Logomain

Sztárok közül válogat a V&A

By Kovács Dániel 2010. október 1. 10:50

szerk at hg dot hu

Dundee_galeria20130603-19838-1rgdckk.gallery

A Victoria & Albert Museum dundee-i fiókintézményének tervei

Sutherland_hussey20130603-19838-184dhtq.gallery

V&A Dundee - a skót Sutherland Hussey terve

Snohetta20130603-19838-16t931o.gallery

V&A Dundee - a norvég Snohetta terve

Delugan_meissl20130603-19838-oq2njb.gallery

V&A Dundee - az osztrák Delugan Meissl terve

Stevenholl20130603-19838-1ijbufp.gallery

V&A Dundee - az amerikai Steven Holl terve

Rex20130603-19838-gy2fwa.gallery

V&A Dundee - az amerikai REX terve

Kengo_kuma20130603-19838-ioywe2.gallery

V&A Dundee - a japán Kengo Kuma terve

Hat építésziroda csap össze a londoni Victoria & Albert Museum új kihelyezett létesítménye, a skóciai Dundee városában felépíteni tervezett kiállítóhely tervezési megbízásáért. A vetélytársak között a sztárépítészek új generációjának olyan, lassan közismert nevei tűnnek fel, mint a Porsche stuttgarti múzeumépületével befutott osztrák Delugan Meissl, az OMA New York-i fiókjából önállósult REX, vagy a norvég Snøhetta.

Hat építésziroda csap össze a londoni Victoria & Albert Museum új kihelyezett létesítménye, a skóciai Dundee városában felépíteni tervezett kiállítóhely tervezési megbízásáért. A vetélytársak között a sztárépítészek új generációjának olyan, lassan közismert nevei tűnnek fel, mint a Porsche stuttgarti múzeumépületével befutott osztrák Delugan Meissl, az OMA New York-i fiókjából önállósult REX, vagy a norvég Snøhetta.

A mindközönségesen V&A néven emlegetett múzeum két helyi egyetemmel, a városi tanáccsal, valamint a Scottish Enterprise nevű kormányzati fejlesztési céggel fogott össze. A Skócia negyedik legnagyobbjának számító, majd 150 ezer lelket számláló település új nevezetességének megvalósításához az együttműködők Design Dundee Ltd. néven alkotnak konzorciumot. A terveket hamarosan kiállítják a helyszínen, de azt még nem tudni, hogy a végleges döntés mikor születik meg.

A meghívásos tervpályázat hat kiemelt résztvevője többségében helyi vagy nemzetközi irodákkal alkotott konzorciumot. Az egyetlen skóciai illetőségű vezető cég a Sutherland Hussey volt, amely öt helyi partnerirodával egy meglehetősen visszafogott és minimális megformálású, a víz szélén betoncölöpökön lebegő fehér kubusban képzeli el a múzeumot. Az öreg kontinest két résztvevő képviselte: a Snohetta a part felől egyszerű tömbnek ható, ám a víz felé kinyíló, ezüstös tömeggel válaszolt a kihívásra, a Delugan Meissl a Porsche-múzeumhoz meglepően, vagy inkább kiábrándítóan hasonló tervet tett le az asztalra.

A neves amerikai építész, Steven Holl irodája ugyancsak a tőle megszokott, akár a pekingi lakókomplexumából is visszaköszönő tömegformálást produkálta, a víz felszínen lebegtetett tömbjével. New York-i riválisa, a REX ellenben a látványra koncentrált a négyzetes alaprajzból kristályszerű formává növő, üvegszerű épülettervvel.

A verseny hatodik résztvevője az itthon a Kormányzati negyed pályázatnyertes tervével ismertté vált japán Kengo Kuma irodája, amely három skót irodával összefogva organikus, a vízparti ligetből szinte természetesen kinövő tömeggel rukkolt elő.

A tervek szerint 47 millió fontos költséget felemésztő beruházás után a létesítmény 2014-től utazó kiállításokat és a londoni anyamúzeum tárlatait fogadja majd be. A kihelyezett múzeumfiók létesítése nem újdonság: a szentpétervári Ermitázs Amszterdamban, a párizsi Centre Pompidou Metz városában nyitott új helyszínt, és épül a Louvre kishúga is a franciaországi Lens-ben. A Louvre-hoz hasonlóan a V&A ugyancsak bővítést vezényel le a terjeszkedéssel egyidőben: miután a Daniel Libeskind jegyezte tervekkel zátonyra futottak, a múzeum most a londoni főépület rekonstrukciójához és bővítéséhez többek közt David Chipperfield, Tony Freeton és Amanda Levete irodáját, valamint a japán SANAÁ-t és a holland OMÁ-t vonta be.

építészet, skócia, múzeum, nagy-britannia, pályázat, kengo kuma, steven holl, victoria & albert museum, snohetta, rex, delugan meissl, európa, kortárs építészet, dundee, sutherland hussey Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317