Logomain

Húszéves hagyaték: leköszön Chicago polgármestere

By Kovács Dániel 2010. szeptember 10. 11:54

szerk at hg dot hu

Calatrava_39920130603-19838-115vkj1.gallery

Santiago Calatrava: Chicago Spire

Modernwing220130603-19838-1ly1iuk.gallery

Renzo Piano: Modern Wing, The Art Institute of Chicago galéria

Aqua_tower120130603-19838-mwk380.gallery

Studio Gang Architects: Aqua Tower, Chicago

Daley20130603-19838-tzccu.gallery

Richard M. Daley, Chicago leköszönő polgármestere

Két évtizednyi munka után hamarosan leköszön Chicago főpolgármestere, Richard M. Daley. A vezetőt, aki a kezdeti évek nehézségei után felvirágoztatta és a kortárs kultúra globális központjává tette a szűken vett területén 2,85 milliós, ám kiterjedt szuburbiájával együtt tízmilliós lélekszámot számláló Chicagót, sokan siratják. Különösen, hogy pályájának csúcsa, a 2016-os olimpia megszerzése nem sikerült.

Két évtizednyi munka után hamarosan leköszön Chicago főpolgármestere, Richard M. Daley. A vezetőt, aki a kezdeti évek nehézségei után felvirágoztatta és a kortárs kultúra globális központjává tette a szűken vett területén 2,85 milliós, ám kiterjedt szuburbiájával együtt tízmilliós lélekszámot számláló Chicagót, sokan siratják. Még úgy is, hogy népszerűsége mára lehanyatlott, és a pályafutása koronájának szánt 2016-os olimpia megszerzése nem sikerült.

Richard M. Daley. Kép: wikipédia.

Daley polgármesteri pályafutása annak ellenére nem kezdődött jól, hogy komoly hátszéllel indult: apja, Richard J. Daley ugyanis minden idők legtovább szolgáló chicagói városvezetőjeként 21 éves munkaviszony után hunyt el 1976-ban. Fiát 13 évre rá választották polgármesterré, és apját idéző „birodalmi” gesztusaival, önfejű jellemével nemegyszer kivívta a városlakók ellenszenvét. Az első években intézkedéseit sokan megkérdőjelezték, konfliktusokba keveredett a város építészeti örökségéért aggódókkal, és nem sikerült legkomolyabb terve, a a Lake Calumet Airport felépítése sem.

Daley azonban képes volt alkalmazkodni, és sikeresen használta ki a kilencvenes évek építőipari felfutását, ezzel új, kortárs arculatot adva az utolsó virágkorát az ötvenes-hatvanas években élő nagyvárosnak. A nagy fordulat 1995 körül következett be. Míg a legtöbben egyszerű pénzszórásnak tartották, hogy a kilencvenes évek első felében Daley és kísérői körbeutazták Chicago testvérvárosait, a valóságban ezek tanulmányutak voltak: a politikus tanulmányozta a helyi gazdaság és építőipar viszonyát Hamburgban, Párizsban és a világ más nagyvárosaiban, és ezeket a tanulságokat utóbb sikerrel alkalmazta otthon.

Az Art Institute of Chicago Renzo Piano tervei alapján elkészült új szárnya.

Az ezredfordulóra Chicago egyértelműen a kortárs építészet amerikai fellegvárává vált. A városvezetés felismerte a Michigan-tó látképi értékét: a fejlesztések java része ide csoportosult. A kilencvenes években közösségi térként, szórakoztató központként épült újjá a tóra kinyúló, 1916-ból való Navy Pier, és a vízparton fekszik az 1998-ban megnyitott, a város három múzeumát egybefogó Museum Campus is. Az elhanyagolt vasúti terület helyén létrehozott Millennium Park Frank Gehry nevezetes pavilonjával nemcsak Daley parképítési ambícióinak megtestesítője, hanem az évtized egyik legsikeresebb városfejlesztési története. Sorozatban épültek az új iskolák, rendőrállomások és könyvtárak, és 2009-ben átadták a világ hetedik legmagasabb felhőkarcolóját is a városban. A progresszív nézeteiről ismert, a melegházasságért és az emigrációs politika felülvizsgálatáért is kiálló Daley emellett elkötelezte magát a fenntartható fejlődés mellett: a heveny zöldtető-építésen túl komplett fejlesztési programot is jelent, amellyel Daley az elsők között készült el az Egyesült Államokban. A város beszállt a Koppenhágában kezdeményezett elektromosautó-programba, és 2020-ig 25%-kal csökkentenék a széndioxid-kibocsátást.

A Chicago Spire látványterve.

A számos sikersztori közé néhány kellemetlen ízű történet is keveredik. A Santiago Calatrava tervezte, szupermagas Chicago Spire építése az alapozási munkák után leállt, és folytatására egyelőre nincs remény. Az olimpiára készülődő városban a műemlékvédők tiltakozása ellenére eldózeroltak egy komplett kórházi negyedet, amely a Bauhaus atyja, Walter Gropius munkája nyomán készült – az ügy részletei máig tisztázásra várnak. A szakmabeliek közül sokan kritizálták a város köztereit elöntő, archaizáló lámpák és utcabútorok özönét. Ezen a téren Daley, valószínűleg ismét az európai utak hatására, a modern erős opponenseként bizonyított.

A Studio Gang Architects tervei alapján készült chicagói Water Tower több díjat nyert.

Daley-it összesen ötször választották újra, ebből az utóbbi három alkalommal több mint 70%-os többséggel. 2005-ben a Time magazin az Egyesült Államok öt legjobb nagyvárosi polgármestere közé sorolta. Pályájának végére azonban elvesztette népszerűségét: egy 2009-es felmérés szerint elfogadottsága rekordalacsonyan, 35%-on állt a városlakók körében. Hírnevének nem használt egy 2010 májusi incidens sem: amikor a Chicago Reporter egy újságírója, Mick Dumke megkérdőjelezte a kézifegyvereket betiltó, 1982-ben Daley támogatásával meghozott helyi rendelet hatásosságát, a polgármester előkapott egy pisztolyt és azt válaszolta: „Ha feldugom ezt a seggedbe, meg fogod érezni, milyen hatékony”. Az elmúlt években a költségvetési lyukak befoltozásához ráadásul precedens nélküli üzleti manőverekre kényszerült: 2008-ban például a város parkolóóráinak működtetését 75 évre a Morgan Stanley-nek, a Midway International Airportot pedig 99 évre a Citigroupnak adták lízingbe.

Daley szeptember 7-én jelentette be, hogy 2011-ben nem indul újra. December végén túlszárnyalja apja rekordját, és ő lesz minden idők legtovább regnáló chicagói polgármestere. A 68 éves politikus saját bevallása szerint a jövőben leginkább családjával szeretne foglalkozni – bár a Chicagóból Washingtonba költözött Barack Obama személyében akad egy lehetséges jó munkaadója.

építészet, frank gehry, chicago, santiago calatrava, egyesült államok, amerikai építészet, polgármester, studio gang, richard m. daley Icon_print

Hg_pasaret_szponzor_title
Logomain
This is unbelievable!
OK

Hello!   mit szeretnél megosztani olvasóinkkal?

Foglald össze egy mondatban miről van szó. *

A közlésre szánt teljes anyag. *

Kép és egyéb dokumentum is tartozik az anyaghoz?
Add meg a linkjét! (GoogleDrive, Dropbox, FTP, stb.)

Név/Cégnév *

Maradjak
névtelen

Mail *

Telefonszám (csak számok)

HG user név, ha van.

Kérlek, írd be a képen látható 2 szót az alatta lévő mezőbe

Hello!   dolgozz velünk

Név *

Mail *

Telefonszám

Mit szeretnél nálunk csinálni?
Facebook
Twitter
Pinterest
YouTube
RSS

Ombrello Media.
Alkotás utca 53
MOM Park "C", 1123
Budapest, Hungary 

M: +36 30 297 2317