Logomain

FUGA-programok október 18-24. közt

By Kovács Dániel 2010. október 18. 12:16

szerk at hg dot hu

Többek közt Jankovics Tiborral, Pálfy Sándorral és Turi Attilával lehet találkozni a héten a Budapesti Építészeti Központban.

Beszélgetés a Tizenkét kőmíves két portréalanyával és Turi Attila építésszel egy könyvbemutató kapcsán; a XIII. kerület építészeti értékeit bemutató kiállítás megnyitója és egy színházi előadás is szerepel a FUGA e heti programjai között.

Bb_uj_szekhaz_120130603-19838-1ajxwcx.gallery

2010. 10. 18. hétfő
19.00 Tizenkét kőmíves
Mesterek a kortárs magyar építészetből. Harmadik, "sárga" sorozat. Jankovics Tibor és Pálfy Sándor portréfilmje (2x25'). Szerkesztő: Csontos Györgyi; rendező: Csontos János; utómunka : Novák Lajos.
Jankovics Tiborral és Pálfy Sándorral Wesselényi-Garay Andor beszélget
A MÉSZ és a FUGA közös rendezvénye

2010. 10. 19. kedd
18.00 Könyvbemutató
Turi Attila építészről a Serdián kiadónál megjelent könyv bemutatója
15 év - 25 épület. Makovecz Imre előszava;Erhardt Gábor interjúja Turi Attilával; P. Szabó Ernő, Rozmann Viktor, Lenkei Csilla, Erhardt Gábor és Gerle János írásai; Wesselényi-Garay Andor tanulmánya.
Turi Attilával Wesselényi-Garay Andor beszélget.
Turi Attila a magyarországi (szerves) építészet meghatározó alakja. Makovecz Imre egyik legkorábbi - és a Triskell Kft. tagjaként ma is mellette dolgozó - munkatársa, aki komolyan vette a Mester szavait. Önálló építészeti világa nem formailag, hanem gondolkodásmódjában, belső mozgatóerőiben rokon Makovecz építészetével. Méltó tanítvány az élet egyéb területein is, hiszen tizenhárom évig volt Budakalász főépítésze, oktat az egyetemen és munkatársként a szakmagyakorlásra tanítja a fiatal pályakezdő építészeket. De mindenekelőtt, újra és újra alámerül az építés drámájába, hogy egyedi formálású családi házaival és közösségi épületeivel szűkebb és tágabb környezetét szolgálja. Az elmúlt tizenöt év legfontosabb épületeit mutatja be e könyv és emellett betekintést ad az építész életútjába, építészeti gondolatvilágába is.

2010. 10. 21. csütörtök
18.00 A XIII. kerület új építészeti értékei 2006-2010
Kurátor: Hlavács Károly építész. A kiállítást megnyitja: Bálint Imre BÉK elnök.
Megtekinthető: 2010. 11. 08-ig.
A fotók az utóbbi négy-öt év XIII. kerületi építészeti alkotásaiból adnak válogatást. A rendhagyó építési lendületben született alkotások többsége a hazai szakmagyakorlás és a nemzetközi ingatlanfejlesztői igény szerencsés találkozása. Az új építészeti értékek létrehozását tervpályázatok, Kerületi Tervtanácsi álláspontok támogatták, és építészeti, ingatlanfejlesztői díjak ismerték el. A városkép megújításához a kerületi önkormányzat saját beruházásaival és a közterek kertépítészeti kialakításával is hozzájárult. •

2010. 10. 22. péntek
19.30 Szabó Dániel Quartet
Szabó Dániel zongora, Ávéd János szaxofon, Barcza
Horváth József bőgő, Benkó Ákos dob
A Szabó Dániel Quartet saját szerzeményeket és jazz standard - feldolgozásokat játszik. A dinamizmus és az elmélyültség együttes jelenléte teszi izgalmassá a formációt, amelyben ezúttal a legfiatalabb generációból Ávéd János (szaxofon) és Benkó Ákos (dob) találkozik a 30-as éveiben járó Barcza Horváth Józseffel (bőgő) és Szabó Dániellel (zongora). A zenekarvezető szerzeményei mellett Bill Evans és Thelonious Monk darabjai is színesítik a műsort. Szabó játékában a hagyományos jazz - nyelvezet mellett fellelhetjük a klasszikus - és kortárs zene elemeit is - ezt az előadási attitűdöt erősítik a hozzá hasonlóan nyitott szemléletű kollégái is. A laza szövésű formákon belül a zenekar tagjai a szabad és kollektív örömzenélésre törekszenek.

2010. 10. 24. vasárnap
11.00 A Kitin Klán a Kertbe megy. Mesedarab a környezetvédelemről gyerekeknek és felnőtteknek. A K. V. Társulat bemutatója.
Szereplők: Elek Ányos, Felhőfi-Kiss László, Gombai-Nagy András, Hegedűs Barbara, Száger Zsuzsanna, Urbanovits Krisztina. Író-rendező: Juhász Kristóf.
A K.V. Társulat új bemutatója mesedarab: A Kitin Klán a Kertbe megy. A Kert egy óriási lakótelepi játszótér; szereplők rovarok és növények. Az álnok ganajtúró bogár a Kertbe kerülő szennyező vegyi anyagokkal üzletel: szépségipari termékekként adja el őket. (csápbodorítóként, kitinfényesítőként, szárnypúderként) A növények és rovarok jobban is néznek ki tőlük – egy ideig… Az aljas cselszövőt csak a Kitin Klán állíthatja meg! Persze egyéb bokros teendőiken felül. Hőseinknek – Bogi (Bogáncslepke) Sasa (Botsáska) János (Szentjánosbogár) – ugyanis van dolguk elég… Juhász Kristóf a K.V. Társulat felkérésére írta a darabot, mely mind nyelvezetében, mind témaválasztásában a mához igyekszik szólni. A Kitin Klán a Kertbe megy játékos formában hívja fel gyerekek és felnőttek figyelmét a környezettudatos magatartás fontosságára; humoros, groteszk helyzeteken keresztül beszél a környezetszennyezés veszélyeiről. Az alkotók célja, hogy az előadás ösztönözzön a kezdő lépésekre, melyeket mindannyian megtehetünk élhető jövőnk érdekében. 

A FUGA helyszíne: 1052 Budapest, Petőfi Sándor utca 5.

építészet, budapest, fuga, program, 13. kerület, jankovics tibor, pálfy sándor, turi attila Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317