontva, a felhőkarcolókban négy lakás helyett egy szinten csupán egy lakást létesítenek, így a négy lakás tulajdonképpen négy teljes értékű, különálló toronyház formájában valósul meg.

Az így kapott szokatlanul karcsú tornyok lakásainak egy jó része így szinte teljes körpanorámával rendelkezik, ami annak köszönhető, hogy a szerkezet annak ellenére is rendkívül jó teherbírású, hogy a homlokzat 50%-át nyílászárók teszik ki. A megoldás előnye továbbá, hogy minden egyes lakást jóval több természetes napfény ér, amihez az is hozzájárul, hogy az egymás szomszédságában elhelyezett házak egymásra vetítik a Nap fényét.
Az egyedi megoldások közt érdemes szót ejteni az épületek különleges homlokzatáról is, amelynek végleges képét bizonyos mértékig maguk a lakók határozzák majd meg. Anélkül, hogy az egységes küllemet megtörnék, a majdani lakók ugyanis választhatnak padlótól plafonig érő üvegfalat, nyitott erkélyt, illetve kézzel működtethető, hol zárt, hol pedig nyílt homlokzati kialakítást.

A Block A4 névre keresztelt háztömb kivételes ezen kívül az azt körbevevő közpark miatt is. Gyakori probléma ugyanis a Koreában, hogy a beruházásra szánt területet túl nagy százalékban beépítik. Az építészek azonban mértéktartóak e tekintetben is, a szabad területtel a terv óvatosan bánik, a tornyokat csak elszórtan helyezi el a háztömb területén.

A beruházás valóban szimpatikus ötleteket vonultat fel, egy ilyen különleges igényeket kielégítő lakókörnyezet megvalósítása azonban feltehetően hatalmas költségeket emészt fel, még akkor is, ha az egyedi szerkezetnek köszönhetően az építés a szokásosnál lényegesen kevesebb időt emészt fel.

építészet, dél-korea, rex architecture, songdo, songdo landmark city Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317