Logomain

Nemzetközi díj az artur.org.hu magyar építészeti túraoldalnak

By Kovács Dániel 2010. október 11. 16:15

szerk at hg dot hu

Nemzetközi elismerésben részesült a KÉK - Kortárs Építészeti Központ 2009 tavaszán indított építészeti túraoldala, az artur.org.hu. A nemrég Budapest mellett pécsi verzióval bővített honlap több mint 600 induló közül nyerte el a World Summit Youth Awardot, amelyet a KÉK nevében Kovács Dániel, az artur kurátora vehetett át New York-ban, az ENSZ 2010. szeptember 18-22. között zajló közgyűlése alkalmával. Ezzel szinte egy időben az artur.org.hu az EUROPRIX Multimedia Awards Quality Seal elismerését is elnyerte.

Nemzetközi elismerésben részesült a Kortárs Építészeti Központ 2009 tavaszán indított építészeti túraoldala, az artur.org.hu. A nemrég Budapest mellett pécsi verzióval bővített honlap több mint 600 induló közül nyerte el a World Summit Youth Awardot, amelyet a KÉK nevében Kovács Dániel, az artur kurátora vehetett át New York-ban, az ENSZ 2010. szeptember 18-22. között zajló közgyűlése alkalmával. Ezzel szinte egy időben az artur.org.hu az EUROPRIX Multimedia Awards Quality Seal elismerését is elnyerte.

Artur_oklevel_120130603-19838-1mfpk36.gallery

A KÉK 2009 tavaszán döntött egy olyan hiánypótló internetes adatbázis létrehozása mellett, amely virtuális és valósan is végigjárható túrákba szervezni a kortárs magyar építészet legjobb alkotásait. A Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium támogatásával az oldalnak eddig két fázisa készült el: az első hét túra Budapesten, a második négy pedig Európa 2010-es Kulturális Fővárosában, Pécsen kalauzolja az érdeklődőket. A két fázis összesen több mint 120 épület fotóival, adataival mutatja be Magyarország közelmúltjának építészetét, a túrákat nemcsak virtuálisan, de kinyomtatva vagy mobilon és iPhone-on élőben is lehetővé téve.

A második fázissal bővült artur.org.hu-t készítői 2010 nyarán nevezték a World Summit Youth Award (WSYA) versenyébe, a Create your Culture! kategóriában. A versenyt 2005 és 2009 után idén harmadszorra hirdették meg, az ENSZ 2000-ben kitűzött Millenniumi Fejlesztési Céljaihoz (Millennium Development Goal, MDG) kapcsolódóan. A nemzetközi zsűri olyan harminc év alatti kreatív fiatalok jelentkezését várta, akik magas színvonalú online projektjeikkel a Millenniumi Fejlesztési Célokban meghatározott tevékenységekhez kapcsolódtak. A verseny hat kategóriában zajlott, az éhezés és a járványok elleni küzdelemtől az oktatáson és a kultúrán át a nemek egyenjogúsítását megcélzó projektekig.

Az artur.org.hu, amely a kortárs építészet eredményeit közérthetően, mindenki számára elérhető módon mutatja be, a Create your Culture! kategória három győztesének egyike lett a hatszáz nemzetközi induló közül. A New York-i ünnepségen a KÉK képviselőjének Sally Wentworth, az Internet Society észak-amerikai regionális igazgatója adta át a díjat, Peter A. Bruck, a World Summit Awards igazgatója jelenlétében.

A World Summit Youth Award hírével szinte egyidőben tudta meg a KÉK, hogy az artur.org.hu egy másik nemzetközi versenyen, az Európa kreatív fiataljainak kiírt EUROPRIX Multimedia Awards-on is elismerést aratott: a 288 induló közül azok egyike lett, amelyeket magas minőségéért kiemelt a zsűri.

A munkát kurátorként Kovács Dániel művészettörténész, a hg.hu főszerkesztője, egyben a KÉK kurátora irányította, társkurátora Gyabronka Péter építész volt. A programozást a magyar fejlesztésű online prezentációs program, a Prezi segítségével a Kitchen Budapest és a Visual Minds munkatársai végezték, míg az egyedi grafikai arculat Sirály Dóri designer munkájának köszönhető.

építészet, kovács dániel, magyar építészet, kék, díj, kortárs építészet, artur.org.hu, world summit youth award Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317