Logomain

A legmenőbb építészeti becenevek

By Kovács Dániel 2010. október 4. 10:05

szerk at hg dot hu

Peking_olimpiai20130603-19838-114cxf9.gallery

Peking, az olimpiai stadion, a Herzog & de Meuron és Ai Weiwei munkája

Koppenhaga20130603-19838-qrp556.gallery

Schmidt Hammer Lassen: Királyi Könyvtár, Koppenhága

Ferihegy20130603-19838-7easj6.gallery

Tima Stúdió: BUD SkyCourt terminál a ferihegyi reptér részeként

Filethe_egg20130603-19838-1mnu3r0.gallery

Wallace Harrison: Tojás - előadóközpont Albany városában

Obot_bangkok20130603-19838-1o601wz.gallery

Sumet Jumsai: Bank of Asia székház, Bangkok

Cctv20130603-19838-fgfpd2.gallery

OMA: A kínai televízió pekingi székháza (CCTV-székház)

Can_of_ham20130603-19838-1lkg9wb.gallery

Foggo Associates: 60-70 St Mary's Axe, London

Torre_agbar20130603-19838-1f2o3ro.gallery

Atelier Jean Nouvel: Torre Agbar, Barcelona

Becenev_index20130603-19838-51kphy.gallery

a legmenőbb építészeti becenevek index

Becenev_cikk20130603-19838-atmux5.gallery

Három fallikus szimbólum: Barcelona, London, Budapest

Becenev_hirlevel20130603-19838-1twdjoc.gallery

becenév hírlevél

Tojás, Fekete Gyémánt vagy Végbélkúp? Becenév teszi a jó épületet - még akkor is, ha annyira nem jó. Szavazzon!

Budapestre eleddig nem sikerült ténylegesen építkező sztárépítészt csábítani, a felmerült ötletek, Zaha Hadid üvegbuborékja, Hani Rashid zsiráfjai, vagy Norman Foster zeppelinje azonban azt bizonyítják: a jellegzetes, könnyen felismerhető forma teszi a sztárépítészt. Erre utal a népszerű építészeti beceneveket összegyűjtő válogatásunk is. A kedveskedő becenév ugyan nem mai találmány, az utóbbi években azonban a hivatalos beruházói eszköztárba is bekerült - mint alább kiderül, már Budapesten is.

Három fallikus szimbólum: Barcelona (Jean Nouvel), London (Norman Foster), Budapest (Finta József). 

Ha valaki eddig nem ért volna a gyanúpörrel, válogatásunk most meggyőzheti arról, hogy a Földgolyó népei közt a humor közös témakörét az altesti és a nemi együttléttel kapcsolatos viccek jelentik, azaz: a fajfenntartás ösztöne mozgat mindent.

Fekete Gyémánt, Koppenhága, Dánia
Királyi Könyvtár. Építész: Schmidt Hammer Lassen, 1995-1999

Kép: L. Lesnard, flickr.com 
A skandináv országok legnagyobbjának számító koppenhágai királyi bibliotéka bővítménye 1999-ben nyílt meg, és könyvtári funkciók mellett egy koncerttermet, fotográfiai és képregénymúzeumot is magába foglal. A neves dán építésziroda tervei szerint készült épület szabálytalan formájának és csiszolt fekete gránitból és üvegből készült homlokzatának köszönheti becenevét, amelyet Dánia akkori kulturális minisztere terjesztett el.

Acélkagyló, Budapest
BUD SkyCourt terminál. Építész: Tima Stúdió, 2008-

A ferihegyi reptér az új utasforgalmi épülettel és a tervezett szállodával (jobbra). Kép: Budapest Airport Zrt.
A Ferihegyi nemzetközi reptér 2-es termináljának bővítése több szempontból is kivétel: egyrészt még nem készült el, másrészt becenevét nem a népnyelv, hanem a beruházó aggatta rá - egyébként az ügyes húzáshoz minden elismerésünk. A név ugyan kissé erőltetett, de talán sikeresebb lesz, mint a Budapest Sportaréna beceneveként bevezetni kívánt, találó, de meg nem gyökeresedett Kavics.

Tojás, Albany, NY, USA
Előadóközpont. Építész: Wallace Harrison, 1966-78

Kép: Nitant23, wikipédia 
A speciális tartószerkezetű és formájú épületben, amely mára a New York-i Capital District egyik jelképévé vált, egy 450 és egy 982 ülőhelyes előadóterem található. Fő tartószerkezeti eleme az a hat emelet mélységben a talajba süllyedő oszlop, amelyre a tojás formát kölcsönző külső váz is ráépül. Az épület a környező Empire State Plaza részeként Wallace Harrison, az amerikai modern építészet meghatározó alakjának egyik utolsó műve.

A Tojás becenevet számos más épület is megkapta; a legismertebb közülük a Paul Andreu francia építész tervei alapján épült Nemzeti Előadóművészeti Központ (ismertebb nevén a Kínai Operaház) Pekingben. A hatalmas méretű épület külső vázát egyetlen, elliptikus kupola képezi, amely a környező mesterséges vízfelületben tükröződve tojás formát ölt.

Madárfészek, Peking
Nemzeti Olimpiai Stadion. Építész: Herzog & de Meuron, 2003-2008

Kép: wikipédia 
A 2008-as olimpiai játékokra készült stadion minden idők egyik legdrágább épülete: a hivatalos közlések szerint 423 millió amerikai dollárba került. A hatalmas költségvetés egyik oka a nem mindennapi tartószerkezet, amelynek az épület hivatalosan is használt, egyébként a svájci tervezőpárostól eredő becenevét köszönheti. A látszólag random, valójában egyedileg tervezett vasbeton tartószerkezethez , bármily meglepő: a hagyományos kínai kerámiából merítettek ihletet. A bonyolult struktúra eredetileg a mozgatható tető alátámasztásaként szolgált volna, ám az az építkezés közben ez kikerült a programból.

Robot Ház, Bangkok
Bank of Asia székház. Építész: Sumet Jumsai, 1986

Kép: derekb, flickr.com 
A jelenleg is bankszékházként működő épületet Thaiföld egyik legismertebb építész tervezte, aki a pénzintézetek modernizációjának megjelenítéséhez saját fiának játékrobotjából merített ihletet. A húszemeletes épületet robotszerűvé tevő elemek nem teljesen öncélúak: a két antenna távközlési célokat szolgál, a tükörüvegből készült szemek mögött pedig tárgyalótermek vannak. A torony több külföldi elismerést is aratott.

Alsónadrág, Peking
A kínai televízió székháza. Építész: OMA, 2008

Kép: Toby Simkin, flickr.com
A pekingi olimpiára felépített tévészékházra a hivatalosságok szebbnél szebb becenevek sokaságát igyekeztek kitalálni - az interntetező kínaiak azonban jócskán túltettek rajtuk. A legnépszerűbb elmélet szerint a két, felül egy derékszögben megtört vízszintes elemmel összekötött, ferde torony egy, épp az illemhelyen ücsörgő ember lábaira emlékeztet (az illusztrációt ld. itt); az épülettel kapcsolatban így a Nagy Alsónadrág mellett az Aranyér név is felmerült. Az innen elterjedt elméletek annyira hatottak a kínai közvéleményre, hogy egy 2009 közepén készült felmérés szerint a kínai netezők majd fele úgy gondolja: a tévészékház kifejezetten pornográf.

Húskonzerv, London
Irodaház. Foggo Associates, 2008-

Kép: Targetfollow
Az új londoni építészet becenév-láza a Foster & Partners tervezte Uborkával kezdődött. A City tájképe komolyan kezd majd egy uzsonnáskosárra hasonlítani, ha az Uborka mellé felépül az 18 emeletes irodatorony, amelyet az élelmes londoniak húskonzervnek becéztek el. A beruházó Targetfollow eredetileg jóval magasabb toronyházat álmodott ide, de a városi hatóságok sokallták a beépítés léptékét. A hivatalosan 60-70 St Mary's Axe néven emlegetett épület így nem magasodik majd Foster irodaháza, sem a szomszédos Lloyd's-székház fölé. A becenév egyébként itt a londoniak innovációja, az építész komolyan meglepődött, amikor először szembesült vele.

Végbélkúp, Barcelona
Torre Agbar irodaház. Jean Nouvel, 2001-2005

Kép: hg.hu
Kezdetben a helyiek is idegenkedve fogadták, mára azonban Barcelona egyik jelképévé vált a Jean Nouvel tervezte Torre Agbar. A tervező által is bevallottan enyhén fallikus hatású, 38 emeletes felhőkarcoló a hagyományos hasábformát elkerülendő született. A barcelonaiak még az építkezés alatt számos becenevet aggattak a toronyra: az „el supositori”, azaz a Végbélkúp vagy a Vibrátor még a finomabbak közül való. Amikor Nouvelt szembesítették készülő épületének népnyelvi címkéivel, csak nevetett, de reményét fejezte ki, hogy a végleges állapot látványos éjszakai fényorgiája feledteti majd az ellentmondásos forma ihlette beceneveket. Nem így történt…

építészet, magazin, london, budapest, koppenhága, jean nouvel, herzog & de meuron, oma, norman foster, peking, schmidt hammer lassen, barcelona, bangkok, kortárs építészet, modern építészet, albany, tima stúdió, foggo associates, wallace harrison Icon_print

Peking, az olimpiai stadion, a Herzog & de Meuron és Ai Weiwei munkája

Schmidt Hammer Lassen: Királyi Könyvtár, Koppenhága

Tima Stúdió: BUD SkyCourt terminál a ferihegyi reptér részeként

Wallace Harrison: Tojás - előadóközpont Albany városában

Sumet Jumsai: Bank of Asia székház, Bangkok

OMA: A kínai televízió pekingi székháza (CCTV-székház)

Foggo Associates: 60-70 St Mary's Axe, London

Atelier Jean Nouvel: Torre Agbar, Barcelona

a legmenőbb építészeti becenevek index

Három fallikus szimbólum: Barcelona, London, Budapest

becenév hírlevél

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317