Logomain

2010 legjobb magyar épületei

By Kovács Dániel 2010. október 5. 14:10

szerk at hg dot hu

Viztorony20130603-19838-1aapbs9.gallery

Az új budafoki víztorony

Sote20130603-19838-x45lis.gallery

A Noll Tamás, Madzin Attila és Csavarga Rózse tervei alapján épült oktatási központ

Balaton20130603-19838-avvxl9.gallery

munkacsoport.net: Családi ház a Balatonnál, 2006-2008.

Simplon20130603-19838-1hrdguv.gallery

T2a: Simplon A lakóház, Budapest

Nepliget_center20130603-19838-1fo5dex.gallery

A Népliget Center épülete

A legutóbbi minisztériumi átrendeződéssel a belügy felügyelete alá került, így idén már Pintér Sándor miniszter hagyta jóvá a szakmai bizottság által Pro Architectura-díjra előkészített és javasolt épületek listáját. A 29 pályázóból idén öt, a közelmúltban befejezett épületet ismertek el, és emeltek ezzel a legjobb magyar házak sorába.

A legutóbbi minisztériumi átrendeződéssel a belügy felügyelete alá került, így idén már Pintér Sándor miniszter hagyta jóvá a szakmai bizottság által Pro Architectura-díjra előkészített és javasolt épületek listáját. A 29 pályázóból idén öt, a közelmúltban befejezett épületet ismertek el, és emeltek ezzel a legjobb magyar házak sorába. A listába idén meglehetősen tág válogatással kerültek be épületek; több is akad, amelyet még 2008-ban fejeztek be. A díjakat október 4-én, az Építészet Világnapján a FUGA Budapesti Építészeti Központban dr. Szaló Péter, területrendezési és építésügyi államtitkár és Kálmán Ernő DLA a Magyar Építőművészek Szövetségének elnöke adta át.

Díjat kapott Noll Tamás DLA és Madzin Attila, az M-Teampannon építészei a Semmelweis Orvostudományi egyetem Tűzoltó utcai Oktatási és Kutatási Központjának megtervezéséért. A 2004-2008 között elkészült épületegyüttes 16 önálló telek helyén jött létre, és öt elméleti intézetnek ad otthont. A tömb előtt 1300 négyzetméternyi közteret is kialakítottak.

Ugyancsak 2008-ban adták át, és már az azévi Média Építészeti Díján is elismerték a Perényi Tamás DLA és Kolossa József tervezte budafoki víztornyot. Az épület érdemeit persze ez nem csökkenti. A zsűri szerint a mérnöki szerkezet mára a környék jelképévé vált, köszönhetően annak, hogy „a sablonok köréből kilépő egyedi formálás jól érzékelhető építészeti karaktert eredményezett”.

Egy alkalommal már örömteli hírről számolhattunk be a munkacsoport.net balatonakarattyai nyaralójáról: 2010 elején bekerült a World Architecture Community legjobb kortárs házai közé. Építészei, Bulcsu Tamás és Fortvingler Éva most Pro Architectura-díjat is átvehettek a 2008-ban elkészült épületért.

Díjjal ismerte el a zsűri a tavaly befejezett újbudai Allee beruházás egyik lakóházát, a T2a építésziroda, azaz Turányi Gábor és Turányi Bence által tervezett Simplon A épületet. A jól sikerült épülettel kapcsolatban főként azt értékelték, ahogyan a tervezők a kortárs építészeti jel igényét a környék harmincas évekbeli épületeinek hangulatával ötvözték.

A közelmúlt kevés irodaberuházásai közül a Pro Architectura díj zsűrije a Népliget Center együttesét találta a díjra méltónak. A Hönich Richárd DLA, Szabó Levente DLA, Marosi Bálint DLA, Józsa Ágota és Terbe Rita által tervezett komplexum „kifelé kellően tagolt, egységes képet mutat, ugyanakkor a körülhatárolt, érdekes térarányú udvar már egy jól védett, szinte intimitást biztosító belső térként hat a zajos, forgalmas környezetben”, így a „problémákkal terhelt műfaj” elismerésre méltó darabja.

építészet, t2a, magyar építészet, díj, 2010, szabó levente, turányi gábor, perényi tamás, turányi bence, m-teampannon, madzin attila, hőnich richárd, pro architectura-díj, noll tamás, munkacsoport.net, kolossa józsef, bulcsu tamás, fortvingler éva, hönich richárd, marosi bálint, józsa ágota, terbe rita Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317