Logomain

Kis foglaltház-körkép

By Novotny Anna 2010. szeptember 24. 17:00

szerk at hg dot hu

Cikkbe220130603-19838-1k924oh.gallery

Foglaltház Berlinben cikkbe2

Cikkbe120130603-19838-17oqvbl.gallery

Foglaltház Berlinben cikkbe1

Cikkbe320130603-19838-ux6p8l.gallery

Foglaltház Berlinben cikkbe3

Cikkbe420130603-19838-hxq7zh.gallery

Foglaltház Berlinben cikkbe4

Foglalthaz_londonban20130603-19838-68pc87.gallery

foglaltház squat London

Foglalthaz_laburnum_court20130603-19838-tifqn2.gallery

foglaltház squat Laburnum Court London

Galeriaba120130603-19838-1giqnuq.gallery

Berlini foglaltházak

Galeriaba220130603-19838-yy6lr8.gallery

Berlini foglaltházak

Galeriaba320130603-19838-1dtwm65.gallery

Berlini foglaltházak

Galeriaba420130603-19838-4ckh6c.gallery

Berlini foglaltházak

Galeriaba520130603-19838-bzzmyo.gallery

Berlini foglaltházak

Galeriaba620130603-19838-15qmphp.gallery

Berlini foglaltházak

Galeriaba720130603-19838-149jrmj.gallery

Berlini foglaltházak

Galeriaba820130603-19838-17hn2xr.gallery

Berlini foglaltházak

Galeriaba920130603-19838-1hpq1e0.gallery

Berlini foglaltházak

Galeriaba1020130603-19838-winzzq.gallery

Berlini foglaltházak

Galeriaba1120130603-19838-1ojkxnl.gallery

Berlini foglaltházak

Galeriaba1220130603-19838-1c38gdk.gallery

Berlini foglaltházak

Galeriaba11nyito20130603-19838-qnx109.gallery

Berlini foglaltházak - lépj be

A foglaltház-mozgalom Nyugat-Európában virágzó szubkultúrát hozott létre, itthon viszont úgy tűnik hamvába holt vállalkozás.

Van, akinek jó buli, másnak alkotási tér, de sokaknak valódi életforma, a mindennapi létük része. A foglaltház-mozgalom, vagy angolul squatting Nyugat-Európában virágzó szubkultúrát hozott létre, itthon viszont úgy tűnik hamvában holt vállalkozás. Vagy mégsem? Szeptember 10 és 19. között Berlinben rendezték meg az INTERSQUAT Fesztivált; ennek apropóján jártunk utána a budapesti helyzetnek, és beszélgettünk a témáról Petyával, a hazai squat kultúra egyik oszlopos tagjával, aki néhány napja tért haza a berlini találkozóról.

Nyugat-Európában és főként Berlinben a foglaltház- (angolul: squat) kultúra a nyolcvanas évektől kezdve komoly szubkultúrát hozott létre az urbánus környezeten belül, de Angliában és Dániában is rendkívül erős a squat hálózat. 

Itthon sokkal alacsonyabb mértékben vannak jelen az underground kultúrában a foglaltházalók, mint tőlünk nyugatabbra, pedig foglalnivaló lenne bőven. Egyes bloggerek kifejezetten a squatolásra alkalmasnak ítélt üresen álló házakat gyűjtik össze oldalukon. 

Ha egy pillantást vetünk az elmúlt mintegy tíz év kiemelkedő budapesti squat eseményeire, a következőket látjuk: talán mindenki emlékszik a 2004-es nagyszabású házfoglalásra, mikor a Centrum Csoport tagjai beköltöztek az akkor négy éve üresen álló volt Úttörő Áruház épületébe. Ott kiállítóteret és lakórészeket akartak kialakítani, de rövid működés után eltávolították őket az épületből. Ezután, a zsidó negyed bontása ellen demonstrálandó, a Kazinczy utcában foglaltak el egy házat, igaz, ezúttal csak egy napra. Nagyobb hírverést ezután nem is kapott a magyar foglaltház-kultúra, idén május elsején viszont ismét akció következett. Sokan nem tudják, de a Király utca és a Nagy diófa utca sarkán üresen álló épületben Boulevard & Brezsnyev néven squat-galériát alapítottak. A galéria, miután a szintén Király utcai kiállítóterükből eltávolították, foglalt magának egy másik teret. Új helyén aktívan együttműködik a Kétfarkú Kutya Párttal.

:image_65825

Bár a Centrum és a B&B valóban kulturális tér kialakítását tűzték ki céljukul, de azt is látni kell, hogy a foglaltházak többnyire közel sem ilyen utópisztikus művészparadicsomok. Mivel a gazdátlanul álló épületben legtöbbször nincs gáz, villany, gyakran víz se, a foglalók rövid időn belül „lelakják” az ingatlant. Ellentétben a kinti példákkal, a squatolók többsége itthon „silent squatter” (néma házfoglaló), azaz nem kulturális vagy politikai célkitűzései hajtják, hanem egyszerűen megélhetési foglaló. Petya főként a magyarok széthúzó mentalitását okolja azért, hogy itthon nem tud kialakulni összefogó squat-háló, a csoportok elszigetelten élnek, alig-alig veszik fel egymással a kapcsolatot.

Ezzel szemben a nemzetközi squat hálózat igen erős, Petya éppen beszélgetésünk előtt néhány nappal tért vissza a Nemzetközi Squat Találkozóról. Az Intersquaton lehetőség nyílik rá, hogy a különböző nációk foglaltház lakói megismerjék egymást, tapasztalatot cseréljenek és workshopokon vegyenek részt, művészeti alkotásokat hozzanak létre. A silent squattereket nem hajtja ez utóbbi cél, mivel nem fejtenek ki pozitív közösségi alkotóerőt, inkább szálkává válnak a társadalom szemében, mint az elfogadott szubkultúra részévé.

Sári, másik riportalanyom is alátámasztotta a megélhetési squatolók sokszor destruktív hatását, többször járt olyan londoni squatokban, ahol mindennapi volt, hogy víz nem lévén, WC helyett a kertbe dobálták le végtermékeiket a lakók. „Le kell azonban szögezni – teszi hozzá Petya, hogy a squatolók általában igenis rendelkeznek társadalmi-politikai célkitűzésekkel.” Elég csak a csereboltokra vagy az ingyen menzára gondolni. Sok házfoglaló a közművesített lakás birtoklási jogának fejében dolgozik a lakóknak, akik így engedélyezik az ott lakást, de gyakoribb, hogy egy nagyobb csoport egy egész házat elfoglal. Ilyen esetben szigorúan kötelező a házirend betartása, és természetes, hogy mindenkinek ki kell vennie a részét a ház körüli munkából. Új tag felvételekor a jelölt részt vesz a lakógyűléseken, ahol megszavazzák, maradhat-e egy hétig, majd még egy hétig, egy hónapig, végül, ha alkalmasnak bizonyul a ház közösségi életében való részvételre, akkor végérvényesen.

:image_65826

Felmerül a kérdés, mit kezd a törvény a házfoglalókkal és az egész jelenséggel. A hatályos építésügyi jogszabályok szerint a foglalás, hivatalos nevén az elbirtoklás jogosan létrejöhet, ha a következő feltételek teljesülnek: az illető a birtokot sajátjaként tizenöt éven át szakadatlanul birtokolja. Érdekes jogi kitétel, hogy nem számít, a birtokló tudja, vagy nem tudja, hogy a birtok nem az övé. (Nos, feltételezhetően tudja…) A 2009. évi CXX. törvény A Polgári Törvénykönyvről 3. cím, I. fejezete továbbá specifikálja az elbirtoklás körülményeit, így például nem szerezhet tulajdonjogot, aki az ingatlant bűncselekmény útján vagy egyéb alattomos módon szerzi meg. Ha a 15 éves időtartam alatt a birtoklás megszakad, akkor az addig letelt idő nem vehető figyelembe és újra kell számolni az éveket. Számos jogi kiskapu létezik az eredeti tulajdonos számára, hogy megakadályozza az elbirtoklást, ha például bizonyítja, hogy „menthető okból nincs abban a helyzetben, hogy tulajdonosi jogait gyakorolhassa, az akadály megszűnésétől számított egy évig az elbirtoklás akkor sem következik be, ha egyébként az elbirtoklási idő már eltelt vagy abból egy évnél kevesebb volna hátra.”

:image_65827

Érdekes, hogy maguk a squatolók sincsenek sokszor tisztában az őket védő törvényekkel, pedig a törvény külön figyelmeztet is rá, hogy haladéktalanul kérjük a tulajdonjogot, ha elmúlt a 15 év. Bár Petya nem tud olyan squatterről, aki ilyen módon jutott volna ingatlanhoz, elvben véghezvihető a teljes foglalás. „Németországban nincsenek hasonló törvények, manapság szinte lehetetlen a városban foglalni, már csak az üres ingatlanok hiánya miatt is”teszi hozzá két hamburgi aktivista. Ott leginkább a régen befoglalt squatokban laknak, illetve a külvárosban keresgélnek új helyek után.

:appendix_5085

Az Európai Unió 2011 végéig be akarja szüntetni a squat mozgalmat, és ezzel olyan világhírű kultközpontot is veszélybe sodornak, mint a berlini Tacheles. „Nyugaton a squatterek nagyon erős politikai erővel bírnak. A baloldali radikális, sokszor anarchista csoportosulások befolyásuknál és összetartó erejüknél fogva szúrják a mindenkori kormányok szemét. Az állam nem, vagy alig veszi figyelembe a csoportok művészeti és szociális tevékenységét, kizárólag, mint politikai ellenfélre, veszélyforrásra tekint rájuk, ahelyett, hogy támogatná a mozgalmakat.” Kérdésemre, hogy itthon milyen társadalmi munkát végeznek a foglalók, Petya azt is elmesélte, hogy új projektjükben több társával együtt a sajókazai cigányság helyzetén próbálnak javítani, általános iskolát alapítottak, és mivel többen közülük ott is laknak, így folyamatosan tudnak foglalkozni a telepen élőkkel. „Sokan nem squatolnak, mégis csatlakoznak hozzánk, hogy segítsenek másoknak, egy kicsit javítsanak a világon. Szerencsére mindig jönnek új emberek, olyan ez, mint egy nagy család.”

:image_65828

Arra a kérdésre, hogy Budapesten hányan squatolnak, nincs pontos válasz. Mivel elszigetelt, egymástól független társaságokról van szó, nem lehet számadatot mondani, Petya személyesen mintegy ötven főt ismer, de ennél valószínűleg jóval többen vannak a foglaltházak lakói. Mi a foglaltház jövője itthon? Hogy továbbra is folytatódik a silent squatting, vagy a B&B mintájára további alkotóműhelyek, galériák is megjelennek, a jövő zenéje - mindenesetre jó volna, ha a magyar squat mozgalom ebbe az irányba menne el.

magazin, budapest, berlin, novotny anna, squat, foglaltház Icon_print

Foglaltház Berlinben cikkbe2

Foglaltház Berlinben cikkbe1

Foglaltház Berlinben cikkbe3

Foglaltház Berlinben cikkbe4

foglaltház squat London

foglaltház squat Laburnum Court London

Berlini foglaltházak

Berlini foglaltházak

Berlini foglaltházak

Berlini foglaltházak

Berlini foglaltházak

Berlini foglaltházak

Berlini foglaltházak

Berlini foglaltházak

Berlini foglaltházak

Berlini foglaltházak

Berlini foglaltházak

Berlini foglaltházak

Berlini foglaltházak - lépj be

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317